SON DAKİKA

Türk milletvekilleri Cenin Organize Sanayi Bölgesi’ni gezdi

18 Temmuz 2018, Çarşamba - 10:05
CENİN (AA) - Türkiye-Filistin Parlamentolar Arası Dostluk Grubu üyesi milletvekilleri, Filistin'de Türkiye tarafından inşa edilen ve faaliyete geçtiğinde 5 bin Filistinliye iş imkanı sağlaması öngörülen Cenin Organize Sanayi Bölgesi'ni ziyaret etti.

Türkiye-Filistin Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Hasan Turan ile beraberindeki heyet, Batı Şeria'nın Cenin kentinde, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) öncülüğünde yapımı sürdürülen sanayi bölgesinde incelemelerde bulundu, yetkililerden bilgi aldı.

Türkiye'nin Kudüs Başkonsolosu Büyükelçi Gürcan Türkoğlu'nun da eşlik ettiği milletvekilleri, Cenin Valisi İbrahim Ramaza ile de görüştü.

Turan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sanayi bölgesinin faaliyete geçtiğinde Filistin ekonomisine büyük katkı sağlayacağını belirterek, "Biz sosyal, kültürel, siyasi ve ekonomik olarak bütün boyutlarıyla Filistinlilere ve Filistin davasına destek vermeye devam ediyoruz." dedi.

TOBB öncülüğünde, bir milyon metrekarelik alan üzerinde inşa edilen Organize Sanayi Bölgesi faaliyete geçtiğinde doğrudan 5 bin, dolaylı olarak da 15 bin kişinin iş imkanı bulacağını dile getiren Turan, "Türkiye bu vesileyle Filistin'deki refah, huzur ve kalkınmaya katkı sunmuş olacak." ifadesini kullandı.

Turan, Filistin milletvekilleriyle bugün yaptıkları görüşmede, söz konusu bölgenin yasal altyapısıyla ilgili düzenlemeleri en kısa zamanda kendi meclislerinden çıkarmaları yönünde görüş alışverişinde bulunduklarını da aktardı.

- "Gümrüksüz ihracat yapılacak"

Dostluk Grubu Genel Sekreteri ve AK Parti Gaziantep Milletvekili Nejat Koçer de bölgede bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Bu proje hayata geçtiğinde buradan Batı ülkelerine ve ABD'ye gümrüksüz olarak ihracat yapılabilecek. Özellikle bu bölgede yer alacak Türk şirketlerinin yeni bir ihracat kapısı olacağını düşünüyorum. Burası nitelikli bir serbest bölge olacak kanaatindeyim." dedi.

22 milletvekiliyle sanayi bölgesinde incelemelerde bulunduklarını söyleyen Koçer, "Birkaç günden beri Filistin'deyiz. Burada Türkiye'nin gücünü görmekten, İsrail sınırında Cenin bölgesinde böyle bir sanayi bölgesi oluşturulduğunu görmekten büyük mutluluk duydum." diye konuştu.

Koçer, Türk iş adamlarını bölgede kurulacak şirketlerde üretim yapmaya ve önce Filistin sonra da Türk mallarının dünyaya açılmasına katkı sağlamaya çağırdı.

- 2019'da faaliyete geçecek

TOBB Barış İçin Sanayi Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Şekeroğlu da yaklaşık 10 senelik bir çalışmanın ardından 2019 sonu itibarıyla Cenin Organize Sanayi Bölgesi'ni faaliyete geçirmeyi planladıklarını söyledi.

"Bir mucize gerçek oluyor. Buradaki arazimiz yaklaşık bir milyon metrekare ama üç milyon metrekareye kadar çıkabilecek genişleme alanına sahip." diyen Şekeroğlu, şunları kaydetti:

"Direkt olarak 5 bin kişiye istihdam sağlayacak. Kısa sürede hayata geçirmeyi düşünüyoruz. Yatırımcı çekme noktasında da sıkıntı yaşamadığımız bir bölge burası. Çünkü hem Türkiye'nin bize sağladığı çok özel avantajlar, teşvikler var. Hem de bunun yanı sıra Filistin ve İsrail tarafının da sağladığı özel destekler var.

Projeyi en geç 2019 yılı sonunda tamamlamak istiyoruz. İşin ağır kısımlarını geçtik. Buranın bize maliyeti 65-70 milyon dolar arası. Tabii burayı Cumhurbaşkanımızın himayesinde yaptığımızı da belirtmek istiyorum. Cumhurbaşkanımızın desteği olmasaydı bunu başarmamız mümkün olmazdı."

Daha önce de Batı Şeria'nın Ramallah kentinde bulunan Filistin Yasama Meclisi'ni ziyaret ederek, Filistinli vekillerle toplantı yapan heyet üyelerinin yarın buradaki temaslarını tamamlayarak Türkiye'ye dönmeleri bekleniyor.

Kaynak: Anadolu Ajansı
Konya Namaz Vakitleri
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Diğer Haberler