SON DAKİKA

TBMM Genel Kurulu

08 Eylül 2017, Cuma - 21:00
TBMM (AA) - HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, bir milletvekilinin Meclise devamsızlığının kınanabileceğini, eleştirilebileceğini, ancak bunun yaptırımının da seçmene düşeceğini belirterek, "Bu, kendini bilen bir siyasetçi için de gayet ağır bir yaptırımdır." dedi.

TBMM Genel Kurulunda, Meclis Anayasa ve Adalet komisyonlarının üyelerinden kurulu Karma Komisyonun, HDP Van Milletvekili Tuğba Hezer Öztürk ve HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız’ın "devamsızlık" nedeniyle milletvekilliklerinin düşürülmesi yönündeki rapor görüşülüyor.

Görüşmelerde, Tuğba Hezer Öztürk adına savunma yapan Önder, Meclise devamsızlıktan dolayı bir vekilin, vekilliğinin düşürülmesinin konuşulduğunu, ancak bunun aslının devamsızlık olmadığını öne sürdü.

Her yasama döneminin öne çıkan bir olayının bulunduğunu, bu dönemin olayının ise "vekil kıyımı" olarak tarihe geçeceğini iddia eden Önder, şunları kaydetti:

"Bu iş dokunulmazlık süreçleriyle başladı. Genel Kurulun, anayasayı zorlayan işlemleriyle, hakkımızda düzenlenen fezlekelerle topyekun dokunulmazlıklar kaldırıldı. Mevcut dosyalarımız üzerindeki yargılama engelleri kaldırıldı.

Bu iki vekilimizle alakalı olarak da yurt dışında kalarak yaşananları dünyaya anlatmaları bizler tarafından uygun görüldü. Faysal Sarıyıldız, burada daha önce de tedavi görüyordu, o raporları yok saydılar. Tuğba Hezer’in partimiz tarafından görevlendirilmesini yok saydılar. Bizim vekillerimiz gizli saklı iş yapmıyorlar, nerede oldukları aşikardır. Bizim arkadaşlarımız gibi buraya gelmeyen en az 100 kişi var. Bunu salondan kime sorsam bir çırpıda bu isimleri sayabilir. Bir vekilin devamsızlığını kınayabilir, eleştirebilirsiniz; yaptırımı da onu seçen seçmene düşer. Bu, kendini bilen bir siyasetçi için de gayet ağır bir yaptırımdır. Yapılan iş fuzuli, haksız bir iştir."

Vekilliğin kendileri için bir meslek değil onur olduğunu belirten Önder, Öztürk ve Sarıyıldız’ın milletvekilliğinin düşürülmesine ilişkin bu meselede, milletvekillerinin vicdanlarıyla hareket edeceklerini, ellerinin titrememesi halinde de ’evet’e basmalarında bir sakınca olmadığını söyledi.

Önder, "Burada iki vekilin yalnız milletvekilliğinin düşürülmesini konuşmuyoruz, burada bir Rojava gerçekliği var. Siz ’bunu kurdurtmayız’ diyorsunuz. Oradaki oluşum bir nizam kurma kabiliyeti yakalamıştır ve tekçiliğe dayanmayan bir oluşum olacak. Bize düşen asgari inançlarımızın gereğini yapmaktır." ifadelerini kullandı.

- "Mesele Kürt meselesidir"

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu da şahsı adına yaptığı konuşmada, devamsızlıktan dolayı bir milletvekilinin vekilliği düşürülüyorsa burada ciddi bir takibin yapıldığı anlamına geldiğini, diğer devamsızlık yapan isimlerin de gündeme gelmesi gerektiğini söyledi.

Bu durumun TBMM’ye yakışan bir davranış olmadığını ifade eden Bekaroğlu, şunları kaydetti:

"Biz sürekli başımızı kuma gömüyor, sorunları göremiyoruz. Bu olay devamsızlık sorunu değildir. Mesele Kürt meselesidir. TBMM’yi bu duruma düşürmeye hiç kimsenin hakkı yoktur. Meseleyi Meclis gündemine almalı, terörü de ele almalı. İlk PKK terörü başladığında bu mesele teşhis edilseydi ’3-5 çapulcu’ deyip geçiştirilmesiydi, bunun arkasında ne olduğu tespit edilseydi, bu meseleye çözüm bulunsaydı şimdi bu komik duruma düşmezdik. Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin terör olaylarıyla ilgili uygulamadığı güvenlik politikası yoktur. 1990’larda hukukun da dışına çıkılarak sert politikalar uygulandı. Bu millet Kürt’üyle, Türk’üyle büyük bedeller ödedi. Binlerce evladımızı kaybettik ama çözemedik. Hepimiz başımızı kuma gömdük, olayı görmedik. 2017 yılında kısıtlamalarla bu işin içinden çıkacağınızı düşünüyorsunuz, yanılıyorsunuz. İnsandan daha kıymetli hiç bir şey yoktur."

AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, Bekaroğlu’nun ifadeleri üzerine söz alarak, bir canın her şeyden kıymetli olduğunu bilen insanlar olduklarını söyledi.

İnsanın yeryüzündeki en şerefli mahluk olduğunu kaydeden Muş, "Türkiye’de yaşayan 80 milyon vatandaşın can ve mal güvenliğini sağlamak adına gereken tedbirleri almaya devam edeceğiz." diye konuştu.

- "Örgütü eleştirin"

CHP Tunceli Milletvekili Tuncer Erol ise terörün, ülkenin siyasal sorunu olduğunu söyledi.

Geçtiğimiz günlerde Tunceli’de terör örgütü PKK tarafından şehit edilen öğretmen Necmettin Yılmaz için düzenlenen yürüyüş sonrası, terör örgütünün sözde üst düzey isimlerinden birinin kendisi hakkında infaz kararı verildiğini söylediğini anlatan Erol, şöyle konuştu:

"Ben bu kürsüden HDP’li milletvekilleri hakkında savunma yapabiliyorsam, HDP’li milletvekilleri de çıkıp bu kürsüden örgüt tarafından ölüm emri verilmiş bir milletvekili hakkında örgütü eleştirsin."

Sırrı Süreyya Önder, Erol’un konuşması üzerine, "Şahıs olarak sadece sizin değil bu dünyada yaşayan her canlının tırnağına gelen zarar bizim gözümüze gelsin." dedi. Kandil’de, Tuncer Erol ile ilgili nelerin konuşulduğunu kuliste kendisine anlatabileceğini dile getiren Önder, "Senin kıraatını da kalibreni de herkes biliyor. İl başkanınızın açıklamaları gayet samimiydi, seninki yapay oldu." ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın, birleşime ara verdi. Verilen arada Erol’un, Önder’in yanına gitmesi üzerine CHP ve HDP milletvekilleri arasında kısa süreli gerginlik yaşandı.

Kaynak: Anadolu Ajansı
Konya Namaz Vakitleri
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Diğer Haberler