SON DAKİKA

Yemen’de muhalifler arasındaki gerginlik

18 Şubat 2018, Pazar - 06:40
SANA (AA) - Yemen’de Husiler ile devrik lider Ali Abdullah Salih’in liderliğini yaptığı Genel Halk Kongresi (GPC) arasındaki gerginliğin son bulması için yapılan ara buluculuk girişimlerinin başarısızlıkla sonuçlandığı bildirildi.

Husilere yakın kaynaklardan alınan bilgiye göre, krizin son bulması için taraflar arasında ara buluculuk yapan Yemen’in önde gelen kabile liderlerinden Muhammed bin Naci en-Nayif, mevcut gerginliği yatıştıramadı.

Nayif’in devrik lider Salih ile Husilerin Siyasi Konsey Başkanı Salih es-Samad ile ayrı ayrı görüşmelerde bulunduğu, taraflardan karşılıklı atışmalara son vermelerini istediği ve Husileri, GHK’nin kuruluşunun 35’inci yıl dönümü dolayısıyla perşembe günü gerçekleştirilmesi beklenen törene izin vermesi konusunda ikna etmeye çalıştığı ancak sonuç alamadığı kaydedildi.

Bu arada, Husilerin sözcüsü Muhammed Abdusselam da sosyal paylaşım sitesi hesabından yaptığı açıklamada Husilerin, taraftarlarını başkent Sana’da toplayacağını yineledi.

Abdusselam ayrıca bazı GPC yöneticilerinin, meşru hükümet yetkilileriyle apaçık koordinasyon içinde olduğunu iddia ederek, bu durumun halkın birçoğu tarafından bilinen bir gerçek olduğunu savundu.

Öte yandan, Yemen’de Husilerin Yüksek Devrim Konseyi Başkanı Muhammed Ali el-Husi de Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Dışişleri Bakanı Enver Karkaş’ın açıklamalarına tepki göstererek, Yemen’e karşı düşmanlığın son bulması çağrısı yaptı.

Karkaş, Yemen’in devrik lideri Salih’in son açıklamasının muhalifler arasındaki anlaşmazlığı ortaya çıkardığını belirterek, "Bu durum, Husilerin uyuşmazlığı nedeniyle pekişen siyasi çıkmazın kırılması için bir fırsat." ifadesini kullanmıştı.

Hükümet birlikleri karşısında yaklaşık 3 yıldır ortak silahlı muhalif eylemler gerçekleştiren Husiler ile Salih’in liderliğini yaptığı GPC arasında son günlerde bazı anlaşmazlıklar yaşanıyor. Muhalif tarafların önde gelen isimleri karşılıklı açıklamalar yaparken Salih son olarak, "anlaşmazlıkların devam etmesi halinde aralarındaki iş birliğine son vermeye hazır olduğunu" belirtmişti.

Husilerin lideri Abdulmelik el-Husi, Salih ve partisini harekete ihanet etmekle suçlamıştı. Husilerin lideri, GHK’nin 35’inci kuruluş yıl dönümü münasebetiyle 24 Ağustos’ta düzenlenmesi beklenen töreni "gerginliği tırmandırıcı" bir eylem olarak nitelendirmiş ve yandaşlarını o tarihte başkent Sana’nın 4 noktasında gösteri düzenlemeye çağırmıştı.

Son olarak GHK Genel Sekreteri Arif ez-Zevka da Husiler’in devletin hazinesinden 4 milyar dolar yağmaladığını ve (uluslararası toplumun tanımadığı Salih-Husi hükümetindeki) kadrolarda GHK mensubu isimlere yer vermediğini ifade etmişti.

Uzun süredir siyasi istikrarsızlığın hüküm sürdüğü Yemen’de, Husiler ile devrik Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih yanlıları, Eylül 2014’ten bu yana başkent Sana’nın denetimini elinde bulunduruyor. Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri ise Mart 2015’ten beri Husilere karşı Yemen hükümetine destek veriyor.





Kaynak: Anadolu Ajansı
Konya Namaz Vakitleri
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Diğer Haberler