SON DAKİKA

Türk milletvekilleri Filistin meclisini ziyaret etti

18 Temmuz 2018, Çarşamba - 00:45
RAMALLAH (AA) - Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Türkiye-Filistin Parlamentolar Arası Dostluk Grubu üyesi milletvekilleri, başkenti Kudüs olan bağımsız Filistin devletinin kurulması ve ulusal uzlaşıya destek amacıyla işgal altındaki Ramallah'ta temaslarda bulundu.

Milletvekilleri, Batı Şeria'nın Ramallah kentinde bulunan Filistin Yasama Meclisini ziyaret ederek, Filistinli vekillerle bir toplantı gerçekleştirdi.

Toplantıya Adalet ve Kalkınma Partisinden (AK Parti) 20, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve Milliyetçi Hareket Partisinden (MHP) de birer milletvekili katıldı. Filistin tarafından da başta Fetih ve Hamas olmak üzere tüm partilerden vekillerin hazır bulunduğu toplantıda, karşılıklı görüş alışverişinde bulunularak iki ülke arasındaki ilişkiler değerlendirildi.

Filistin-Türkiye Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı İbrahim Ebu Neca başkanlığındaki Filistin heyeti, İsrail hapishanelerinde bulunan Filistinli mahkumların durumu, İsrail'in iki devleti çözümü sabote eden yasa dışı Yahudi yerleşim faaliyetleri, Kudüs ve Mescid-i Aksa'da tek taraflı attığı hukuksuz adımlar gibi konularda bilgi vererek endişelerini dile getirdi.

İsrail'in kendisini uluslararası hukukun üstünde gördüğünü belirten Filistinli milletvekilleri, Türkiye'nin Filistin konusunda uluslararası bilincin arttırılması yönünde yürüttüğü çabalarından memnuniyet duyduklarını ve bunun devam ettirilmesini istediklerini belirtti.

Filistinli vekiller, geçen temmuz ayında Mescid-i Aksa'da yaşanan ihlalleri görüşmek için İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) İcra Komitesini olağanüstü toplayan ve Filistinli siyasi gruplar arasında yürütülen uzlaşı çabalarına destek veren Türkiye'ye bu siyasi desteklerinden ve Filistin'in Cenin şehrinde inşası süren organize sanayi bölgesi gibi kalkınma yardımlarından dolayı teşekkür etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ve Türk halkının Filistinlilere selamını ileten Türk milletvekilleri de 15 Temmuz FETÖ darbe girişimi karşısında Türkiye'ye güçlü bir şekilde destek veren Filistin liderleri ve halkına teşekkür etti.

Milletvekilleri, Türkiye'nin Filistin'e yönelik yardımlarının artarak devam edeceğini kaydetti.

- "Kudüs’ü savunmak imkan değil iman meselesidir"

TBMM Türkiye-Filistin Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı AK Parti İstanbul Milletvekili Hasan Turan, toplantının ardından AA muhabirine, "Cumhurbaşkanımızın da ifade ettiği gibi Kudüs’ü savunmak imkan değil iman meselesidir. Biz bütün milletimizin de aynı inanç ve kararlılıkta olduğunu biliyoruz. Milletimizin temsilcileri olarak bizler de başta Kudüs olmak üzere Filistin şehirlerini ziyaret ederek bir dizi temaslarda bulunuyoruz." dedi.

Turan, "Başkenti Kudüs olan egemen bağımsız bir Filistin devletinin kurulması için dünyanın her köşesinde vermiş olduğumuz gibi desteği tekrar etmek, bunu ete kemiğe büründürmek için neler yapabileceğimizi konuşmak için buradayız." ifadesini kullandı.

- Filistin uzlaşısına destek

Başkenti Kudüs olan egemen bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasının olmazsa olmazlarından birinin de Filistinlilerin kendi aralarında uzlaşı içinde hareket etmeleri ve farklı grupların bir araya gelerek güçlü bir yapıya dönüşmeleri olduğunu vurgulayan Turan, şunları kaydetti:

"Bunu, Türkiye olarak sonuna kadar destekliyoruz. Her platformda da bunu ifade ediyoruz. Filistinli bütün gruplara bu konuda destekçileri olduğumuzu burada da ifade ettik. Parlamentoda da başta Fetih’ten, Hamas’tan ve partilerden milletvekilleri de vardı onlara da bu düşüncelerimizi aktardık."

Filistin Yasama Meclisi Türkiye-Filistin Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Ebu Neca da toplantının çok verimli geçtiğini belirterek, Filistin'deki durumu Türk milletvekillerine eksiksiz ve doğru bir şekilde aktarmaya çalıştıklarını söyledi.

Türkiye'nin Filistin davasına verdiği tarihi destek ve son dönemde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde atılan adımlardan övgüyle söz eden Ebu Neca, "Türk liderliğinin Gazze'deki halkımıza uygulanan ablukaya karşı duruşu ve Devlet Başkanımız Mahmud Abbas'ın Birleşmiş Milletler'de dünyaya Filistin devletini tanıma çağrısı yaptığında verdiği desteğe müteşekkiriz." diye konuştu.

Kudüs'ün bir Filistin ve İslam şehri olarak kalacağını da vurgulayan Ebu Neca, işgal altındaki bu kutsal şehirdeki son durumla ilgili Türk milletvekillerine bilgi verdiklerini belirtti.

Filistin'i ziyaret eden milletvekili heyetinde AK Parti'den Hasan Turan, Nureddin Nebati, Abdullah Nejat Koçer, Hüsniye Erdoğan, Emrullah İşler, Efkan Ala, Ömer Serdar, Ali Özkaya, Cengiz Aydoğdu, Ahmet Hamdi Çamlı, Azmi Ekinci, Ekrem Erdem, Serap Yaşar, Haydar Ali Yıldız, Ali Cumhur Taşkın, Yılmaz Tezcan, Hasan Basri Kurt, Yasin Aktay, Kemalettin Yılmaztekin, Yusuf Beyazit, CHP'den Ömer Sulha Aldan, MHP'den Erhan Usta yer alıyor.

TBMM Türkiye-Filistin Parlamentolar Arası Dostluk Grubu üyesi milletvekilleri yarın Filistin'deki temaslarını tamamlayarak Türkiye'ye dönecek.









Kaynak: Anadolu Ajansı
Konya Namaz Vakitleri
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Diğer Haberler