SON DAKİKA

Fas’ın kuzeyindeki toplumsal gerginlik

05 Mayıs 2018, C.tesi - 18:45
RABAT (AA) - Fas’ın kuzeyinde devam eden toplumsal olaylarda tutuklanan Rif Hareketi temsilcileri, ülkede barışın sağlanması adına diyaloğa katkı sağlamaya hazır olduklarını bildirdi.

Rif Hareketi Sivil İnisiyatifinden yapılan yazılı açıklamada, hareketin Ukaşe Cezaevinde tutuklu mensuplarının ziyaret edildiği belirtildi. Açıklamada tutukluların, toplumsal diyalog yolunun açılması için çalışmaya hazır olduklarını ilettikleri kaydedildi.

Görüşmenin yaklaşık üç saat sürdüğü belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Ülkenin kuzeyinde yapılan gösterilere katıldıkları gerekçesiyle cezaevinde bulunan tutukluların hepsiyle ayrı ayrı yaptığımız görüşmenin ardından, Rif Hareketi tutukluları, ülkedeki toplumsal barışa katkı sağlamak adına her türlü diyalog yolunun açılması için atılacak adımlara katkı sağlayacaklarını ifade ettiler. Karşılıklı güvenin sağlanması için güvenlik güçlerinin bölgeden çekilmesi gerektiğini belirten tutuklular, kademeli olarak karşılıklı atılacak adımlarla diyalog ortamının oluşacağına inandıklarını belirttiler."

Açıklamada, hükümetten, gösterilerde tutuklanan bölge halkının kademeli olarak serbest bırakılması talep edilerek, barışçıl bir şekilde eylem düzenleyen bölge halkına karşı daha müsamahakar davranılması gerektiği kaydedildi.

El-Huseyma kentinde Ekim 2016’da bir balıkçının polisin el koyduğu balıklarını çöp kamyonundan almaya çalışırken presleme haznesinde sıkışarak ölmesinin ardından çok sayıda gösteri düzenlenmişti. Bölgesel kalkınma için söz verilen projelerin hayata geçirilmediği gerekçesiyle gösteriler mayısta yeniden başlamıştı.

Resmi açıklamara göre, mayıs ayından bu yana devam eden gösterilerde 250’nin üzerinde gösterici gözaltına alınarak haklarında hukuki işlem yapıldı.

Kaynak: Anadolu Ajansı
Konya Namaz Vakitleri
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Diğer Haberler