SON DAKİKA

Türkiye - Azerbaycan arasında transit taşımacılıkla ilgili protokol

24 Temmuz 2017, Pazartesi - 19:30
BAKÜ(AA) - Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Türkiye ve Azerbaycan arasında bugün imzalanan transit taşımacılıkta elektronik ön bilgi değişimi sistemi kurulmasına ilişkin protokolün, ihracatçının daha fazla ihracat yapmasına vesile olacak ve sorunsuz geçişlerini sağlayacak bir anlaşma olduğunu söyledi.



Tüfenkçi, Azerbaycan-Türkiye-Gürcistan Yüksek Düzeyli Üçlü Gümrük Toplantısına katılmak için geldiği Bakü’deki temaslarını AA muhabirine anlattı.

Bakü’de önemli temaslarda bulunduğunu bildiren Tüfenkci, Türk iş adamlarıyla bir araya gelerek sorunlarını dinlediklerini belirtti.

Gürcistan ve Azerbaycan’ın transit koridorunda yer almaları dolayısıyla Türkiye için ayrı bir önem taşıdığını vurgulayan Tüfenkci, Türk mallarının veya transit malların gümrük kapılarından sorunsuz geçiş yapmasını istediklerini kaydetti.

Türkiye ile Azerbaycan arasında imzalanan, transit taşımacılık konusunda elektronik ön bilgi değişimi sistemi kurulmasına ilişkin protokole de değinen Tüfenkci, "Bu, özellikle işlemleri hızlandıracak, ihracatçının daha fazla ihracat yapmasına vesile olacak ve sorunsuz geçişlerini sağlayacak bir anlaşma. Aynı zamanda taşınan malların analizi, mallar iki ülkenin gümrük kapılarına varmadan yapılabilecek. İhracatın artırılması yönünde gümrüklerdeki işlemleri hızlandırmak, bir yandan da ticareti kolaylaştırmak ve geliştirmek adına yurt dışı temaslarımızı artırıyoruz." şeklinde konuştu.

Tüfenkci, Türkiye’nin komşularıyla benzer anlaşmalar yaparak özellikle sınır kapılarındaki geçişleri hızlandırmak istediklerini ifade ederek Kapıköy, Sarp, Hamzabeyli, Kapıkule ve Habur gibi sınır kapılarını yeniden inşa ederek revizyona tabi tuttuklarını bildirdi.

Yapılan revizelerle gümrük kapılarını Türkiye’nin büyüklük ve imajına yakışır hale getirmeyi amaçladıklarını söyleyen Tüfenkci, ihracatçılara daha iyi olanaklar sunmak ve onların işlerini daha da artırmayı istediklerini ifade etti.

Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi’nin 2017 sonuna kadar faaliyete başlamasının öngörüldüğünü belirten Tüfenkci, şunları söyledi:

"Biz, gümrükler olarak hangi önlemleri almamız gerektiğini bugün üçlü olarak konuştuk ve bunun kararlarını aldık. Tek başına bu yolu aşmak yetmiyor. Orta Asya taşımacılığını tarihi İpek Yoluna çekebilmek için özellikle buradaki işlem ve geçişleri kolaylaştırmanız lazım. Çinden demiryolu ile hareket edecek bir yükün sorunsuz, en kısa zamanda ve en düşük maliyetle İngiltere’ye ulaşması lazım. Demiryolunun denizyolundan daha hızlı, karayolundan da daha ucuz olduğunu görüyoruz. Bizim bu hattı daha işlevsel hale getirmek için, uluslararası kurum ve kuruluşları da sistemin içerisine dahil etmemiz gerekiyor. Özel sektöre de bu hattın güvenli ve ucuz olduğunu yaşatarak ve uygulayarak göstermemiz lazım."

Bakan Tüfenkci, Bakü temasları kapsamında, Azerbaycan Devlet Gümrük Komitesi Başkanı Aydın Aliyev ve Gürcistan Başbakan Birinci Yardımcısı ve Maliye Bakanı Dimitri Kumsişvili ile birlikte merhum Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev’in mezarını, Bakü Şehitler Hıyabanını ve Bakü Türk Şehitliğini ziyaret etti.










Kaynak: Anadolu Ajansı
Konya Namaz Vakitleri
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Diğer Haberler