SON DAKİKA

Türkiye Demokrasi Platformu Berlin’de

04 Aralık 2016, Pazar - 08:00
BERLİN (AA) - Türkiye Demokrasi Platformu, Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) 15 Temmuz’daki darbe girişimi ve sonrasını anlatmak üzere geldikleri Berlin’de Alman milletvekilleri, vakıflar ve sivil toplum kuruluşu (STK) temsilcileriyle yemekte bir araya geldi.

Adlon oteldeki yemek yer yer gergin ancak samimi tartışmalara sahne oldu.

Toplantıya Alman Parlamentosunda farklı siyasi partilerden milletvekilleri, öğretim üyeleri, Alman iş adamları, vakıf yöneticileri katıldı.

Alman konuşmacılar, Türkiye’de darbe girişiminden sonraki gelişmeleri çok kaygı verici gördüklerini, tutuklama ve gözaltıların devamı, idam cezasının yeniden getirilmesi durumunda Avrupa kapılarının Türkiye’ye kapanacağını savundu.



Türkiye Demokrasi Platformu üyeleri Avrupa’dan kopmak istemediklerini ama parmak sallamanın, üst perdeden konuşmanın, uzun süre AB kapısında bekletmenin Türk insanını kırdığını, Avrupa’nın Türkiye’ye bakışı ve muamelesinden rahatsız olduklarını anlattılar.

Bir platform üyesi ise Türkiye’ye yönelik eleştirilerin ardından söz alarak, ’’Biz sizin köleniz değiliz. Siz de bizim sahibimiz değilsiniz’’ diyerek Almanların konuya daha anlayışlı bakması gerektiğini vurguladı.

Aynı platform üyesi, darbe girişimi gecesi hayatı pahasına sokaklara çıkan, demokrasiye sahip çıkan bir millete bu yaklaşımın bir haksızlık olduğunu, Türk insanının bir travmadan geçtiğini, darbe girişiminin Türkiye için ne kadar büyük ve ciddi bir tehlike olduğunu, Avrupa’nın henüz tam kavrayamadığını söyledi.

Türkiye’nin sorunlu bir coğrafyada yaşadığına dikkat çeken Platform üyeleri, PKK ve DEAŞ gibi iki terör örgütünün ağır terör saldırılarını, iki komşu ülkede iç savaş yaşandığını dikkate almaları çağrısında bulundular.

"Bizi dinleyin. Kapıları kapatarak, köprüleri yıkarak, sadece bize zarar vermiş olmazsınız” mesajı veren platform üyeleri, Türkiye ile Almanya arasında tarihi derin ilişkilerin olduğunu ve bu ilişkileri tehlikeye atmanın hiç kimseye yarar sağlamayacağı uyarısında bulundular.

Bir Alman milletvekili, "Eğer 10 veya 15 yıl önce Türkiye’yi AB’ye daha fazla bağlasaydık, bugün bu durum yaşanmazdı." dedi.

Bir başka Alman milletvekili de daha önce Türkiye’de hükümeti yaptığı ciddi reformlarla övdüklerini hatırlattı ve "Burdaki herkes Türkiye dostu. Dost acı söyler.” dedi.

Milletvekili, yapılan eleştirilerin yapıcı olarak anlaşılmasını istedi.




Kaynak: Anadolu Ajansı
Konya Namaz Vakitleri
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Diğer Haberler