SON DAKİKA

“Türkiye, yangınla mücadelede Avrupa’ya örnek oluyor“

22 Ekim 2016, C.tesi - 13:39
KIRKLARELİ (AA) - ÖZGÜN TİRAN - Orman Genel Müdürü İsmail Üzmez, Avrupa ülkelerinin, orman yangınlarıyla mücadelede Türkiye’yi örnek aldıklarını bildirdi.

Üzmez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye’de son 10 yılın istatistiklerine bakıldığında, her yıl ortalama 2 bin 500 orman yangını çıktığını söyledi.

Orman yangınlarına en kısa sürede müdahale etmeyi hedeflediklerini ifade eden Üzmez, yaşam olduğu sürece yangınların meydana geleceğini anlattı.

Orman Genel Müdürlüğü olarak yangınların en alt seviyeye inmesi için çalıştıklarını aktaran Üzmez, şöyle devam etti:

"Türkiye’de her yıl ortalama 2 bin 500 orman yangını meydana gelir. 10 bin hektarlık orman alanı yanar. Siz ne kadar mücadele ederseniz edin, orman yangınlarının esas unsuru insandır. Orman insan iç içe olduğu sürece bu yangınlar çıkmaya devam edecek. Türkiye’de yangın çıkmaması için her türlü çaba gösteriliyor, kamu spotları yapılıyor. Buna rağmen orman yangınları çıkıyor ve çıkması da normal. Orman yangınlarıyla mücadelede Türkiye, Avrupa’da en başarılı ülkedir. Avrupa, orman yangınlarında mücadelede Türkiye’yi örnek alıyor. Bunu ben söylemiyorum, dünya istatistikleri var. Yangınla mücadele milli mücadeledir gibidir, biz ormanları korumak için var gücümüzle çalışıyoruz."

- "Ormanlar 24 saat gözetim altında"

Üzmez, ormanların gözetleme kulelerinden 7 gün 24 saat izlendiğini belirtti.

Orman Genel Müdürlüğü olarak 766 orman gözetleme kulesi oluşturduklarını anlatan Üzmez, gözetleme kulelerinden fark edilen en ufak yangına en kısa sürede müdahale etmeyi amaçladıklarını vurguladı.

Orman yangınlarındaki en büyük başarının kısa sürede müdahale olduğuna işaret eden Üzmez, "Ormanlarımız 7 gün 24 saat gözetleniyor. Burada amaç yangın çıktığında, yangın büyümeden en kısa sürede söndürmek. Orman yangınlarında başarı, yangın çıktığında hemen müdahale ederseniz olur. Yoksa yangın büyüdükten sonra dünyanın gücünü getirseniz, artık faydası yok. Amerika’da görüyoruz, orman yangınlarında ilçeler boşaltılıyor. Yangınlara ilk 15 dakikada ulaşmayı hedefliyoruz. Havadan karadan, her türlü mücadelelerimiz var." diye konuştu.

İsmail Üzmez, bu yıl orman yangınlarında mücadele için 53 bin kilometre orman yolu yaptıklarını kaydetti.

Yanan ormanların 1 metrekaresini bile bir başkasının işgal etmesine izin vermediklerini belirten Üzmez, "Yıl içerisinde makinelerle sürüyor, ağaçlandırıyor ve bakıma alıyoruz. Yanan alan teşkilatın daha çok mercek altında tutuluyor. Kurumun orada her gün ayak izi oluyor. Kesinlikle başkalarına peşkeş çekilmez, çekilemez." dedi.

Kaynak: Anadolu Ajansı
Konya Namaz Vakitleri
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Diğer Haberler