SON DAKİKA

Türk filmleri Hollanda’da seyirciyle buluştu

28 Mayıs 2016, C.tesi - 03:51
ROTTERDAM (AA) – Türk filmlerinin Hollanda’da tanıtımına katkı sunmak amacıyla bu yıl 4’üncüsü düzenlenen "Kırmızı Lale Film Festivali” Rotterdam kentinde başladı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Hollanda Kraliyeti ve Rotterdam Belediyesinin desteğiyle Hollanda Türkiye Kültür Vakfı tarafından düzenlenen ve 4 Haziran’a kadar sürecek festivalde uzun ve kısa metrajlı 20 kadar film sanatseverlerle buluşacak.

Rotterdam’daki Lantaren Venster sinema salonunda gerçekleşen ve bu seneki teması zorunlu göç olarak belirlenen festivalin açılış programına Türkiye’nin Lahey Büyükelçisi Sadık Arslan ve Rotterdam Başkonsolosu Sadin Ayyıldız’ın yanı sıra "Saklı” adlı filmin yönetmeni Selim Evci ile oyunculardan İlhan Şeşen, Settar Tanrıöğen ve Türkü Turan katıldı.

Açılış programında konuşan Büyükelçi Arslan, yoğun ilgi gören festivalin kurumsallaşması ve geleneksel hale gelmesinin memnuniyet verici olduğunu söyledi.

Türk sinemasının Hollanda’da bir an önce hak ettiği yere ulaşmasını umduğunu kaydeden Arslan, "Bu seneki tema zorunlu göç olarak seçildi. Uluslararası camianın ilgiyle takip ettiği bir konu. Umarız Anadolu’nun o misafirperver, köklü, insanlara hoşgörüyle bakan kültürünü Türk filmleri aracılığıyla Hollanda’ya, dolayısıyla uluslararası camiaya duyurmuş oluruz.” diye konuştu

Hollanda Türkiye Kültür Vakfı Başkanı Mehmet Emin Alkanlar ise filmlerin bu sene Rotterdam, Amsterdam ve Eindhoven’in yanı sıra Lahey, Utrecht ve Tilburg kentlerinde de izleyicinin beğenisine sunulacağını söyledi.

Türk ve Hollandalı sinemaseverleri bir araya getirmeyi hedeflediklerine işaret eden Alkanlar, festival kapsamında dağıtılan "Yaşam Boyu Başarı Ödülü”nün bu yıl etkinliğin son gününde Amsterdam’da Fatma Girik tarafından Hülya Koçyiğit’e verileceğini dile getirdi.

Alkanlar, mülteci dramına dikkati çekmek amacıyla teması zorunlu göç olarak belirlenen festivalde, sığınmacılarla ilgili filmlerin yanı sıra sanatçı Emin Özmen’e ait fotoğraf sergisinin de 3 şehirde açılacağını aktardı.

7 kişiden oluşan jürinin değerlendirmesi sonunda "En iyi Film”, "En İyi Yönetmen”, "Hayat Boyu Başarı” ve "Ustaya Saygı” alanlarında ödüllerin de dağıtılacağı festivalde, bu sene şu filmler yarışacak:

Mavi Bisiklet (Yönetmen Ümit Köreken), Rauf (Yönetmen Soner Caner ile Barış Kaya), Kalandar Soğuğu (Yönetmen Mustafa Kara), Misafir (Yönetmen Mehmet Eryılmaz), Sarmaşık (Yönetmen Tolga Karaçelik), Dolanma (Yönetmen Tunç Davut) ve Saklı (Yönetmen Selim Evci).

Kaynak: Anadolu Ajansı
Konya Namaz Vakitleri
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Diğer Haberler