SON DAKİKA

TBMM İçtüzüğü değişiyor

28 Temmuz 2017, Cuma - 03:00
TBMM (AA) - CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, milletvekillerine Meclisten geçici çıkarma cezası verilebileceğini, ancak aynı suça bir de para cezası vermenin kabul edilebilir bir düzenleme olmadığını söyledi.

TBMM Anayasa Komisyonunda, Meclis İçtüzüğü’ne ilişkin AK Parti ve MHP tarafından hazırlanan ortak teklif görüşülüyor.

HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar, teklifin, "Türkiye Cumhuriyeti’nin, anayasada düzenlenen idari yapısına aykırı tanımlamalar yapan milletvekillerine Meclisten geçici çıkarma cezası verilmesini" öngören 15. maddesi hakkında görüşlerini açıkladı.



Bu maddenin, TBMM Genel Kurulunda "Kürdistan" denilmemesi için getirildiğini iddia eden Sancar, "Genel Kurulda bu kelimeyi herkes kullanıyor. Biz demiyoruz ama ’Türkiye’de Kürt sorununun çözümü bağımsız Kürdistan’tan geçer" diyenler de var. Bu madde belli bir siyasal zihniyeti temsil etmektedir. Bu madde ile inkarcı, asimilasyon ve baskıcı dilden yeni bir resmi ideoloji yaratılmak isteniyor." dedi.

Sancar, şöyle konuştu:

"Diyelim, ben Genel Kurul’da ’Kürdistan’ dedim ve ceza aldım. Ama çıktım Meclis içerisinde basın toplantısında da aynı kelimeyi kullandım; ancak o zaman ceza almadım. Nasıl olacak peki bu iş? Yargıtayın onayından geçmiş, adında Kürdistan olan iki tane parti var. Yarın diyelim bu partiler Meclise girdiler, peki onların Meclisteki varlığı sürekli olarak ceza sebebi mi olacak? Milletvekillerini para cezası ile terbiye etmeye kalkmak aynı zamanda ahlak dışıdır."

Sancar, maddenin bu şekliyle geçmesi halinde, hem anayasal düzende çok ciddi ihlal olacağını iddia ederek, "Bundan sonra Meclis cezalar verdiği anda, meşruiyetini de kendi elleri ile yok etmiş olacaktır." diye konuştu.

- "Ebediyen iktidar olacağınız kabulüyle yapıyorsunuz"

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel ise teklifin 15. ve 16. maddelerine ilişkin eleştirilerini dile getirdi.

Özel, şunları kaydetti:

"Diyelim seçim oldu ve iktidarla muhalefet yerini değiştirdi. Bugün iktidardasınız ama yarın muhalefette iken, Merve Kavakçı’nın fotoğrafını ya da Yasin Börü’nün fotoğrafını göstermek isteyeceksiniz. Çok sevdiğiniz bir şairin şiirini okumak isteyeceksiniz ama bu suç olacak. Bu düzenleme, Necip Fazıl’ın resminin disiplin ve para cezasına konu olacağı bir düzenleme. Bu düzenlemeyi, ebediyen iktidar olacağınız kabulü, kibri ve özgüveniyle yapıyorsunuz.

Belki yakın gelecekte hiç muhalefete düşmezsiniz ama şunu unutmayın; Berkin Elvan da Abdullah Tayyip Olçok da aynı kalbi sızlatmıyorsa orada sorun var demektir. Başkasının acısına saygı duymayarak, bu ülke bir yere gitmez. Yaslarda, tasalarda ortaklaşmamışların bir başarı elde etmesi mümkün değil."

Özel, teklifin 14-15-16. maddelerinin, metni 250-260 yıl geriye götürdüğünü savunarak, "Anayasalar, içtüzükler bugün yazılırlar, dünden ders alırlar, yarına yürürler, yarını yaşarlar. Yazdığınız metnin başarısı, yarın okunduğunda ortaya çıkar. Okunduğu gün, yazanlar için ’bu belayı kim açmış, nereden çıktı bu?’ deniyorsa o zaman sıkıntı olur." ifadelerini kullandı.

Kürsü masumiyeti ve dokunulmazlığının dünyanın bir çok ülkesinde olduğunu kaydeden Özel, "Kürsü dokunulmazlığı meselesi, dışarıda suç olan bir şeyi bile suç olmaktan çıkaran bir düzenlemedir. Bazı ülkelerde tazminata bile konu olmaz. Kürsüden hakaret, kabul edilebilir bir şey değildir ama bu yargının işidir. Meclisten geçici çıkarma cezası olabilir ama aynı suça bir de para cezası vermek kabul edilebilir bir düzenleme değildir." diye konuştu.

"Genel Kurulda grup önerilerini ortadan kaldıran, tarihin en ayıplı ve sorunlu teklifi; ümit ederiz tamamıyla geri çekilir." diyen Özel, bunun yapılması halinde Genel Kurulda teşekkür edeceklerini söyledi.

Kaynak: Anadolu Ajansı
Konya Namaz Vakitleri
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Diğer Haberler