SON DAKİKA

Temmuz ayı ihracat rakamları açıklandı

14 Ekim 2017, C.tesi - 19:40
MANİSA (AA) - Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, 2017’nin büyümenin yeniden toparlanacağı ve yeniden yüzde 5-5,5 ortalamanın tutturulacağı yıl olacağını söyledi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) temmuz ayına ilişkin ihracat verileri Vestel City’de düzenlenen toplantıda açıklandı.

Zeybekci, burada yaptığı konuşmada, hükümet olarak Türkiye’nin kendi devlerini yaratma projesi olarak hayata geçirdikleri proje bazlı teşvik sistemlerinin, ne kadar isabetli bir yaklaşım içinde olduklarının göstergesi olduğunu dile getirdi.

Tarihin en önemli ihracat artışlarından birisinin temmuz ayında yaşanacağını söylediklerini anımsatan Zeybekci, şunları kaydetti:

"31 Temmuz sonu itibarıyla, ihracatımızda tarihi zirve değilse bile, zirvenin çok yakınına geldik. Ama eminim ki bu, TÜİK rakamları açıklandığında, taşımacılıkla ilgili havalimanlarındaki ve limanlardaki ihracat rakamları da buna eklendiğinde, muhtemelen tarihi zirveye de yaklaşacağız. Tarihi zirvemiz aylık artış itibarıyla, yüzde 31,9 ile 2011 yılının ağustos ayında idi. Bugün temmuz sonu itibarıyla ihracatımız geçen yılın aynı ayına göre yüzde 31,2 arttı. Yani bir gayret daha kaldı. Bu yüzde 31,2’yi beğenmiyoruz noktasına gelmesin. Yüzde 31,2 Türkiye’nin geleceği ve ihracata dayalı büyüme ile ilgili çok önemli bir sinyal."

Zeybekci, 15 Temmuz 2016’da yaşanan işgal girişiminden sonra başlattıkları ihracat seferberliğinin, planlı giderek ve verdikleri desteğin de sonuçlarını alarak bir noktaya geldiklerinin göstergesi olduğunun altını çizdi.

Geçen sene ihracatçıların kendilerinden istedikleri taleplerin hemen hemen hepsini yerine getirdiklerini belirten Zeybekci, böylece 2016’nın son çeyreğinde ihracatla ilgili çok ılımlı gelişmeler almaya başladıklarını dile getirdi.

Nihat Zeybekci, kesintisiz bir şekilde 9 aydır ihracatta yukarı doğru giden bir artış olduğunu ve bu ivmenin devam edeceğini söyledi.



- "İhracatta gelecek yıl 170 milyar doların üzerini konuşacağız"



Bakan Zeybekci, 2016 yılında yıllık ihracatın 142,3 milyar dolar olduğunu anımsatarak, "Bugün itibarıyla geçmişe doğru 12 aylık ihracatımız 150 milyar dolar." dedi.

İhracatın ilk 7 ayda 88,9 milyar dolara ulaştığını, artış oranının ise yüzde 9,2 olduğu bilgisini veren Zeybekci, orta vadeli programdaki hedefin 153,3 milyar dolar olduğunu aktardı.

Zeybekci, "Biz ihracatçılar olarak, koyduğumuz hedef olan 155 milyar doları geçeriz dedik. İnşallah 155 milyar doları geçtikten sonra tarihi zirvemiz olan 157,6 milyar doları da aşmak istiyoruz. Allah’ın izniyle bunu da aşacağımızı hep beraber göreceğiz. Biz inanıyoruz." diye konuştu.

Türk sanayicisine, Türk üretimine, Türk ihracatçısına, onların dinamizmine ve gayretlerine inandıklarını vurgulayan Zeybekci, 157,6 milyar dolarlık ihracat sınırını aştıktan sonra gelecek sene artık 170 milyar doların üzerinin konuşulacağına işaret etti.

Zeybekci, "Ondan sonra da artık 185, 190 milyar dolarlar... Hedef 2020 yılında 200 milyar doları aşmak." ifadelerini kullandı.

Geçen sene toplam ihracat içindeki yüksek teknolojili ihracatın payının yüzde 3,5 olduğu bilgisini veren Zeybekci, "Bu çok düşük bir oran. Ama bu sene toplam ihracatımız içindeki yüksek teknolojinin payı yüzde 4’e çıktı. Yüzde olarak baktığımızda, bu artış çok önemli bir artış." diye konuştu.

Geçen yıl orta yüksek teknolojili ürünlerin payının imalat sanayi ürünleri ihracatındaki payının yüzde 32,6 olduğunu aktaran Zeybekci, "Ama bu sene bu oran yüzde 34’e çıktı. Bu çok önemli bir artış." ifadelerini kullandı.

Nihat Zeybekci, ihracat içindeki yüksek teknolojili ve orta yüksek teknolojili ürünlerin payının artışını çok önemsediklerini bildirdi.

"Bu alanda dünya devleri yaratmamız lazım." diyen Zeybekci, bu konuda da tüm şirketlere kişiye özel destek ve teşvik konusunda hazır olduklarını ifade etti.



- "İkinci çeyrekte de yüzde 5’in üzerinde büyüme bekliyoruz"



Ekonomi Bakanı Zeybekci, Türkiye’nin artık orta gelir tuzağından hızlı bir şekilde uzaklaşması gerektiğini belirterek, "Bu civardan uzaklaşma yılı olarak da 2017 yılını ilan ediyorum." dedi.

Büyümenin yeniden toparlanacağı ve yeniden yüzde 5-5,5 ortalamanın tutturulacağı yılın 2017 olacağını kaydeden Zeybekci, üstelik bunun sürdürülebilir hale geleceğini dile getirdi.

Zeybekci, büyümenin yüzde 5,5 üzerindeki ortalamaya oturması için ellerindeki en önemli enstrümanın ihracat ve ihracata dayalı büyüme olduğunu ifade etti.

Geçen senenin son çeyreğinde yakalanan performansın bunun öncüsü ve habercisi olduğunu vurgulayan Zeybekci, 2017’nin ilk çeyreğinde yüzde 5’lik büyüme yakalandığını ve bunun yüzde 2,2’sinin ihracattan geldiğini söyledi.

Nihat Zeybekci, "Ne yapacağız, ne edeceğiz ihracatın büyümeye doğrudan katkı verdiği bu ortamı asla bozmayacağız, bozdurtmayacağız ve bunun devamını sağlayacağız." değerlendirmesinde bulundu.

Zeybekci, ikinci çeyrek büyüme rakamlarının gelmeye başladığını, bu dönemde de ihracatın büyümeye net katkısının süreceğinin altını çizdi.




- " Mazeret yok..."




İkinci çeyrekte de yüzde 5’in üzerinde büyüme beklediklerini belirten Zeybekci, şunları kaydetti:

"Yüzde 5’in oldukça üzerinde de gelebilir. Ama asıl önemli olan, üçüncü çeyrekte, yine ihracatın büyümeye katkı vermeye devam etmesiyle yüzde 7’nin üzerinde bir büyüme bekliyoruz. Oldukça üzerinde bekliyoruz. Çünkü maalesef geçen sene bu işgal ve ihanet girişiminden sonra, üçüncü çeyrekteki eksi baz etkisiyle yüzde 7’nin oldukça üzerinde bir büyümeyi, yine ihracatın büyümeye net katkısı ile yakalayacağız. İnşallah dördüncü çeyrekte de yüzde 5 ve üzerinde bir büyüme ile 2017 yılı, Türkiye’nin ekonomik büyüme, sanayileşme, kalkınma ve yeniden kendine gelme anlamında da bir silkiniş, yeniden bir uyanış, yeniden o 2023, 2033, 2043, 2053 hedeflerine doğru, Gazi Mustafa Kemal’in muasır medeniyet hedeflerine doğru yolculuğa çıkış hedefimiz olacak. 2017 yılı yeniden başlangıç yılı olacak."

Çünkü millet bize önümüzdeki bütün yolları açtı. Artık Türkiye’de bir daha koalisyon ihtimallerinin olmadığı dönemlere giriyoruz. Bugüne kadar AK Parti olarak sloganımız ’Durmak yok, yola devam’dı. Elhamdülillah Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde durmadık. Ama bundan sonra yeni sloganımız; ’Mazeret yok, yola devam. Mazeret yok, ihracata devam. Mazerete yok, 4.0’da kendi teknolojilerimizi yaratmaya devam. Mazeret yok, yüzde 5,5’in üzerinde büyümeye devam. Mazeret yok, istihdamda, işsizlikte yüzde 10’nun altına inmeyi mutlaka ve mutlaka sağlayacağız. Mazeret yok, enflasyonun kökünü kazıyacağız. Mazeret yok, Cenab-ı Allah’ın bize bahşetmiş olduğu bu millete hizmetkar olabilme görevimizi sonuna kadar yerine getireceğiz."


Kaynak: Anadolu Ajansı
Konya Namaz Vakitleri
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Diğer Haberler