SON DAKİKA

TBMM Genel Kurulu

10 Eylül 2017, Pazar - 14:00
TBMM (AA) - HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, "Faysal Sarıyıldız’ın, sağlık raporu skandal bir şekilde kabul edilmiyor. Şu anda bir tane sağlık raporu da Stuttgart Konsolosluğunda kayıp. O zaman biz nasıl bunu görüşebiliriz? Faysal Sarıyıldız, gerçekten hasta, tedavi oluyor ve gelemiyor." dedi.

TBMM Genel Kurulunda, Meclis Anayasa ve Adalet komisyonlarının üyelerinden kurulu Karma Komisyonun, HDP Van Milletvekili Tuğba Hezer Öztürk ve HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız’ın "devamsızlık" nedeniyle milletvekilliklerinin düşürülmesi yönündeki rapor görüşüldü.

Görüşmelerde CHP Grubu adına söz alan Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan, Anayasa’nın 80. maddesine göre milletvekillerinin seçildikleri bölgeyi veya kendilerini seçenleri değil bütün milleti temsil ettiğini, bir milletvekilinin ülkenin bütünüyle ilgili çalışma yapması hatta üstlendiği görev gereği gerekirse ülke dışında bulunmasının olağan bir durum olduğunu belirtti. Aldan, bir milletvekili için asıl olanın parlamento faaliyetlerine katılmak olduğunu söyledi.

Bir milletvekilinin uzun süre Meclis çalışmalarından özürsüz ve izinsiz olarak uzak kalmasının kabul edilemez olduğunu anlatan, "Lakin hal böyle iken devamsızlık nedeniyle milletvekilliğinin düşürülmesi, anayasamızda yer alsa da Meclis teamüllerinde uygulaması bulunmayan bir işlemdir." diye konuştu.

- "Milletvekilliği düşürülmesinin yoklama veya usul ile ilgisi yok"

Faysal Sarıyıldız adına savunma yapan Meral Danış Beştaş, konuşmasına HDP’nin tutuklu milletvekillerinin isimlerini sayarak başladı.

Sarıyıldız’ın komisyona gönderdiği yazılı savunmasını okuyan Beştaş, Sarıyıldız ve HDP Van Milletvekili Tuğba Hezer Öztürk’ün milletvekilliğinin düşürülmesinin yoklama veya usul ile hiçbir ilgisi olmadığını savundu. Her türlü engellemeye rağmen HDP’nin 1 Kasım seçimlerinde durdurulamadığını öne süren Beştaş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamalarıyla birlikte dokunulmazlık tartışmalarının başladığını söyledi.

"4 Kasım’da beş ayrı ilde aynı dakikada eş zamanlı operasyonlar yapıldı. Sabah 05.30 civarında Diyarbakır’da arkadaşları adliyeye getirdiler. Görmemize izin vermediler. Milletvekillerinden bahsediyorum." ifadesini kullanan Beştaş, tutuklama kararının ardından bugüne kadar tutuklanan milletvekillerini görmediklerini dile getirdi. Beştaş, tutuklanma sürecini ve sonrasında yaşadıklarını anlattı.

Sarıyıldız hakkında bazı gazetelerde yayınlanan haberleri ve fezlekeleri gösteren Beştaş, "Faysal Sarıyıldız ve silah bir arada asla bulunmamış. Böyle bir fotoğraf, kare yok. Sarıyıldız’ın silahla bir teması yok, zaten olamaz." dedi.

- "Mazeret dilekçesi vermek suç mu?"

Beştaş, şöyle devam etti:

"Sarıyıldız’ın, sağlık raporu skandal bir şekilde kabul edilmiyor. Şu anda bir tane sağlık raporu da Stuttgart Konsolosluğunda kayıp. O zaman biz nasıl bunu görüşebiliriz? Faysal Sarıyıldız, gerçekten hasta, tedavi oluyor ve gelemiyor. Şu anda bu durumda olup Meclise gelemeyen kaç vekil düşürüldü ki Faysal Sarıyıldız düşürülsün. Burada öyle bir ileri gidilmiş ki Meclis Başkanlığı, sağlık raporunu inceletmiş.

Sarıyıldız, Avrupa’da partimiz adına çalışmalar yürütüyor. Cizre ile ilgili tanıklıklarını, insan hakları kurumlarına, BM mekanizmalarına, sivil toplum kuruluşlarına giderek vekillik faaliyetlerini sürdürüyor. Sarıyıldız, müşahede ile açılan oturumlarda mazeret dilekçesi verdiği için yok sayılıyor. Bu nedenle vekilliği düşecek. Bu kadar ağır bir yaptırım olabilir mi? Mazeret dilekçesi vermek suç mu? Dürüst davranmış, ’ben bu oturumda yokum’ demiş. Mazeret dilekçesi göndermiş bu onun karşısına, ’sen yoklamalara girmedin’ diye gidiyor. Tamam da yoklama yok ki."

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın duruşmaya çıkmak istediğini ancak kelepçe takıldığını dile getiren Beştaş, "Siz kelepçe takmaya teşebbüs etmekle aslında düzeyinizin ve hıncınızın ne kadar basit koşullarda oluştuğunu göstermiş oluyorsunuz. Demirtaş’ın kelepçe takmama tavrı bizler için bir onurdur." dedi.

-"Devlet katliam yapmaz"

TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın, Beştaş’ın bazı ifadelerini eleştirdi. Aydın, terör ve terör örgütleriyle mücadeleyle Kürtlerle mücadeleyi ayırarak konuşmak gerektiğini belirterek, "Kürt’e düşmanlık, tahammülsüzlük kesinlikle yoktur. Devlet, katliam yapmaz, yapmıyor. İnsanlık suçu işlemez, işlemiyor. Devlet, Kürtlerle değil tam tersine asıl insanlık suçunu işleyen, bölge halkına, Kürt kardeşlerime en büyük zulmü uygulayan ve masum insanları katleden terörle ve terör örgütüyle mücadele ediyor. Terör olduğu müddetçe de terörle mücadele devam edecektir." diye konuştu.

Bu arada, HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder’in, partisinin Van Milletvekili Tuğba Hezer Öztürk adına yaptığı savunma 2 saat; Meral Danış Beştaş’ın, partisinin Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız adına yaptığı savunma ise 3 saat sürdü.

Aydın, daha sonra, TBMM İçtüzük değişiklik teklifinin görüşmelerine geçileceğini söyledi. Ahmet Aydın, komisyonun yerini almaması üzerine birleşimi saat 14.00’te toplanmak üzere kapattı.

Kaynak: Anadolu Ajansı
Konya Namaz Vakitleri
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Diğer Haberler