SON DAKİKA

TBMM Genel Kurulu

18 Temmuz 2017, Salı - 17:23
TBMM (AA) - CHP’nin, Cerattepe maden sahasının ihale sürecinin araştırılmasına ilişkin önergesinin gündeme alınması önerisi kabul edilmedi.

CHP, Danışma Kurulu toplanamadığı için "Cerattepe maden sahasının ihalesinin" araştırılmasına ilişkin önerisini, Genel Kurul gündemine grup önerisi olarak getirdi.

Genel Kurulda, partisinin grup önerisi üzerine söz alan CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan, Artvinlilerin kendilerini ortadan kaldırmaya çalışan bir madencilik faaliyetine karşı çıktığını söyledi.

Bölgedeki madencilik faaliyetine ilişkin gerçekleştirilen ihalede şaibelerin bulunduğunu öne süren Bayraktutan, konuya ilişkin bilirkişilerin "Ya Artvin ya maden" diyerek rapor hazırladıklarını, buna karşılık idare mahkemesinin işletme lehinde karar verdiğini savundu.

Danıştayın ise mahkeme kararında bozma nedenlerinden hiçbirinin bulunmadığını belirtiğini aktaran Bayraktutan, "Artvin Türkiye’nin en huzurlu illerinden bir tanesidir. O kent bize onurlu, şerefli olmayı öğretti. Bir işadamının ihtiraslarına Artvin’i kurban edemeyiz. Danıştay kararını kabul etmiyoruz. Bu karar paket karardır. Bu karar ihaleyi yapan şirketin başındakini, Artvin Valisi’ni bağlar. Bu bir paket ihaledir. Adaletle alakalı ciddi sıkıntılar var. Orası bizim yaşam alanlarımız. Cerattepeyi yağmacılara teslim etmeyeceğiz." ifadelerini kullandı.

MHP Grup Başkanvekili Erhan Usta da Cerattepe konusunun bölgenin hassasiyetleri arasında yer aldığını söyledi.

Mahkeme kararlarına çıplak gözle bakıldığında insanın endişe duyduğunu belirten Usta, "Cerattepe’deki madencilik faaliyeti tabiatı ve orada yaşayanların sağlığını etkileyecek bir faaliyet. Bu işin bölge turizmine darbe vuracak bir yanı var. Turizm potansiyelini olumsuz etkileyecek bir faaliyettir. İhaleyi alan firma Türkiye’nin neresine bakarsanız bakın karşımıza çıkan bir firma. Bu da ayrıca bizi endişeye sevk ediyor." dedi.

HDP İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü de Cerattepe’deki mahkeme kararına bakıldığında yargının da sermayeden yana karar verdiğinin görüleceğini öne sürdü.

Burada eş dost kapitalizminin hakim olduğunu iddia eden Kürkçü, "Artvin’de başlayan isyan, Türkiye genelindeki isyanın dilidir. Bu konuda bir araştırma yapılacak olursa Türkiye’nin son 20 yılının araştırılması gerekir. Artvin’e bakarak Türkiye, kendi geleceği hakkında bir fikir edinebilir." diye konuştu.

AK Parti Artvin Milletvekili İsrafil Kışla ise ihaleye fesat karıştırılma meselesinin ciddi bir iddia olduğunu, Cerattepe için yıllardır ihaleye fesat karıştırıldığının iddia edildiğini ancak somut delillerle savcılığa bugüne kadar bir müracaat yapılmadığını aktardı.

İhaleye fesat karıştırıldığı yönündeki iddiaları araştırma görevinin yargıya ait olduğunu vurgulayan Kışla, "Mahkemenin verdiği karara saygı göstermek hepimizin vazifesidir. Mahkeme bizim arzumuz doğrultusunda karar vermişse o mahkeme ’adil’, aleyhte karar verince o mahkemeler taraflı oluyor. Bu ciddi bir iddiadır ve mahkemelerin ’siyasi karar’ verdiğini söylemek yargıya haksızlık olur. Bölgedeki zararı minimize etmek hepimizin görevidir. Ancak Artvin bu külfete tahammül ediyorsa nimetlerinden de yararlanmalıdır." değerlendirmesinde bulundu.

CHP’nin, Cerattepe maden sahasındaki ihale süreci ve mahkeme kararlarının araştırılmasına ilişkin önergesinin gündeme alınması önerisi kabul edilmedi.

- "Tunceli toprakları bizim için kutsal değerlere sahiptir"

Öte yandan CHP Tunceli Milletvekili Gürsel Erol’un emniyet teşkilatının özlük haklarının iyileştirilmesi hakkında verdiği kanun teklifi görüşüldü.

Teklif üzerinde söz alan Erol, kürsüye, geçen günlerde terör örgütü PKK tarafından şehit edilen 23 yaşındaki öğretmen Necmettin Yılmaz’ın fotoğrafıyla çıktı. Sözlerine şehidin ailesinden özür dileyerek başlayan Erol, "Tunceli toprakları bizim için kutsal değerlere sahiptir. O topraklarda geleceğe umutla bakan ve çocuklarımızı yetiştiren bir öğretmenin kanının dökülmesi bizim için son derece üzüntü vericidir. O evladımıza da sahip çıkamadığımız için ailesinden de özür diliyorum. Bu olayı kınamak için, Tunceli’nin bir terör kenti olmadığını, Tunceli’nin bir Cumhuriyet kenti olduğunu kanıtlamak için, teröre direnmek için hayatımız pahasına irademizi ortaya koyacağız ve cuma günü ’teröre hayır’ diye yürüyüş yapacağız. Bu yürüyüşümüze Parlamentomuzda görev yapan 550 milletvekilimizi de davet ediyorum." dedi.

15 Temmuz’da hain terör örgütüne karşı canını ortaya koyan güvenlik güçlerini kutlayan Erol, emniyet teşkilatının sosyal haklarının iyileştirilmesi için kanun teklifi verdiğini söyledi.

AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı ise fedakar emniyet görevlileri için yapılacak her şeyin yerinde olduğunu belirtti.

Bugüne kadar yapılan iyileştirmelere değinen Bostancı, "Daha iyisini yapmak elbette hepimizin düşüncesi. Buna ilişkin çalışmaları hep birlikte yapmayı ve o zaman değerli milletvekillerimizin katkılarını almayı ümit ediyoruz. Sayın Erol’a duyarlılıkları için teşekkür ediyorum. Zikrettikleri husus çok daha geniş bir şekilde ele alınıp, değerlendirilecektir. O zaman beraberce bir çalışma yapmayı ümit ediyorum" diye konuştu.

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, 15 yıldır TBMM’de yer aldığını, polisin özlük haklarının iyileştirilmesine dönük defalarca kanun teklifi getirdiklerini ve her defasında Bostancı’nın yaptığı izahatla yetindiklerini söyledi.

MHP Grup Başkanvekili Erhan Usta da yurdun her tarafında terörle mücadele yürüten asker ve polisi tebrik etti.

MHP’nin de Meclis Başkanlığına bu konuda verilmiş birçok teklifinin bulunduğuna değinen Usta, verilen tekliflerin komisyon gündemlerine alınmasını talep ettiklerini dile getirdi.

Erol’un teklifinin gündeme alınması önerisi kabul edilmedi.

Kaynak: Anadolu Ajansı
Konya Namaz Vakitleri
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Diğer Haberler