SON DAKİKA

Yemen’deki olaylar

24 Şubat 2017, Cuma - 12:30
SANA (AA) - Yemen’de devrik Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih, Husilerle Genel Halk Kongresi’ni temsil eden heyetin Kuveyt müzakereleri öncesinde Umman’ın başkenti Maskat’ta üzerinde anlaştığı konuların geçerliliğini yitirdiğini iddia etti.

Salih, sosyal paylaşım sitesi Facebook hesabından yaptığı açıklamada, "Bütün bu katliamlar, akan kan ve yıkımdan sonra federal devlet, diyalog görüşmelerinde alınan kararlar, Körfez girişimi ve Birleşmiş Milletler’in (BM) 2216 sayılı kararı gibi temel referans kaynaklarından bahsedilmesi kabul edilemez. Bunlardan bahsetmek ya da gerçekleşmesini istemek, Yemenlilerin duygularını provoke etmek ve kanlarına ihanet etmekten başka bir şey değildir." ifadesini kullandı.

Körfez girişiminin özellikle "iktidarın barışçıl bir şekilde değişimini öngören" en önemli kısmının yerine getirildiğini dile getirenAli Abdullah Salih, BM’nin 2216 sayılı kararının, kasıtlı ve önceden planlanmış bir savaş kararı olduğunu, diyalog meselesinin ise siyasi güçler arasında ulusal ortaklık ilkesinin gerçekleşmesiyle sona erdiğini ileri sürdü.

Salih’in bu açıklamalarının, Maskat’ta bulunan ve gelecek hafta BM Yemen Özel Temsilcisi İsmail Vild eş-Şeyh Ahmed’in sunacağı ve barış görüşmelerinin temel referans kaynaklarına bazı düzenlemeler getiren yeni bir girişim metnini teslim alacak Husi heyetine yöneltilmiş dolaylı bir eleştiri olduğu belirtiliyor.


Körfez ülkelerinin öncülüğünde ortaya atılan Körfez girişimi, 2011 yılında Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih’e karşı başlatılan devrimin ardından iktidarın el değiştirmesi, ulusal uzlaşı hükümeti kurulması ve Salih’in yönetimi bırakmasından sonra da dokunulmazlığının korunmasını, Mart 2013 ile Ocak 2014 tarihlerinde gerçekleştirilen ulusal diyalog görüşmeleri ise Yemen’in 6 bölgeden oluşan federal bir yapıya dönüştürülmesini öngörüyordu.

BMGK’nın 2015 yılında aldığı 2216 sayılı karar ise Husilerin ele geçirdikleri kentlerden çekilmelerini, silahların teslim edilmesini ve akabinde siyasi düzenlemelere geçilmesini öngörüyor.


Kaynak: Anadolu Ajansı
Konya Namaz Vakitleri
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Diğer Haberler