SON DAKİKA

Yabancı gazetecilerden Suriyeli sığınmacılara ziyaret

23 Haziran 2017, Cuma - 12:57
OSMANİYE (AA) - Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü (BYEGM) ile Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı (AFAD) iş birliğinde Türkiye’ye getirilen 32 ülkeden 60 yabancı gazeteci, Osmaniye’deki Cevdetiye Geçici Barınma Merkezi’ne ziyarette bulundu.

Gezi öncesi basın mensuplarına kamp hakkında bilgi veren AFAD İl Müdürü Serhat Bulut, barınma merkezinde 3 bin 352 konteynır, okul, sağlık merkezi, cami, oyun alanları, spor alanları ve kütüphaneler bulunduğunu söyledi.

AFAD Başkanı Mehmet Halis Bilden, bir gazetecinin Türkiye’nin sınırlarını ve kamplarının kapısını kapattığıyla ilgili sorusu üzerine, "Biz kimseye kapımızı kapatmadık. Ama hepimizin evlerinin kapısı var. Bu salonun bir kapısı var. Buradan içeri akredite olmadan kontrolsüzce herkesi alamayız. Kapılarımızın mantığı budur. Biz ihtiyaç sahibi herkese, barınma merkezlerimizin kontenjanı uygunsa kapımızı asla kapatmıyoruz." dedi.

Kamplarda sıkı güvenlik önlemleri alındığına dikkat çeken Bilden, "Bunun amacı, içerdeki insanları kötü niyetli insanlardan korumak. Bu insanlar kendi ülkelerinde zulüm görmüşler. Kendi devlet başkanları başlarına bomba yağdırdı. Bizim amacımız, kendi ülkemizde bu insanların güvenli ve huzurlu bir ortam ile her türlü ihtiyaçlarının karşılandığı ortamlar sağlamak. Dünyanın başka bir yerinde bizimki gibi bir kamp varsa lütfen bana gösterin." diye konuştu.

- Sınırlarımızı kapatmadık

Sınır kapılarının kapandığıyla ilgili başka bir soru üzerine ise Bilden, "Biz sınırlarımızı kapatmadık. Şu an sınırlarımızın hiçbir tarafından giriş yapmak isteyen bir tane Suriyeli yok. 7 yıldır hiçbir şekilde sınırlarımızın yanına gelip geri dönen tek bir mülteci yoktur. Eğer alınmıyor olsaydı şu an ülkemizde 3,5 milyon mülteci olmazdı. Biz, Avrupa gibi 300 mülteci için referandum da yapabilirdik ki çoğu ülkede ’hayır’ oyu çıktı. Bizim Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, ’Bu bir ensar muhacir meselesidir. Kim gelirse gelsin kapımız ona açıktır’ dedi ve 7 yılda 3,5 milyon mülteciyi kabul ettik." ifadelerini kullandı.

Bir gazetecinin mültecilerin Türk vatandaşlığına geçirilip geçirilmeyeceği ile ilgili sorusuna ise Bilden, "O konuda devlet olarak çalışmamız devam ediyor. Çalışma bittiğinde kamuoyuna aktarılacaktır." yanıtını verdi.

Daha sonra yabancı gazeteciler, geçici barınma merkezini gezdi. İlk olarak Suriyeli çocukların eğitim gördüğü okulu ziyaret eden gazeteciler, çocuklarla sohbet edip fotoğraf çektirdi.

Bir gazetecinin, yanında getirdiği şekerleri çocuklara dağıtmak istemesi ise ilginç görüntülerin oluşmasına neden oldu.

Gazeteciler, barınma merkezindeki sağlık merkezi ve marketi de gezerek kamptan ayrıldı.

Kaynak: Anadolu Ajansı
Konya Namaz Vakitleri
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Diğer Haberler