SON DAKİKA

Türkiye Pakistan’lı hastalara umut oldu

03 Kasım 2017, Cuma - 22:00
ANKARA (AA) - DUYGU YENER - Sağlık Bakanlığı’nın, sağlık turizmindeki çalışmaları Pakistan’da karaciğer nakli olmayı bekleyen hastalara da umut oldu. Türkiye ve Pakistan hükümeti arasındaki anlaşma kapsamında, 24 yaşındaki Pakistanlı karaciğer hastası Osama Ali, tedavi edilmek üzere donörü ile birlikte Türkiye’ye getirildi.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Sağlık Bakanı Ahmet Demircan’ın talimatlarıyla Dış İlişkiler ve Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nden bir heyet, 25-27 Temmuz 2017 tarihlerinde Pakistan’a giderek, ikili ilişkiler ve işbirliği kapsamında mutabakat zaptı imzaladı.

Türkiye ve Pakistan arasında yapılan anlaşmalar çerçevesinde, karaciğer hastalıkları ve transplantasyonu (nakli) ile doğumsal kalp anomalisi hastalarının tedavilerinin Türkiye’de gerçekleştirilmesi karara bağlandı.

Bu kapsamda, 24 yaşındaki karaciğer hastası Osama Ali, mutabakat çerçevesinde Türkiye’ye getirilen ilk hasta oldu. Sağlık Bakanlığı Bakırköy Bölgesi Kamu Hastaneleri Genel Sekreterliği ve 112 ekipleri tarafından İstanbul’da karşılanan Osama Ali’nin tedavisi Malatya İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi’nde gerçekleştirilecek.

Mutabakat uyarınca tedavi amaçlı Türkiye’ye getirilen Pakistanlı hastaların inişlerinden itibaren havalimanında sağlık ekiplerince karşılanması, ilgili hastaneye transferi, hastanedeki tedavi süreci ile hasta ve yakınlarının konaklaması ve tedaviden sonra ülkelerine uğurlanmaları için uçağa kadar olan transferleri, Sağlık Bakanlığınca gerçekleştirilecek.

- Hastaların takipleri ömür boyu yapılacak

Karaciğer nakli olan hastaların nakil sonrası takip ve kontrolleri Sağlık Bakanlığı ile Pencap Sağlık Bakanlığı tarafından ortak oluşturulan post-operative yöntemle yapılacak. Hastaların ömür boyu takipleri, nakli gerçekleştiren ilgili merkezin gözetiminde sürdürülecek.

Karaciğer nakli için Pakistan’dan gelecek hastaların donörleri, uluslararası kriterler doğrultusunda belli seviyeye kadar akrabalık ilişkisi belgelenmiş yakınlarından seçiliyor.

193 milyon nüfuslu Pakistan’da her yıl bin 500 hasta karaciğer nakli olmayı bekliyor. Mutabakat çerçevesinde gelen ilk hasta Ali’den sonra Pakistan’dan karaciğer rahatsızlığı tedavisi ve nakli için hastaların gelmesi bekleniyor.

Kaynak: Anadolu Ajansı
Konya Namaz Vakitleri
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Diğer Haberler