SON DAKİKA

Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Sybiha Samsun’da

16 Temmuz 2018, Pazartesi - 07:20
SAMSUN (AA) - Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Andrii Sybiha, Türkiye ile Ukrayna arasındaki ticaret hacminin yüzde 16'lık bir artış gösterdiğini söyledi.

Sybiha, Atakum Kültür ve Sanat Merkezi'nde düzenlenen Karadeniz Ukraynalılar Derneğinin açılışı törenine katıldı.

Burada bir konuşma yapan Büyükelçi Sybiha, Türkiye ve Ukrayna'nın ikili ilişkilerde son yıllarda önemli adımlar attığını kaydetti.

Mevlana Celaleddin Rumi'nin "Aynı dili konuşanlar değil aynı duyguları paylaşanlar anlaşırlar." sözünü hatırlatan Andrii Sybiha, "Türkiye ve Ukrayna ilişkilerinde aynı dili konuşmuyor olabiliriz, fakat değerleri ve aynı duyguları kalben paylaştığımız için bu şekilde anlaşabiliyoruz. İlk defa Karadeniz Bölgesi'nde Ukrayna derneği kuruluyor. Bunun sayesinde bu dernekler iki ülke arasında bir kültür taşımaktadırlar." ifadesini kullandı.

Ukraynalıların Türkiye'de yabancılık çekmediğine ve rahat yaşadığına dikkati çeken Büyükelçi Sybiha, bu konuda Türk halkına teşekkür etti.

İki ülke insanlarını bu dernekler sayesinde birbirine daha yakın olacağına işaret eden Sybiha, şunları kaydetti:

"İki ülkenin nüfusunu birleştirirsek ortaya 120 milyonluk bir nüfus çıkıyor. İki ülke arasındaki ilişkiye gayet iyiye gidiyor. Bu iki ülkenin cumhurbaşkanının birbirlerine ile yakın diyalog kurması ve iki ülke arasındaki ticaret hacminin artması yatmaktadır. İki ülke arasındaki ticaret hacmi yüzde 16'lık bir artış gösterdi. Sadece devletlerarası ilişkiler değil halklar arasındaki ilişkilerimizde gelişiyor. Resmi istatistiklere göre geçen yıl Ukrayna'dan Türkiye gelen turist sayısı artış gösterdi. Bu senede yüzde 23'lük bir artış var, bu da demek oluyor ki 1 milyon 220 bin turist geldi. Bu istatistikler eylül ayında hesaplandı. Yıl sonuna kadar artmaya devam edecek."

Andrii Sybiha, Samsun'dan Ukrayna'ya deniz ve havayolu ile ulaşımın sağlanması noktasında görüşmelerde bulunduğunu vurgulayarak, Samsun'a fahri konsolosluk açılması için çalışmalar yapacaklarını da sözlerine ekledi.

Açılışa, Samsun Vali Yardımcısı Hakan Kubalı, Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Turan Çakır ile Türk ve Ukraynalılar katıldı.

Kaynak: Anadolu Ajansı
Konya Namaz Vakitleri
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Diğer Haberler