SON DAKİKA

Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin Geliştirilmesi Projesi

27 Mayıs 2016, Cuma - 17:04
MALATYA (AA) - "Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin Geliştirilmesi Teknik Destek Projesi" (ETCEP) kapsamında Malatya’da 4 pilot okuldan 2 bine yakın öğrenci ve 78 gönüllü öğretmen katıldı.

Pilot illerden Trabzon’dan başlayan ve sırasıyla İzmir, Şanlıurfa, Sivas, Erzurum, Batman, Samsun ve Mardin’le devam eden kampanya etkinliklerine 10 bin öğrenci katıldı.

Okullarda gerçekleştirilen toplumsal seferberlik kampanyası kapsamında yapılan etkinliklerde, öğrencilerin kafasındaki "kadın işi" ve "erkek işi" gibi kalıp yargıların kırılmasına, dile yerleşmiş ve sıklıkla kullanılan kelime ve özdeyişlere dikkat çekmeye yönelik faaliyetler gerçekleştiriliyor.

Etkinlikler çerçevesinde, toplumda rol model olmuş başarılı kişiler cinsiyet eşitliği bağlamında ele alınarak öğrencilerle fikir alış verişi yapılıyor.

Bunun yanında çocukların geleceklerini etkileyen meslek seçimlerinde onlara yön göstermeyi amaçlayan etkinliklerin yanı sıra ebeveynleriyle de bir araya gelinerek "Toplumsal Cinsiyet Eşitliği" kavramı günlük hayattan örneklerle anlatıldı.

Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Genel Müdürlüğü Araştırma, Geliştirme ve Projeler Daire Başkanı İsmail Yıldız, bir otelde düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, projenin 10 pilot ilde uygulandığını kaydederek, "40 pilot okul seçtik ve 60 bin öğrenciye ulaştık. Bu proje bayağı ses getirdi" diye konuştu.

Yıldız, Malatya’da 4 pilot okulda etkinlik yaptıklarını ifade ederek, "Kampanyanın kapanışında okullarımız yaptıkları etkinlikleri bize sunacaklar. Bizde teşekkür belgesi verip kampanyayı tamamlayacağız. Malatya bu konuda düzenli bir il. Malatya eğitime önem veren bir il. Biz yıllar önce Artvin ile Malatya’yı yarıştırırdık. Malatya sürekli bizi geçerdi. O yüzden Malatya yaptığı şeyi düzgün yapmış" ifadelerini kullandı.

ETCEP Proje Ekip Lideri Fatma Özdemir Uluç da, projenin temel amacının eğitim ortamlarında kız ve erkek çocuklarının cinsiyetlerinden kaynaklı herhangi bir ayrımcılıkla karşılaşmaksızın eşit fırsatlara ulaşması olduğunu belirtti.

Uluç, "Toplumsal Cinsiyet Eşitliği" kavramının Türkçe’de kendini anlatan bir ifade olmadığı için genellikle zor anlaşıldığını ifade ederek, "Günlük eğitim pratiklerinde, öğretmen tutumlarında, okul yönetiminde, okul içi temsilde süreçlere katılımda kız ve erkek çocukların eşit fırsatlara sahip olması ana fikrine dayanıyor. Böylece nihai olarak daha eşitlikçi bir topluma ulaşılmasını hedefliyoruz” diye konuştu.

Projenin farklı bileşenleri olduğuna değinen Uluç, "Bazıları merkezi düzeyde yapılıyor ve özellikle Milli Eğitim Bakanlığının politikaları ve mevzuatı açısından ders kitapları ve öğretim programları açısından mevcut durumu daha toplumsal eşitliğine duyarlı hale getirmeyi hedefleyen çalışmalar var. Bu kapsamda eğitim politikalarının mevzuatını gözden geçirerek ders kitaplarını gözden geçirerek nasıl daha iyi hale getirilebilir buna dair öneriler raporu oluşturuyor" ifadelerini kullandı.

Kaynak: Anadolu Ajansı
Konya Namaz Vakitleri
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Diğer Haberler