SON DAKİKA

“Tarih dizileri kollektif ruha hitap ettiği için etkili“

20 Ocak 2017, Cuma - 14:50
ANKARA (AA) - SEFA ŞAHİN - Uzmanlar, tarihi konu ve dönemleri konu alan yerli yapım dizi ve filmlerin halkın bilinç altındaki tarihi şuuru gün yüzüne çıkardığını, bu nedenle Türk kültürünün aktarıldığı yapıtlara halkın her zaman ilgi duyacağını belirtti.

Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Demirci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Selçuklu ve Osmanlı’yı anlatan dizi ve filmlerin başarılı senaryo, kostüm ve mekan seçimiyle ekranda yer almasının, yüzyıllık bir açlığı giderdiğini ifade ederek, bunun millette muazzam bir ilgi uyandırdığını ifade etti.

Tarih dizilerinin geçmişe özlemi giderdiğini söyleyen Demirci, "Tarih dizileri, Türklerin imparatorluk gururunu okşuyor ve hatırlatıyor. Diriliş Ertuğrul dizisindeki klasik kostümler ile Selçuklu Devleti’ndeki obaların göçebe yaşantısının, modern dünyanın insanlarına cazip geldiğini düşünüyorum." dedi.

- "Kollektif ruha doğrudan hitap ettiği için etkili"

Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özcan Güngör de, "Milletimiz hikaye anlatıcılarını, kahramanlık hikayelerini ve sözel kültür geleneğini ön planda tutuyor. Bizim dini kişiliklerimiz, siyasi liderlerimiz hep kahramanlık ve yiğitlik üzerinden bilinçaltında tanımlanır. Tarihteki benzeri imgelemesi yapılan kişiliklerin yeniden gün yüzüne çıkarılması kollektif ruha doğrudan hitap ettiği için etkili olmaktadır." diye konuştu.

Geçmiş yıllarda dizi ve sinema sektöründe dini değerlerin aşağılandığını, Türk insanının değerleriyle bağdaşmayan eserlerin ortaya konduğuna dikkati çeken Güngör, "eski Türkiye"ye özgü bu durumun insanları yeni bir kimlik inşasına yönlendirdiği değerlendirmesinde bulundu.

Bu nedenle gerçek tarihten beslenen, yerli motiflerin kullanıldığı dizilerin halkın dikkatini çektiğini belirten Güngör, şu ifadelere yer verdi:

"Bunun uygun şartlarda dışavurumunda toplum, kimlik ve kültür kodlarıyla uygunluk bulursa yapılan iş ne olursa olsun derin etki uyandırmaktadır. Sadece diziler değil, özellikle bayramlarda yapılan reklam filmlerinde kullanılan temalara bakarsanız harika etkiler uyandırmaktadır. Reklam filmlerine ağlayan insanlar biliyorum. Tarih dizileri gerçeğe ve değerlere uygun olsun olmasın inanılmaz bir emek, teknik ve mali destekle yürütülüyor. Küresel arenadaki rakipleriyle rahatlıkla boy ölçüşebilecek nitelikte yapılıyor. Bu da kapitalist piyasa toplumunda onlara doğal alanlar açıyor."

- "İnsanlar, kendi değerlerine yönelik bir arayış içinde"

Hitit Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Zekeriya Işık da tarih dizileri ve filmlerine ilginin artmasının birçok nedeninin olduğuna işaret ederek, son zamanlarda Türkiye ile batı ülkeleri arasındaki dış politikanın bunların başında geldiğini söyledi.

Batılı devletlerin Anadolu tarihine karşı eskiden beri iyi niyetli bakmadığının farkında olan insanların, kendi değerlerine yönelik bir arayış içine girdiğini, bu nedenle geçmişi konu alan eserlerin toplumda karşılık bulduğunu anlatan Işık, "Batının, Anadolu tarihine karşı antipatisinin olması, halkın tarih dizileri ve filmlerine ilgisini arttırıyor. Bugün çok net gözüken bir Osmanlı fobisi var. AB’ye kabul edilemeyişimizin temel sebebi, Türkiye ile mazisini hatırlamak dahi istememesinden kaynaklanıyor. Geldiğimiz noktada toplum bunun farkında ve buna göre tavır belirliyor." sözlerine yer verdi.

Son dönemlerin en çok izlenen Diriliş Ertuğrul dizisini örnek gösteren Işık, izleyicilerin tarihiyle bağ kurduğunu aktararak, tarihin özünden kopan ve gerçeklerin dışına çıkan yapıtların ise halktan yeteri kadar ilgi görmediğini de kaydetti.



Kaynak: Anadolu Ajansı
Konya Namaz Vakitleri
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Diğer Haberler