SON DAKİKA

TBMM İçtüzük değişiklik teklifi Genel Kurulda

16 Eylül 2017, C.tesi - 17:00
TBMM (AA) - TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop, Fransa Parlamentosu içtüzüğüne göre, geçici çıkarma cezası olduğu takdirde, bu cezayla birlikte otomatik olarak para cezasına da hükmedildiğini, İngiltere Parlamentosunda da men cezasının otomatik olarak para cezasını gerektireceğine dair düzenlemeler bulunduğunu belirterek, "Bizdeki de onlara uygun düzenlemedir." dedi.

Şentop, TBMM Genel Kurulunda, İçtüzük değişiklik teklifinin 2. bölümü üzerinde milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Mustafa Şentop, "Bugüne kadar Meclisteki uygulamalarda hakaret nasıl anlaşılmışsa ya da disiplin cezaları uygulanırken sövme nasıl anlaşılmışsa, bundan sonra da aynı şekilde uygulanmaya devam edilecektir. Bu konuda bir tereddüt yok." diye konuştu.

Teklifle, "Türk milletinin tarihine ve ortak geçmişine, Türkiye Cumhuriyeti’nin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğü esasında Anayasa’da düzenlenen idari yapısına aykırı tanımlamalar" yapan milletvekiline Meclisten geçici çıkarma cezası verileceğini belirten Şentop, "(Ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğü) ifadesi, Anayasa’daki üniter yapıyla ilgili düzenlemedir. Bu düzenlemeyi yaparken, Anayasa’nın 3. maddesindeki üniter devlet ilkesine atıf yapıyoruz." ifadesini kullandı.

Komisyon Başkanı Şentop, teklifin ilk halinde, idari isimlendirmelerle ilgili de ceza düzenlemesi olduğunu anımsatarak, "Bu halinde ise sadece Anayasa’daki üniter yapıyı esas alan, onu koruyan hükme atıf yapıyoruz. Burada sadece üniter devlet ilkesi bağlamında koruma getiriliyor. Bunun dışında coğrafi yerle ilgili bir mahsur yok." dedi.

- "Otomatik olarak para cezasına da hükmedilmektedir"

Disiplin cezalarında kınama, uyarma ve geçici çıkarma cezalarıyla birlikte, onlardan ayrı müstakil ceza olarak para cezasının düzenlendiği durumlar da olduğuna işaret eden Şentop, şöyle konuştu:

"Avrupa Parlamentosunda bunun örneği var. Müstakil ceza olarak da düzenlenmiş, birlikte düzenlenebileceği konusunda da içtüzüğünde hüküm var. Fransa Parlamentosunun içtüzüğünde de var. Orada bu feri ceza olarak düzenlenmiş. Geçici çıkarma ya da kınama cezası gibi bir ceza olduğu takdirde, bu ceza ile birlikte otomatik olarak para cezasına da hükmedilmektedir.

İngiltere Parlamentosunda Avam Kamarasında var. Orada da bizdeki geçici çıkarmaya benzeyen men cezası var. Bu cezanın otomatik olarak para cezasını da gerektireceğine dair düzenleme var. Bu nedenle ’para cezası nereden çıkıyor?’ gibi değerlendirmeler yanlıştır. Hem teorik olarak hem de dünyadaki farklı parlamento uygulamalarına baktığımızda para cezası var. Bizdeki de onlara uygun düzenleme."

- "Buradan laf atacağız artık"

Bu arada, Genel Kurulda İçtüzük değişiklik teklifinin görüşmeleri devam ederken, CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker ile birlikte basın locasına çıkarak, bir süre çalışmaları buradan ayakta izlediler.

Ağbaba’nın, AK Parti sıralarına dönerek, "İçtüzük değişince işe yaramayacaksınız, biz de buradan laf atacağız artık." demesi üzerine, bazı AK Parti milletvekilleri, "Atla atla." ifadesini kullandı.

Birleşimi yöneten TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın da "Yanlış bir şey yapmayın lütfen, çok gençsiniz." diye espri yaptı.

Teklifin görüşmeleri, 2. bölümde yer alan maddeler üzerindeki önergelerle devam ediyor.




Kaynak: Anadolu Ajansı
Konya Namaz Vakitleri
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Diğer Haberler