SON DAKİKA

Tunus’ta Burgiba heykelinin eski yerine getirilmesine protesto

29 Mayıs 2016, Pazar - 00:26
TUNUS (AA) - Tunus’un tarihi lideri Habib Burgiba heykelinin 28 yıl aradan sonra kaldırıldığı yere yeniden getirilmesi protestoya neden oldu.

"Sevgi Akımı" adıyla bilinen hareketin heykelin önünde düzenlediği protesto gösterisinde eylemciler, Burgiba döneminde yaşanan olumsuzlukları dile getirdi.

Hareketin lideri Muhammed Haşimi Hamidi gösteride yaptığı konuşmada "Heykel dikmek için yapılan masraf yerine insanlara iş bulmaya öncelik verilmeli" dedi.

Burgiba döneminde yaşananların hatırlatıldığı protestoda Hamidi "Tahir Bin Ammar’a, Salih bin Yusuf’a ne oldu? 78’deki göstericileri kim öldürdü? Başörtüsünü kim kaldırdı? 81’de seçimlere kim yolsuzluk karıştırdı?" şeklinde konuşarak heykelin getirilmesine karşı olduğunu ifade etti.

Protestoda, "Bu ses halkın sesi, halkın sesi adalet istiyor", "Ey heykellerin köleleri, devrimimiz iş devrimi" şeklinde sloganlar atıldı.

Burgiba heykelinin yeniden getirilmesine sevinen grup ise karşı sloganlar atarak Tunus İstiklal Marşı’nı okudu.

Protestoculara karşı gruptan Amir Abdullah "Burgiba buraya heykeli dikilmeye layık biridir. Tunus tarihinin bir parçası ve önemli bir figürüdür" ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Baci Kaid es-Sibsi, 20 Mart’ta Bağımsızlık kutlamaları dolayısıyla Kartaca Sarayı’nda üst düzey misafirlere yaptığı konuşmasında Burgiba heykelinin eski yerine getirilmesi kararına ilişkin "Biliyorum bu karar bazılarının hoşuna gitmeyecek ancak bu Tunus’un özgür ve egemenlik sahibi olduğunu sembolize etmektedir. Bu cadde üzerinde sömürge valileri ve ellerinde İncil tutan din adamlarının heykelleri vardı. Sanki bunlar sizleri işte böyle sömürdük ve Hristiyanlığı getirdik anlamı taşıyordu." şeklinde ifadeler kullanmıştı.

Kaynak: Anadolu Ajansı
Konya Namaz Vakitleri
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Diğer Haberler