SON DAKİKA

TZOB Genel Başkanı Bayraktar:

30 Temmuz 2016, C.tesi - 20:00
ANKARA (AA) - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Türkiye’nin tarımdaki potansiyelinin olağanüstü boyutlarda olduğunu, ihracata odaklanılırsa sorunların çözüleceğini belirtti.

Bayraktar, yazılı açıklamasında, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından oluşturulan haziran ayına ilişkin geçici dış ticaret istatistiklerini değerlendirdi.

Haziranda tarım ve gıda ihracatının geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5,27 artışla 1 milyar 325 milyon dolara yükseldiğine dikkati çeken Bayraktar, ocak, mart ve nisan aylarındaki düşüşler nedeniyle ocak-haziran dönemi ihracatının ise yüzde 4 gerilemeyle 7 milyar 859 milyon dolara indiğini kaydetti.

Bayraktar, tarımsal ürün ve gıda ithalatının da haziranda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 7,34 düşüşle 923 milyon dolara gerilediğini, bu rakamın ocak-haziran döneminde yüzde 6,99 azaldığını ve 5 milyar 651 milyon dolar olduğunu belirtti.

İhracatın az da olsa yaralarının sarılmaya başlandığını ifade eden Bayraktar, şunları kaydetti:

"Türkiye’nin tarımdaki potansiyeli olağanüstü boyutlarda, ihracata odaklanılırsa, sorunlar çözülür, destekler artarak devam ederse Ortadoğu’nun, Rusya’nın kapıları sonuna kadar açılır. O zaman ihracatta 17-18 milyar dolarları değil, 40-50 milyar dolarları konuşuruz. Dünyada büyük ihracatçı ülkeler öncelikle kendi bölgelerine hakim oluyorlar. Bugün ABD, en fazla ihracatını komşuları Kanada ve Meksika’ya yapıyor. Almanya’nın ihracatında komşuları Fransa, Hollanda, Belçika, İsviçre, Avusturya, Polonya gibi ülkeler başı çekiyor. Türkiye’nin de içinde bulunduğu coğrafyada Balkanlar, Kafkaslar, Ortadoğu, Orta Asya, Ukrayna, Rusya, Kuzey Afrika ülkeleri öne çıkmalı. İhracatımızın büyük bölümünü Avrupa ile bu ülkelere yapmalıyız. Bunun başka yolu yok."

Kaynak: Anadolu Ajansı
Konya Namaz Vakitleri
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Diğer Haberler