SON DAKİKA

“Yarışmacı sporcular yetiştirmek istiyoruz“

15 Temmuz 2018, Pazar - 18:50


BOLU (AA) - ZAFER GÖDER - Türki̇ye Dağcılık Federasyonu Başkanı Doç. Dr. Ersan Başar, yarışmacı sporcular yetiştirmek istediklerini söyledi.

Başar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl federasyon bünyesinde bulunan alpinizm, spor tırmanış ve dağ kayağı branşlarında çok başarılı etkinlikler gerçekleştirdiklerini ifade etti.

Alpinizm branşında eğitim faaliyetlerinin yanı sıra yurt dışı yüksek irtifa tırmanışları yaptıklarını aktaran Başar, "Bu yıl 3 dağda yüksek irtifada tırmanış yaptık. Bunlar orta Asya'da bulunan 7 bin rakımlı dağlar. Federasyon açısından önemli tırmanışlardı. Çünkü federasyon tarihinde ve Türkiye'de, ilk defa 21 yaşın altında bir sporcumuz 7 bin metrenin üzerine çıktı. Gelecek yıl 8 binleri hedefliyoruz. Himalaya serilerinde yüksek irtifa tırmanışlarımız devam edecek." diye konuştu.




- "Tırmanma duvarları yeterli değil"

Başar, olimpik branşlar içinde yer alan spor tırmanışında çalıştıklarını belirterek, şunları kaydetti:

"Yarışmacı sporcular yetiştirmek istiyoruz. Gençler ve küçüklerde çok yoğun bir şekilde sporcu yetiştirmeye başladık. 2020 Tokyo Olimpiyatları'nda spor tırmanışı branş olarak kabul edildi. Bundan dolayı ülke olarak genç sporcularla hazırlanıyoruz."

Seyirci potansiyeli yüksek ve küçükler için çok çekici spor dallarından birisi olan branşın, Türkiye'deki tırmanma duvarı sayısının azlığı nedeniyle istedikleri düzeyde gelişemediğini vurgulayan Başar, "Duvar sayısı çok az, halihazırda 2 duvar var. Tırmanma duvarı sayısı artarsa daha fazla sporcuya, gence ve çocuğa ulaşacağız." şeklinde konuştu.

Başar, dağ kayağı branşında da bu sene bir ilki gerçekleştirdiklerini bildirerek, "Bu sene ilk defa dağ kayağı şampiyonasına ev sahipliği yaptık. Erzincan Ergan Dağı'nda yapılan Dünya Dağ Kayağı Şampiyonası'na dünyanın en iyi dağ kayakçıları geldi, çok güzel bir yarış oldu." ifadesini kullandı.




- "Kazalarda ana unsur eğitim seviyesi"

Tırmanış yapılırken yaşanan ve çoğu zaman ölümle sonuçlanan kazalara da değinen Başar, "Trafiğe çıktığımızda da birçok tehlike ile karşı karşıya kalabiliriz. Özellikle doğa sporları ile ilgileniyorsanız her zaman bir risk vardır. Önemli olan riski yönetebilmek." değerlendirmesinde bulundu.

Başar, yaşanan kazalarda ana unsurun her zaman eğitim ile ilgili olduğuna dikkati çekerek, sözlerini şöyle tamamladı:

"Tüm branşlarda, spor dallarında böyledir. Eğitim seviyenizin üzerinde riskler alırsanız kazalara sebep olabilirsiniz. Ama buradaki en önemli şey, kişilerin düzgün ve doğru eğitimli olarak, aynı zamanda belli bir organizasyonla belli kurallar çerçevesinde kendi seviyesinde tırmanış yapması."

Kaynak: Anadolu Ajansı
Konya Namaz Vakitleri
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Diğer Haberler