SON DAKİKA

UNESCO Şanlıurfa ve Göbeklitepe İstişare Toplantısı

26 Nisan 2019, Cuma - 15:40
ŞANLIURFA (AA) - UNESCO Türkiye Milli Komisyon Kurulu Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz, "UNESCO geçici listemizde 78 mirasımız bulunuyor. UNESCO'ya her yıl ancak bir miras sunabiliyoruz. Bu çerçevede Harran'ın da nitelikli bir şekilde hazırlanıp iyi bir dosyayla UNESCO'da kabul edileceğine inanıyorum." dedi.

UNESCO Türkiye Milli Komisyonu tarafından, kentteki ilgili kurum ve kuruluşların temsilcilerinin katılımıyla, Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi Konferans Salonu'nda düzenlenen "UNESCO, Şanlıurfa ve Göbeklitepe İstişare Toplantısı"nda, kentte kültür ve turizm alanlarında yapılan çalışmalar hakkında görüş alışverişinde bulunuldu.

Prof. Dr. Oğuz, gazetecilere yaptığı açıklamada, toplantıda Göbeklitepe'nin durumu ve yerel yöneticilerin yaptığı çalışmaların yanı sıra Şanlıurfa'nın kültürel ve doğal mirası gibi pek çok konuyu değerlendirme fırsatı bulduklarını belirtti.

Toplantının çok verimli geçtiğini anlatan Oğuz, şunları kaydetti:

"Göbeklitepe geçen yıl UNESCO Dünya Miras Listesi'ne alındı. Bunun yanında Cumhurbaşkanımızın inisiyatifiyle Türkiye'de 2019 yılı 'Göbeklitepe Yılı' ilan edildi. Bu çerçevede Göbeklitepe'nin durumunu değerlendirmek ve yerel yöneticilerin yaptığı çalışmaları yerinde görmek için toplantıyı düzenlendik. Kültür ve turizm destinasyonu olarak Şanlıurfa'nın kültürel, doğal mirasını ve diğer UNESCO ile ilişkili alanları değerlendirdik. Bunun yanında Şanlıurfa'nın yaratıcı şehirler ağına girme süreçleri, somut olmayan miraslar, bütün bu imkan ve fırsatları bir arada görerek, sosyal bilimler alanında önemli olan göç ve göçün yaratığı sorunları değerlendirme fırsatı bulduk. Burada elde edeceğimiz verilerle, gelecekte doğru ve daha iyi adımların atılması için çalışmalarımızı sürdüreceğiz."

Oğuz, Şanlıurfa'nın Harran ve müziğiyle, UNESCO Dünya Mirası geçici listesinde yer aldığını anımsatarak, "Şu anda UNESCO geçici listesinde 78 mirasımız bulunuyor. UNESCO'ya her yıl ancak bir miras sunabiliyoruz. Bu çerçevede Harran'ın da nitelikli bir şekilde hazırlanıp iyi bir dosyayla UNESCO'da kabul edileceğine inanıyorum. Şanlıurfa yaratıcı şehir olma konusunda çok iyi bir potansiyele sahip. Gastronomide çok başarılı bunun yanında müzik konusu da var. Şanlıurfa'nın UNESCO ilk müzik şehrimiz olmasını diliyoruz." ifadelerini kullandı.

Kaynak: Anadolu Ajansı
Konya Namaz Vakitleri
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Diğer Haberler