SON DAKİKA

Uluslararası Darbe Sempozyumu

28 Mayıs 2017, Pazar - 13:47
AYDIN (AA) - Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Refik Turan, darbecilerin hepsinin illegal bir durum içerisinde hareket ettiğini belirterek, "Darbelerde insanları kandırma var, yalan var, içi dışı bir olmama var. Bunlar insani değerlere uzak kavramlardır." dedi.

Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Kongre Merkezi’ndeki Uluslararası Darbe Sempozyumu’nun son gününde moderatörlüğünü Rektör Prof. Dr. Cavit Bircan’ın üstlendiği ve Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Refik Turan’ın konuşmacı olarak katıldığı oturumda 27 Mayıs darbesi değerlendirildi.

Turan, merhum Başbakan Adnan Menderes’in idam edildiği 27 Mayıs ile Türkiye’nin darbe sarmalına girdiğini belirtti.

Her 10 yılda bir darbenin yapıldığına işaret eden Turan, şunları dile getirdi:

"Ama arada denemeler de var. Fakat bu denemeler başarıya ulaşamamış. Bazıları hiç kamuoyuna da yansımadı. 27 Mayıs askeri darbesiyle ve yeni gelen anayasayla bizim erkimiz parçalandı. Bu kısmen bugün önlendi. O dönem erk dörde ayrıldı. Güvenlik kuvvetleri, yargı, TBMM ve üniversite. Dördü de tabiri caizse kral yetkisine sahipti. Bu şunu doğurdu, hiç kimse kimseyi kontrol edemez. Halbuki devlet denetim demektir. Devletin sistematiği böyledir. Denetlemeyi ortadan kaldırırsanız işin nereye gideceğinizi kestiremezsiniz."

Katılımcıların "İyi darbe var mıdır?" sorusu üzerine Turan, tarihe bakıldığında dünyanın hiçbir yerinde "iyi darbeci" olarak anılan kimsenin bulunmadığını belirterek, "Darbenin iyisi olmaz. Dünyada zaten iyi olarak alınan darbeci yok. Çünkü darbecilerin genelinde illegal bir durum var. Darbelerde insanları kandırma var, yalan var, içi dışı bir olmama var. Bunlar insani değerlere uzak kavramlardır. Kültürel ya da medeni davranışlar değildir. Tabiri caizse kalabalıkları kandırmaca var. Tarihin de zaten gerçeği ortaya çıkarma gibi bir durumu var. Bunlar da ortaya çıkıyor." sözlerine yer verdi.



Kaynak: Anadolu Ajansı
Konya Namaz Vakitleri
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Diğer Haberler