SON DAKİKA

Yeşil enerji artık spor salonlarında

20 Ocak 2017, Cuma - 12:35
İSTANBUL (AA) - BURHAN SANSARLIOĞLU - Yeşil enerji artık sporda da hayatımıza girmeye başladı. Rüzgar enerjisi, hidroelektrik enerji, güneş enerjisi, jeotermal enerji ve biyolojik atıkların geri dönüşümüyle üretilen yeşil enerjilerin yanı sıra artık spor salonları da yeşil enerji üretmeye başladı. Bir spor aletinin çalıştığı sürece enerji üreterek doğaya katkıda bulunduğu bu sisteme Yeşil Sistem (Green System) adı veriliyor. Bu sistemle spor aleti çalışmaya başladığı andan itibaren bulunduğu binanın şebeke hattına ürettiği enerjiyi geri gönderiyor.

Fitness sektöründe faaliyet gösteren Tayvan merkezli SportsArt firması, enerji tasarrufu sağlayan ve çalışırken enerji üreten Green System spor ekipmanları üretiyor. Bu sistemle yeşil enerji kullanımını artırmayı ve çevrenin zarar görmesini engellemeyi amaçlayan firma, ürettiği ekipmanlarla fazla enerji tüketimini önlemek istiyor.

Konuya ilişkin olarak AA muhabirinin sorularını yanıtlayan SportsArt Türkiye Genel Müdürü Eyüp Şahin, Green System’in dünyanın kaynaklarının tükenmeye başladığı noktada bir şeyler yapmayı planlayan bir yeşil denge sistemi olduğunu belirtti.

Green System spor ekipmanlarının çok fazla enerji tüketmeden, fazla karbon salmadan, petrol kullanımını azaltmak amacıyla çalıştığı sürece enerji üreten cihazlar olduğunu ifade eden Şahin, bu sistemin çevreye salınan karbon ayak izini, petrolün tasarrufunu ve doğayı ve insan sağlığını korumayı ilke edinmiş bir sistem olduğunu aktardı.

Green System spor ekipmanlarının çalışmasına ilişkin bilgi veren Şahin, prize takılı her spor aletinin çalışmaya başladığı andan itibaren özel dönüştürücüler sayesinde bulunduğu şebeke hattına geri enerji göndererek binada bilgisayarlarda, ampullerde ve birçok alanda kullanılmaya hazır enerji ürettiğini bildirdi.




- "10 adet kardio cihazı 1 saatlik çalışma ile 5 saat 8 ampulün yanmasını sağlayabilir"




Şahin, bu sistemin büyük spor merkezleri, otellerin fitness merkezleri, toplu konutların sosyal tesisleri, şirketlerin içindeki özel spor alanları, askeri tesislerde yani spor ve fitness olan her alanda kullanılabileceğini vurguladı.

Yeşil spor salonlarının enerji tüketimde sağlayacağı katkıya değinen Şahin, 10 adet Cardio cihazının 1 saatlik çalışma ile 5 saat 8 ampulün yanmasını sağlayabileceğini kaydetti. Şahin, bu sistemle özellikle spor tesisleri, oteller, ve şirket içinde ki spor alanlarında enerji tasarrufu olacağını ve faturalarda düşüş meydana geleceğini belirtti.

Türkiye’de aslında yeşil enerji konusunda çok büyük engeller olmadığını ifade eden Şahin, vergilendirme ve gümrükleme aşamasında çevreci ürünlerin şartlarının biraz daha kolaylaştırılması durumunda maliyetlerin azaltılabileceğini ve yeşil enerjinin daha fazla yaygınlaşabileceğini aktardı.

Şahin, "SportsArt olarak Green Systemi spor,sağlık alanında daha fazla yaygınlaştırmaya yönelik çalışmalarımız devam edecektir. Spor şehir hayatında artık bir ihtiyaç haline gelmiş durumda biz de Türkiye’deki imkanlar dahilinde özellikle oteller ve büyük fitness alanlarında pazar payımızı giderek arttırmak ve Green, yani yeşil, spor tesislerinin sayısını arttırmak istiyoruz." diye konuştu.

Green System’de ekipmanlar çalışmaya başladığı andan itibaren ekranda ne kadar fazla enerji üretildiğinin görüldüğünü bildiren Şahin,eğlenirken ayrıca karşılaştırmalı olarak ne kadar enerji üretildiğinin de görebildiğini ve küçük rekabetlerin bu alanda yaşanabildiğini dile getirdi.

Şahin, örnek olarak, Green System bir bisikletin pedal çevirme hızı ve pedal ağırlığının artırılmasına bağlı olarak geri üretilen enerjinin rahatlıkla saatte 200 vatın üzerine çıktığını dile getirdi.​

Kaynak: Anadolu Ajansı
Konya Namaz Vakitleri
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Diğer Haberler