SON DAKİKA

TBMM Genel Kurulu

24 Temmuz 2017, Pazartesi - 14:00
TBMM (AA) - CHP’nin, bilimin önündeki engellerin kaldırılmasına ve yeni bir devlet politikası oluşturulmasına ilişkin araştırma önergesinin gündeme alınması önerisi, TBMM Genel Kurulunda reddedildi.

Genel Kurulda partisinin grup önerisi üzerine söz alan CHP İstanbul Milletvekili Eren Erdem, Ar-Ge’ye İsrail’in yüzde 4,5, İsveç’in yüzde 3,74, ABD’nin yüzde 3, Japonya’nın ise 3,4 bütçe ayırdığını aktardı.

Erdem, Türkiye’de ise bu oranın yüzde 0,95 olduğunu, Ar-Ge’ye ayrılan bu bütçenin yüzde 21’inin savunmaya, yüzde 10’unun endüstriyel üretim ve teknolojiye, yüzde 10’unun eğitime, yüzde 6’sının ulaşıma gittiğini, yüzde 53’ünün de diğer başlıklar altında değerlendirildiğini kaydetti.

Türkiye’nin yerli telefon yazılımının bile bulunmadığını dile getiren Eren Erdem, teknokentlerdeki şirketlerin teşvik edilmediği için katma değeri yüksek işler yapmadıklarını söyledi.

Apple’ın 2017 yılındaki piyasa değerinin 800 milyar dolar olduğunu anımsatan Erdem, Türkiye’nin 2017 bütçesinin ise 651 milyar lira olduğuna dikkati çekti.

Bilimle ilgili olarak Mecliste çalışma yapılmasının önemine değinen Eren Erdem, bilimde ve teknolojide dünyanın yakalanması gerektiğini ve bunu için de güçlü bir vizyona ihtiyaç olduğunu belirtti.

MHP Ankara Milletvekil Zühal Topcu ise ülkeler arasında rekabetin çok yoğun ve acımasız olduğunu, bunda da en önemli sektörü sanayinin oluşturduğunu ifade etti.

Katma değeri yüksek ürünlerin üretilmesinde bir takım sıkıntıların yaşandığını dile getiren Topcu, bu ürünlerin üretiminde bilim ve sanata yer verilmesinin önemine işaret etti.

Türkiye’deki eğitimin sorunlarına da değinen Zühal Topcu, sınavlarda matematik ve fen sorularının çözümündeki başarı ortalamasının düşük oluşuna vurgu yaptı.

HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yazdığı mektubu okuyarak, Demirtaş’ın bir an önce mahkeme karşısına çıkarılması gerektiğini söyledi.

AK Parti Bolu Milletvekili Ali Ercoşkun, Ar-Ge’nin önemine değinerek, yüzde 1’ler seviyesine gelen Ar-Ge çalışmalarının yeterli olmadığını, bunun yüzde 2-2,5 seviyelerine çıkarılması gerektiğini ifade etti.

Ar-Ge çalışmalarını destekleyecek önemli adımların atıldığını anlatan Ercoşkun, daha da ileri çalışmalar yapılması için bir Ar-Ge kültürüne ihtiyaç olduğuna işaret etti.

Bilimsel ve teknolojik alanlar ile Ar-Ge konusunda önemli çalışmalara imza attıklarını hatırlatan Ali Ercoşkun, üniversitelerin sanayi kuruluşları ile iş birliğinin de önünü açmaya çalıştıklarını dile getirdi.

Konuşmaların ardından oylanan öneri kabul edilmedi.

Genel Kurulda daha sonra Bölge Adliye ve Bölge İdare Mahkemelerinin İşleyişinde Ortaya Çıkan Sorunların Giderilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’nın maddeleri üzerindeki görüşmelere geçildi.

Kaynak: Anadolu Ajansı
Konya Namaz Vakitleri
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Diğer Haberler