SON DAKİKA

Türkiye-Romanya-Polonya Dışişleri Bakanları Toplantısı

25 Ağustos 2016, Perşembe - 22:33
ANKARA (AA) - Romanya Dışişleri Bakanı Lazar Comanescu, FETÖ’nün darbe girişimine ilişkin, "Romanya’nın Türkiye’nin resmi makamlarına sıkı desteğini vurgulayarak, Türkiye’nin hem bölgesel hem de uluslararası stratejik yönden NATO’da vazgeçilmez bir müttefik olduğunun altını çizmek isterim." dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Romanya Dışişleri Bakanı Lazar Comanescu ve Polonya Dışişleri Bakanı Witold Waszczykowski, "Türkiye-Romanya-Polonya Dışişleri Bakanları Üçlü Toplantısı"nda baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından basın toplantısı düzenledi.

Romanya Dışişleri Bakanı Comanescu, Türkiye’ye, daha önce Romanya’da yapılması planlanan üçlü zirveye ev sahipliği yaptığı için teşekkür ederek, bir yılda ikinci kez bir araya gelerek Avrupa ve bölge için önemli bir toplantı yaptıklarını kaydetti.

Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) darbe girişimini ülkesinin kınadığını belirten Comanescu, "Romanya’nın Türkiye’nin resmi makamlarına sıkı desteğini vurgulayarak, Türkiye’nin hem bölgesel hem de uluslararası stratejik yönden NATO’da vazgeçilmez bir müttefik olduğunun altını çizmek isterim." dedi. Comanescu ayrıca, Gaziantep’te düzenlenen terör saldırısı nedeniyle de Türk halkına dayanışma mesajlarını iletti.

Comanescu, toplantıda bölgesel ve uluslararası güvenlik ve NATO’nun güneydoğu bölgesindeki krizleri ele aldıklarını ifade etti. Ukrayna’daki sorunların da gündeme geldiğini aktaran Comanescu, Ukrayna’nın toprak bütünlüğünün ve Minsk Sözleşmesi’nin uygulamaya konmasının son derece önemli olduğunu söyledi.

Comanescu, Romanya’nın NATO’nun güneydoğu ve Karadeniz bölgesine yönelik tehditleri önlemek için müttefik ülkelerin izlediği bütüncül tutumu desteklediğini dile getirdi.

- Füze kalkanı projesi

Füze Kalkanı projesine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Comanescu, "Balistik savunma sistemine ilişkin bütün yetkinlikler tamamen savunmaya yöneliktir ve bu bağlamda şunu vurgulamak isterim ki, NATO Varşova Zirvesi’nde Romanya’da yürütülecek balistik füze programıyla ilgili alınan karardan memnuniyet duyuyoruz. Ancak bunlar tamamen savunmaya yöneliktir. Bu projenin başka amaçları olduğuna yönelik spekülasyonlar, yorumlar yapılmamalıdır." dedi.

Romanya’nın her zaman Türkiye’nin AB’ye üyelik sürecini desteklediğini vurgulayan Comanescu, "Türkiye bizim stratejik bir ortağımızdır ve ittifakın da stratejik üyesidir, Avrupa’nın kilit ülkesidir. Türkiye’nin AB’ye üyeliği yalnızca kendisinin değil, AB’nin de yararına olacaktır." diye konuştu.

Comanescu, Bakan Çavuşoğlu’nun Türkiye’nin AB’ye katılım sürecinini bütün gerekliliklerini yerine getirme konusunda sergilediği kararlılıktan duyduğu memnuniyeti de dile getirerek, "AB ve Türkiye arasında bir anlaşma var, bunun da açık ve net hükümleri var. Her iki tarafın da bu anlaşma hükümlerini yerine getirme yükümlülüğü var. Bu anlaşmaya devam edilmesi AB için de önem taşımaktadır." dedi.

- FETÖ ile mücadele

Comanescu, FETÖ’yle mücadele konusunda ülkesinde alınan tedbirlerin sorulması üzerine, "Biz böyle bir fenomenle karşılaşmadık. Romanya’da bu çeşit insanlar ve örgütler tarafından desteklenen okullar olduğuna dair haberler çıkmış olabilir ama ben sizi temin ederim ki ülkemde kanunlarla uyumlu hareket etmeyen bir okul yoktur. Eğer bir okulda şüpheye yol açabilecek bir yaklaşım olursa uygun tedbirler alınacaktır." dedi.

- "Mültecilere yardım edilmeli"

Polonya Dışişleri Bakanı Witold Waszczykowski de gerçekleştirdikleri görüşmenin sadece Türkiye’nin iç sorunlarıyla ilgili değil daha çok uluslararası konular ve NATO ittifakının doğu cephesi ülkelerinin ilişkileri hakkında olduğunu söyledi. Uluslararası sorunların ciddi boyutlarda olduğunun altını çizen Waszczykowski, "Terörle mücadele ve daha da önemlisi DAEŞ ile mücadele konusundan hemen hemen aynı fikirdeyiz." diye konuştu.

Her ülkenin farklı ölçülerde DAEŞ’le mücadeleye katıldığını belirten Waszczykowski, bölgede doğan sorunların Avrupa ülkelerini etkilediği ve mülteci dalgalarına neden olduğunu kaydetti.

Waszczykowski, AB - Türkiye mutabakatının uygulanması ve sığınmacı akımlarının durdurulması gerektiğine değindi. Bu anlaşmaların uygulanması konusunda kararlı olduklarını dile getiren Waszczykowski, mültecilere yardım edilmesi gerektiğine dikkati çekti.

Geçen ay Türkiye’de yaşanan olaylar sonrası ilişkilerin daha sıkı olmasını istediklerini vurgulayan Waszczykowski, "Türkiye’nin AB’ye giden yolu aynı istikamette götürmesi gerektiğini düşünüyoruz." ifadelerini kullandı. Yaşanan darbe girişimine kendilerinin de şaşırdığını belirten Waszczykowski, her ülkeden bu konuda tepki gelmesi gerektiğine işaret etti.

Birçok Avrupalı liderin İngiltere’nin AB’den ayrılmasına odaklandığını anlatan Waszczykowski, gündemde Brexit bulunduğu için Türkiye’de gerçekleşmiş olayların ikinci planda kalmış olabileceğini belirtti.

Waszczykowski, bir soru üzerine, ülkesinde FETÖ bağlantıyı kuruluşların bulunmadığını söyledi.

-"NATO Zirvesi’nde alınan kararlar uygulanmalıdır"

Bugünkü görüşmelerde, Karadeniz ve Orta Avrupa bölgelerine değindiklerini anlatan Waszczykowski, "NATO’nun doğu cephesindeki güvenlik çok önemlidir. Varşova’daki NATO zirvesinde alınan kararlar uygulanmalıdır. NATO’nun caydırıcılığını ve savunma niteliğini güçlendirmeliyiz.” şeklinde konuştu. Konuk Bakan, 3 ülke arasındaki dayanışma ve diyalogun daha sonraki toplantıda da süreceğine olan inancını dile getirdi.

Waszczykowski, Ukrayna’da yaşanan gelişmeler konusunda da "Rusya ve Ukrayna konusundaki ihtilaf bizim ülkemiz için anahtar meseledir. Bunun çözümü için Minsk anlaşmalarının yerine getirilmesi gerekiyor.” görüşünü paylaştı.

Kaynak: Anadolu Ajansı
Konya Namaz Vakitleri
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Diğer Haberler