SON DAKİKA

Türkiye Tasarım Haftası tanıtımı

11 Haziran 2016, C.tesi - 17:06
İSTANBUL (AA) - Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, "Bugün, artık sadece kaliteli mal üretip pazara sürmek, başarı elde etmek için yeterli değil. İhracatımızı kalıcı ve sürdürülebilir bir şekilde artırmak için yüksek katma değerli üretim olmazsa olmaz." dedi.

Büyükekşi, Türkiye Tasarım Haftası tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, sektörde yeni gelişmeler ve değişimler yaşandığını, pazarlarda ise yeni oluşumlar meydana geldiğini ifade etti.

Rekabetin yoğun şekilde yaşandığı bir ortam bulunduğunu belirten Büyükekşi, "Bugün, artık sadece kaliteli mal üretip pazara sürmek, başarı elde etmek için yeterli değil. İhracatımızı kalıcı ve sürdürülebilir bir şekilde artırmak için yüksek katma değerli üretim olmazsa olmaz." dedi.

Büyükekşi, katma değeri artırmanın marka, Ar-Ge, inovasyon ve tasarım olmak üzere dört yolu bulunduğundan bahsederek, bu nedenle de Türkiye Tasarım Haftasının ihracatın gelişimi açısından son derece önemli olduğunu söyledi.

Bir hafta sürecek bu etkinlikte, endüstriyel tasarım, moda tasarımı ve görsel iletişim konularının işleneceğini aktaran Büyükekşi, şunları kaydetti:

"Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleşecek etkinliğimize tasarımcıdan öğrenciye, iş adamlarından sanayicilere, on binlerce katılımcının gelmesini bekliyoruz. Bu etkinlikle katma değeri yüksek ürünlerin geliştirilmesi, tasarımın yaygınlaştırılması ve özendirilmesi ile ihracata yönelik rekabet gücünün arttırılmasını hedefliyoruz. Bunun için büyük bir adım atacağız. Bu etkinlik sayesinde tasarımın bütün yıl boyunca konuşulmasını sağlayacağız. Hedefimiz Türkiye’nin tasarım ve yaratıcılıkla markalaşmasına katkı sağlamak. Türkiye tasarımcıları daha yeniyi, daha iyiyi tasarladıkça Türkiye’nin geleceğini de tasarlamış olacak."

Büyükekşi, tasarımın, dokunduğu her şeye değer kattığını belirterek, tasarımın ülke ekonomisine kazandırdıklarını "katma değerli ürün", "yüksek ihracat", "rekabetçi üstünlük" ve "marka" şeklinde sıraladı.

Gelişen dünyada değişen taleplere ayak uydurulması gerektiğini vurgulayan Büyükekşi, değişime ayak uyduramayan ekonomilerin rekabette geri kalmaya mahkum olduğunu dile getirdi.

Büyükekşi, Türkiye Tasarım Haftası etkinliğiyle tasarımın bilinirliğini artırmayı, ihracatçı ve sanayicinin tasarıma önem vermesini sağlamayı ve tasarlanmış ürünlerin her platformda desteklenmesini amaçladıklarını aktardı.

Etkinlikte konferans ve panellerin düzenleneceğini, tasarım yarışmalarının yapılacağını anlatan Büyükekşi, şöyle devam etti:

"TURQUALİTY firmalarının, Design Turkey ve uluslararası firmaların sergileri olacak. İhracatçı birliklerinin düzenlediği 22 tasarım yarışmasının finalistlerinin tasarımları artık Türkiye Tasarım Haftasında sergilenecek. Böylelikle tasarım ayrı bir değer kazanmış olacak. Moda tasarımı ayrı endüstriyel tasarım ayrı onların içinden birer Türkiye birincisi seçeceğiz. İstanbul Desing Week’i de Türkiye Tasarım Haftası şemsiyesinin altına alacağız. Türkiye’de endüstri, tasarım ve ihracatın buluştuğu tek platform olan Desing Turkey için de özel sergileme alanı oluşturulacak. TURQUALİTY firmalarını da farkındalık oluşturmak için farklı bir yere koyacağız. Dünyanın en iyi tasarım okullarını davet edeceğiz. Türkiye’deki tasarım merkezleri bizlerle birlikte olacak. Sanayi ve endüstriyel tasarımı bir araya getireceğiz. Tasarlanan ürünlerin sanayi ile birleşip hayata geçmesini istiyoruz."

Büyükekşi, "Design Turkey 2016" için müracaatların gelecek hafta başlayacağını ve 31 Ağustos’a kadar devam edeceğini, kazananların ise tasarım haftasında açıklanacağını söyledi.

AK Parti İstanbul Milletvekili ve AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş da ihracat kilogram fiyatının artması gerektiğini belirterek, tasarımın yanı sıra bilişim de bu işin içerisinde önemli yer tuttuğunu kaydetti.

Türkiye’nin dünyada kalıcı bir yer edinmesi adına markalaşmanın yanında uluslararası ve sektörlere yön verecek firmaların çıkması gerektiğini ifade eden Muş, aksi halde 2023 ve ihracat hedeflerinin yakalanmasının çok zor olduğunu söyledi.

Bu arada, 18 Ekim ila 23 Ekim tarihleri arasında, Ekonomi Bakanlığı ve TİM iş birliğinde bu sene ilk defa gerçekleştirilecek "Türkiye Tasarım Haftası” süresince endüstriyel tasarım, moda tasarımı ve görsel iletişim tasarımı alanlarına yönelik olarak dünyaca ünlü tasarımcılar, üniversiteler, tasarım okulları, sanayici ve akademisyenlerin katılımıyla paneller, konferanslar ve workshoplar düzenlenecek.

Tasarıma yönelik faaliyet gösteren tüm paydaşları tek çatı altında toplayacak olan etkinlik, Design Turkey Ödül Töreni ve Sergisini de kapsayarak bütünleyici bir tasarım ekosistemi oluşturacak.




Kaynak: Anadolu Ajansı
Konya Namaz Vakitleri
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Diğer Haberler