SON DAKİKA

Venezuela’da başsavcının görevden alınması

17 Kasım 2017, Cuma - 17:00
BRÜKSEL (AA) - Avrupa Birliği (AB), Venezuela’daki Kurucu Meclisin başsavcıyı görevden almasının ülkede barışçıl demokratik düzene dönüşe zarar verdiğini bildirdi.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini’nin ofisinden yapılan yazılı açıklamada, Kurucu Meclisin ilk faaliyetlerinden birinin Venezuela’da başsavcı Luisa Ortega’nın görevden alınması olmasının endişe verici olduğu belirtildi.

Açıklamada, Kurucu Meclisin bu hamlesinin ülkedeki barış ve demokratik düzeni olumsuz etkilediği, Venezuela toplumu arasındaki mevcut kutuplaşmayı daha da derinleştirdiği ifade edildi.

Venezuela hükümetine, meşru kurumlara ve kuvvetler ayrılığına saygı göstermesi çağrısı yapılan açıklamada, vatandaşların siyasi görüşlerini özgürce dile getirebilmesi için uygun ortamın oluşturulması gerektiği kaydedildi.

Açıklamada, Venezuela hükümetinin anayasaya saygı gösterilmesini temin etmesi, ülkedeki tüm tarafların "kurumsal krizi" çözmek için birlikte hareket etmesi gerektiği bildirildi.

"Venezuela hükümeti acilen tüm siyasi hükümlüleri serbest bırakmalı ve hukukun üstünlüğü ile insan haklarını teminat altına almalı" ifadesinin yer aldığı açıklamada. AB’nin Venezuela’da demokratik düzene dönülmesi için çaba sarf edeceği vurgulandı.

- Ortega, Maduro’nun müttefikiydi

Venezuela’da anayasanın yeniden yazılması için oluşturulan Kurucu Meclis, Başsavcı Luisa Ortega Diaz’ın görevden alınmasına oy birliğiyle karar vermişti.

Bir dönem Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun müttefiki olan Ortega, nisan ayında hükümete yakın Yüksek Mahkemenin, Ulusal Kongrenin yetkilerini elinden alma girişiminin ardından patlak veren siyasi krizde, hükümetin ülkenin anayasal düzenini ortadan kaldırmaya çalıştığını savunarak hükümet karşıtlarının safında yer almıştı.

Kaynak: Anadolu Ajansı
Konya Namaz Vakitleri
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Diğer Haberler