SON DAKİKA

UMH’den Macaristan Başbakanı Orban’a tepki

28 Eylül 2016, Çarşamba - 02:53
TRABLUS (AA) - Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Dışişleri Bakanlığı, Macaristan Başbakanı Viktor Orban’ın "sığınmacıların Avrupa Birliği (AB) topraklarından çıkarılması için çaba gösterilmesi ve bunun için Libya kıyıları gibi bir yer belirlenmesi gerektiği" yönündeki sözlerini kınadı.

UMH Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Orban’ın sözlerine tepki gösterilerek, "Bakanlık, Libya isminin, ülkenin katılmadığı bölgesel bir toplantıda ortaya atılan ve devlet otoritesini ihlal eden bir öneride geçmesi karşısında şaşkın." ifadesine yer verildi.

Açıklamada, "Orban’ın açıklamaları, bazı ülkelerin, Libya ile alakası olmayan kendi aralarındaki mali ve siyasi meseleleri tartıştığı bir zirvede yapıldı. Bu açıklamalar, Libya’nın otoritesine, bağımsızlığına ve toprak bütünlüğüne karşı bir ihlaldir." ifadelerine yer verildi.

Libya’nın, Macaristan ve AB ülkeleri ile arasındaki saygı ve işbirliğiyle uyuşmayan bu açıklamalardan memnun olunmadığı vurgulandı.

Öte yandan Libyalı 170 aktivist, Orban’ın önerisine karşı çıktıklarına dair ortak bir bildiriye imza atarak, bunu ülkedeki diplomatik misyonlar ile BM, AB, Afrika Birliği ve Arap Birliği’nin Libya temsilcilerine ayrı ayrı iletti.

Bildiride, Macaristan Başbakanı Orban’ın önerisinin Libya’nın otoritesine açıkça ihlal anlamı taşıdığı belirtilerek, eğer böyle bir öneriyi hayata geçirmek istiyorlarsa yer olarak Avrupa’da birçok ülkeye havzası olan Tuna Nehri kıyılarını seçmeleri çağrısında bulunuldu.

Macaristan Başbakanı Orban, geçen cumartesi Viyana’da gerçekleştirilen ve 11 ülke liderinin katıldığı "Balkan Rotası Boyunca Göç Zirvesi" sonrasında düzenlediği basın toplantısında, sığınmacı krizinin, onların AB’den çıkarılarak çözülebileceğini iddia ederek, ’’Almanya ve Avusturya zor durumda çünkü bir milyondan fazla yasa dışı sığınmacı bu ülkelere ulaştı ama herkese biraz dağıtarak bu problemin çözülebileceği düşüncesinin doğru olduğuna inanmıyorum. Bunun yerine, bu insanları AB topraklarından çıkarmak için çaba gösterilmeli. Bunun için de önce (sığınmacıların) hukuki süreçlerinin yapılabileceği yer belirlenmeli. Libya kıyıları olabilir.’’ ifadesini kullanmıştı.

Kaynak: Anadolu Ajansı
Konya Namaz Vakitleri
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Diğer Haberler