SON DAKİKA

Türkiye Kanser Enstitüsü Yönetmeliği yayımlandı

20 Ocak 2017, Cuma - 18:30
ANKARA (AA) - Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) bünyesinde kurulan Türkiye Kanser Enstitüsünde, kanserin teşhis ve tedavi standartlarının oluşturulmasına ve yeni tedavi yöntemlerinin geliştirilmesine katkıda bulunacak araştırma geliştirme faaliyetleri yürütülecek.

Resmi Gazete’de yayımlanan Türkiye Kanser Enstitüsü Yönetmeliği, TÜSEB bünyesinde kurulan enstitünün kuruluşu, yapılanması, görevi, yetkileri, çalışma usul ve esaslarını düzenliyor.

Buna göre kanser konusunda Ar-Ge’nin yapılacağı, Ar-Ge’lere mali ya da bilimsel destek sağlanacağı, bunların koordine ve teşvik edileceği, izleneceği enstitüde, bu amaçla program ve projeler geliştirilecek.

Enstitü tarafından, kamu kurum ve kuruluşları, özel hukuk tüzel kişileri ve gerçek kişiler tarafından kanser ile ilgili Ar-Ge’lerin yapılması veya yaptırılması sağlanacak, desteklenecek, teşvik edilecek ve iş birliği yapılarak, ortak projeler yürütülecek.

- Ulusal ve uluslararası literatür takip edilecek

Kanser bilimi ve teknolojilerindeki gelişme, buluş ve yeniliklerin sağlık hizmetlerinde kullanımına ve yaygınlaştırılmasına, toplum ve bireyin sağlık düzeyinin yükseltilmesine dönük araştırmaların yapılacağı veya yaptırılacağı enstitüde, bu maksatla Ar-Ge merkezleri ve ihtiyaç duyulan diğer birimler kuracak veya kurduracak.

Türkiye Kanser Enstitüsü ile Ar-Ge sonucu üretilen veya geliştirilen kanser ile ilgili aşı, ilaç, tıbbi cihaz ve ürün ile teşhis ve tedaviye yönelik teknik ve yöntemlerin üretimi, tanıtımı, kullanılması ve bunlardan yararlanılması sağlanacak, bu amaçla ilgili sektörlerle iş birliği ve ortaklıklar da yapılacak.

Kanserin teşhis ve tedavi standartlarının oluşturulmasına ve yeni tedavi yöntemlerinin geliştirilmesine katkıda bulunacak Ar-Ge’nin yapılacağı ve yaptırılacağı enstitüde, fikri mülkiyet haklarını koruyacak ve geliştirecek şekilde kanser konusundaki ulusal ve uluslararası literatür ve patentlerin takibi de mümkün olacak.

- Kanser alanındaki araştırmacılar desteklenecek

Kanser alanında çalışan bilim insanlarının ve araştırmacıların yetiştirilmeleri ve geliştirilmeleri için imkan sağlanacak enstitüde, bu amaçla ödüller de verilecek.

Enstitü tarafından kanser bilim ve teknolojisinin geliştirilmesi amacıyla teknopark, kuluçka merkezi, teknoloji merkezi, teknoloji transfer ofisleri, proje geliştirme ve bilgi aktarım merkezleri, bilim merkezi, bilim parkı ve benzerleri kurulacak, bu amaçla faaliyet gösteren üniversiteleri destekleyecek programlar oluşturulacak.

- Enstitü başkanı 3 yıllığına seçilecek

Türkiye Kanser Enstitüsü, Başkanlık, Bilim Kurulları ve diğer birimlerden oluşacak. Enstitü başkanının en az doçentlik derecesinin olması, İngilizce, Almanca ya da Fransızca dillerinden en az birini iyi derecede bilmesi ve en az 10 yıl kanser ile ilgili alanlarda kamu veya özel sektörde çalışmış ve kanser ile ilgili alanlarda uluslararası nitelikli dergilerde yayınlanmış bilimsel çalışmalarının olması gerekecek.

Enstitü Başkanı, Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanın teklifi üzerine Bakan tarafından 3 yıllığına atanacak. Süresi biten Enstitü Başkanı, iki dönem daha aynı usulle yeniden atanabilecek.

- Bilim Kurulu kararları tavsiye niteliğinde olacak

Enstitü bünyesinde Bilim Kurulu, Enstitü’nün bilim politikası, hedefleri, çalışma usul ve esaslarının belirlenmesi ile araştırma stratejilerinin hazırlanması hususlarında tavsiyede bulunmak üzere oluşturulacak. Bilim Kurulu, Enstitü Başkanı’nın başkanlığında en fazla 15 üyeden oluşacak. Bilim Kurulu kararları, tavsiye kararı niteliği taşıyacak.

Enstitü bünyesinde, Temel Onkoloji, Kanser Genetiği ve Kanser Moleküler Biyolojisi Ar-Ge Birimi, Kanser Epidemiyolojisi ve Prevantif Onkoloji Birimi, Dokümantasyon (Veri) ve İstatistik ile Çalışma İzlem Birimi, Klinik Onkoloji ve Klinik Çalışmalar Birimi, Tümör İmmünolojisi, Kanser Aşı, Kanser Tedavisinde Hücresel Tedaviler ve Transplantasyon Birimi kurulabilecek.



Kaynak: Anadolu Ajansı
Konya Namaz Vakitleri
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Diğer Haberler