SON DAKİKA

Tunus’ta NTP’nin Kurucu Kongresi

09 Ocak 2016, C.tesi - 22:39
SUSA (AA) - Uzun süredir iç çekişmeler yaşayan Tunus’taki koalisyon hükümeti ortağı Nida Tunus Partisi’nin (NTP) parti içi kargaşanın giderilmesi hedefiyle kurulduğundan bu yana yapılamayan ilk kongresi Vefa Kongresi adı altında gerçekleştirildi.

Susa vilayetinde yapılan kongrede kalabalık partililerle bir araya gelen NTP Genel Başkanı Muhammed Nasır, açılış konuşmasında, "Partinin geçirmiş olduğu zor dönemi hatırlayacak olursak, bunlardan bazı öğütler çıkarmak gerekir. Tunus, çağdaş dönemde yaşadıklarına baktığımızda NTP’nin kurucusunun siyasi dehasıyla bu zor merhaleyi geçme imkanı bulmuştur" dedi.

Parti içi krize değinen Nasır, "Hiç bir zaman ilkelere dayanmıyordu. Buradaki ihtilafların aslı şahsi arzu ve makamlara ulaşmayı hedefliyordu. Bu ihtilaflar krize dönüştü ve vatanı tehlikeye sokacak ve siyasi dengeleri sarsacak duruma dönüştü. Dünkü dostlarımızla birlikte yaşama imkanımız neredeyse imkansız hale geldi" ifadelerini kullandı.

Kongreye katılan NTP’nin kurucu başkanı Cumhurbaşkanı el-Baci Kaid es-Sibsi, "Allah’ın dediği gibi "Sizleri vasat ümmet kıldık" ayetini okudu ve şunları söyledi:

"Sayın katılımcılar, Partinizin felsefesinden uzak kalmamanız gerekir. Parti kuruluşundan beri Tunus’taki sadece ıslah hareketinin bir devamı değildir. Aynı zamanda orta ve demokratik yöntemlere sahiptir. Vasatilik yani orta yolda olmak bizim esasımızdır. Bundan ayrılan hiç kimsenin bizim yanımızda yeri yoktur. Bu halin, Tunus’un halkına ve kültürüne de uygun bir yapı olduğunu düşünüyorum."

Partililere yönelik temellerine Burgibacılığı koymaları gerektiğini belirten Sibsi, "Bu kongreniz tarihi sorumluluğunuzu vurgulaması açısından çok önemlidir. Bazı tavsiyelerle çıkmanız gerekir. NTP çalışmalarında hükümetle birlikte hareket etmesi gerekir. Bu sorumluluğunuz hükümetin çalışmalarını desteklemenizi gerektirir. Nida Partisi geniş çaplı bir parlamento gücüne sahiptir. NTP Parlamento Grubu’nun birbirine daha bağlı kalması gerekir. Çünkü parlamento grubu partinin parlamentodaki yasama koludur" diye konuştu.

Kongreye konuk olarak katılan Nahda Hareketi Başkanı Raşid el-Gannuşi ise şunları söyledi:

"Kendi adıma ve Nahda Hareketi’ndeki kardeşleriniz adına bu kurucu kongrenizi kutlarız. Tunus bugün bu şenliği kutluyor. NTP Demokratik, Tunus’un ıslah hareketine ve Tunus’un çıkarlarına sımsıkı tutunan bir parti olduğunu ifade etmek isteriz."

Uzlaşı siyasetinin önemsenmesi gerektiğini vurgulayan Gannuşi, "Denge olmaksızın gerçek demokrasinin olmayacağını düşünüyorduk. Nida Tunus’un siyasi hayatta bir denge oluşturduğunu keşfettik" dedi.

Nida ve Nahda partilerini gökyüzünde uçan bir kuşun iki kanadına benzeten Gannuşi, "Tunus’ta gökyüzünde uçan bir kuş görüyorsunuz. İki kanatı var bunlardan biri Nahda diğeri Nida’dır ancak kuş iki kanattan ibaret değildir. Başka uzuvları da vardır. Tunus gemisinin kadın erkek her Tunusluya ihtiyacı vardır" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı ve kendisi arasındaki uzlaşıya değinen Gannuşi, şunları kaydetti:

"Uzlaşı siyaseti Tunus’u bütün bölgenin düşmüş olduğu durumdan kurtarmıştır. 2013’te Sayın Cumhurbaşkanı Sibsi ile acizane benim aramızda Paris’teki görüşmemizle oluşturduğumuz uzlaşı Tunus’a seçimleri, anayasayı, anayasal yapıyı kazandırmıştır. Bizler yeniden şunu vurguluyoruz. O dönemde hayat felç olmuştu. Oturma eylemleri arasında tel örgüler. Nefret ötekileştirme yok etme düşüncesi hakimdi. Sibsi’nin uzlaşı siyaseti olarak yürüttüğü çalışmaları desteklediğimizi ifade etmek için geldim. Uzlaşı siyaseti Tunus’u kurtarmıştır."

Gannuşi’nin konuşmasına başladığı sırada protesto eden birkaç kişi salonda bulunan NTP’lilerin tepkisi üzerine solundan çıkarıldı.

Kongredeki yetkililerden alınan bilgilere göre, Kurucu Kongre’de NTP’nin yapılanmasındaki eksikliklerin giderilmesi yönünde çalışmalar yapılacak. Bu bağlamda genel sekreterlik makamını bir kişiye has kılmaksızın farklı konulardan sorumlu birden fazla genel sekreterin görevlendirileceği belirtildi.

Ayrıca 13’ler Komitesi’nin belirlediği yol haritasının ve parti iç tüzüğünün kongre sırasındaki komisyonlarda görüşüleceği, yeniden yapılandırılarak onaylanacağı kaydedildi.

Cumhurbaşkanı Sisi geçtiğimiz Kasım’da 13’ler Komitesi oluşturulması yönünde bir çalışma başlatmış söz konusu komite 17 Aralık’ta basına yaptığı açıklamada "krizin resmi olarak son bulduğu" mesajını vermişti.

13’ler Komitesi parti iç krizinin çözümüne yönelik hazırladığı raporda 9 madde belirleyerek yol haritasını açıklamıştı. Buna göre 10 Ocak 2016’da Uzlaşı Kongresi düzenlenecek, burada belirlenen komisyonlarla geçici yönetim kurulu NTP’yi 30-31 Temmuz’da yapılacak olan Genel Kongre’ye taşıyacak.

Kurulduğundan bu yana kongre yapmamış olan Nida Tunus Partisi bu kongreyle yürütme organları geçici olarak belirlenmiş Temmuz’da yapılacak Büyük Genel Kongreye dek çalışmalarını sürdürme imkanı bulacak.

NTP’de bu yeni kongre ve yapılanmayla Cumhurbaşkanı Sibsi’nin oğlu Hafız Kaid es-Sibsi’nin partide konumunu güçlendireceğine kesin gözüyle bakılıyor. İki günlük programlanan NTP Kurucu Vefa Kongresi 10 Ocak’ta da çalışmalarına devam edecek.

Kongreye Tunus Cumhurbaşkanı ve Partinin Kurucu Başkanı el-Baci Kaid es-Sibsi, NTP Başkanı Muhammed Nasır, Nahda Hareketi Başkanı Raşid el-Gannuşi, Hafız Kaid es-Sibsi, Özgür Ulusal Demokratik Parti Başkanı Selim er-Riyahi, Afak Tunus Partisi Başkanı Yasin İbrahim’in yanında İtalya, Cezayir büyükelçileri de katıldı.

Öte yandan partide Muhsin Merzuk kanadından 16 milletvekili dün NTP’nin parlamentodaki grubundan resmen istifa ettiğini duyurdu. Eş zamanlı olarak yeni parti kurma çalışmaları yürüttüğünü duyuran Merzuk 10 Ocak’ta başkentte bir miting düzenleyecek.

Kaynak: Anadolu Ajansı
Konya Namaz Vakitleri
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Diğer Haberler