SON DAKİKA

Zorlu Enerji Grubu yatırımlarında hız kesmeyecek

30 Mart 2017, Perşembe - 08:00
ANKARA (AA) - NURAN ERKUL/GÜLŞEN ÇAĞATAY - Zorlu Enerji Grubu Başkanı Sinan Ak, Türkiye’deki kurulu güç portföylerinin yüzde 67’sinin yerli ve yenilenebilir kaynaklardan oluştuğunu belirterek, "Ülkemizin geleceğinin yenilenebilir enerjide olduğunu düşünüyoruz. En önemli gündemimiz ’Türkiye’nin sürdürülebilir büyümesinin desteklenmesi’. Bunun için, elimizi taşın altına koyma ve üstümüze düşeni yapma konusunda tereddüdümüz yok. Grup olarak yatırımlarımıza aynı hız ve güvenle devam edeceğiz." dedi.

Ak, enerjide 2016 yılı gerçekleşme rakamlarına ve yeni yatırım planlarına ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Geçen yılı hem yurt dışında hem de yurt içinde yatırımlarını artırarak tamamladıklarını ifade eden Ak, toplam kurucu güçlerinin bin 47 megavata ulaştığını, bu kapasitenin 700 megavatlık kısmının Türkiye’de bulunduğunu aktardı.

Ak, Türkiye’deki kapasitelerinin yüzde 67’sinin yerli ve yenilenebilir kaynaklardan oluştuğuna dikkati çekerek, "Santral inşası ve işletmesinden enerji üretimi, elektrik ticaretinden doğalgaz dağıtımına uzanan, sektörün kapsamlı uzmanlık isteyen birçok alanında faaliyet gösteren bir grup olarak önümüzdeki 5 yılda yüzde 10 pazar payı hedefimiz var. Bu hedefe ağırlıklı yenilenebilir enerji ile ulaşmak niyetindeyiz. Bunun hem ülkemiz, hem Zorlu Grubu, hem de gelecek nesiller adına boynumuzun borcu olduğunu düşünüyoruz." diye konuştu.

- Jeotermalde öncü

Jeotermal alanında sektörün öncüsü olduklarını ve geçen yıl bu alanda 3 önemli yatırımı hayata geçirdiklerini anlatan Ak, Türkiye’nin toplam jeotermal enerji gücünün yaklaşık 5’te birini tek başlarına temsil ettiklerini söyledi.

Ak, rüzgar enerjisinde ise 2016 itibarıyla kapasitelerinin 215,3 megavata ulaştığını belirterek, şöyle devam etti:

"Yenilenebilirde şimdilik üç koldan yürüyoruz; jeotermal, rüzgar ve hidroelektrik. Bunlara önümüzdeki dönemde güneşi de ekleyerek dört başı mamur bir yenilenebilir enerji yelpazesinde hizmet vermek istiyoruz. Ülkemizin geleceğinin yenilenebilir enerjide olduğunu düşünüyor, gerek sahip olduğumuz kaynaklar, gerekse de jeopolitik konumumuzun getirdiği potansiyelden faydalanmak üzere proje geliştirme çalışmalarımıza devam ediyoruz. Burada gözettiğimiz en önemli gündemimiz ’Türkiye’nin sürdürülebilir büyümesinin desteklenmesi’. Öte yandan sanayinin en önemli girdilerinden biri olan elektriğin fiyatının dünya ortalamalarında olması ve hatta mümkünse ortalamaların da altına çekilmesi, bizce sektörün en önemli başlıklarından biri. Enerji fiyatını aşağı çekebilmenin yolu ise hepimizin bildiği gibi yatırımların sürmesi ve daha fazla desteklenmesi. Bu anlamda çözüm için ilgili Bakanlıklar, sektör temsilcileri ve STK’larla sürekli görüş alışverişi içindeyiz. Elimizi taşın altına koyma ve üstümüze düşeni yapma konusunda tereddüdümüz yok. Grup olarak yatırımlarımıza aynı hız ve güvenle devam edeceğiz."

- Gelecek 5 yılda yeni üretim yatırımları devreye alınacak

Ak, elektrik üretiminde gelecek 5 yıllık süreçte özellikle yenilenebilir enerjide planladıkları yeni projelerden de söz ederek, jeotermalde Denizli ve Aydın il sınırlarındaki Karataş mevkisinde devreye alacakları ve toplamda 165 megavat kurulu güce sahip olacak Kızıldere III JES Projesi’nin 95,2 megavatlık ilk ünitesini bu yıl, tamamını ise 2017’nin Aralık ayında devreye alacaklarını kaydetti.

Bu santralin tam kapasiteyle üretime başladığında Türkiye’nin en büyük ve dünyanın ise ilk 10 jeotermal enerji tesisinden biri olacağına işaret eden Ak, "Buna ek olarak kaynak açısından zengin Alaşehir bölgesinde de iki yeni santral yatırımı için çalışmalarımızı hızla sürdürüyoruz. Bu yatırımlardan biri olan, 25 megavat kurulu güce sahip olmasını planladığımız Alaşehir II JES projesi için arama ve kuyu açma çalışmalarına 2015’te başladık. Bir diğer yatırım projemiz olan 50 megavatlık önlisansa sahip Alaşehir III Jeotermal Enerji Santralimiz için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Jeotermalde planladığımız yatırımların hayata geçmesiyle sadece bu alanda 400 megavatın üzerinde kurulu güce ulaşmayı hedefliyoruz." ifadelerini kullandı.

- Zorlu Elektrik’te müşteri sayısı 15 kat arttı

Elektrik ticareti tarafında ise perakende satışta, rekabetçi fiyatlar ve müşterilerin ihtiyaçlarına yönelik sundukları fırsatlarla iddialı oyuncu olmayı sürdürdüklerini ifade eden Ak, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) serbest tüketici limitini 2 bin 400 kilovatsaate düşürdüğünü anımsattı.

Ak, aylık faturası 82 liranın üzerinde olan tüm tüketicilerin elektrik hizmeti almak istedikleri şirketi seçmeye başlamasının bu alanda rekabeti artırdığına ve şu an bu statüde 8,4 milyon abonenin bulunduğuna dikkati çekerek, "Zorlu Elektrik şirketimizle, rekabetçi fiyatlar ve müşterilerin ihtiyaçlarına özel cazip fırsatlarla elektrik perakende satış hizmetini Türkiye genelinde sunmayı sürdürüyoruz. İkili anlaşmalarla saatlik, dönemlik ve piyasa fiyatlarına uyarlanmış, tüketim hacim ve alışkanlıklarına uygun, yüksek tasarruflu tarife paketleri oluşturarak maliyetleri minimize edici çözümleri müşterilerimize sunuyoruz. Zorlu Elektrik olarak geçtiğimiz iki senede hacim olarak 3 kat, müşteri sayısı bakımından 15 kat büyüyerek önemli bir başarı gösterdik." değerlendirmesinde bulundu.

Bu yıl Eskişehir, Bilecik, Uşak, Afyon ve Kütahya’yı da içine alan Osmangazi Elektrik Dağıtım bölgesinin dağıtım hizmetini üstlenmeye hazırlandıklarını vurgulayan Ak, Türkiye’nin yaklaşık yüzde 4’ünün üzerindeki elektrik tüketiminin gerçekleştiği dağıtım bölgesinde 1,6 milyon müşteriye ulaşarak en iyi hizmeti sunmak için çalışacaklarını söyledi.

- Doğu Akdeniz gazı için iddialı

Yurt dışı yatırımları kapsamında İsrail ve Pakistan’da projelerinin devam ettiğini anımsatan Ak, şu an İsrail’de en önemli yabancı yatırımcılardan biri olduklarını vurguladı.

Ak, geçen yıl İsrail’de toplamda 440 milyon dolarlık yatırımı devreye aldıklarını belirterek, bu yatırımlarla İsrail’in enerji ihtiyacının yaklaşık yüzde 7’sini 25 yıl boyunca karşılayabilir hale geldiklerini kaydetti.

Yeni projeler konusunda da iş ortaklarıyla çalışmaları sürdürdüklerini aktaran Ak, "İsrail’in 5-10 yıl içinde kömür santrallerini kapatma ve doğalgaza yönelme kararı aldığı göz önünde bulundurulduğunda, İsrail’de doğalgaz santrallerinin sayısının artmasının yolunun açılabileceğini öngörüyoruz. Bu da enerji sektörüne İsrail açıklarındaki doğalgaz sahalarının geliştirilmesine yönelik olumlu bir gelişme sağlayacak. Bölgedeki deneyimimizden kaynaklı avantajımızla, Doğu Akdeniz doğalgazının önümüzdeki dönemde Türkiye üzerinden Avrupa’ya ulaştırılması konusunda önemli bir görev üstlenebileceğimize inanıyoruz." diye konuştu.

Ak, Pakistan’daki mevcut rüzgar enerjisi kapasitelerin ise 56,4 megavat seviyesinde bulunduğunu, bunu 300 megavata kadar çıkarabilme opsiyonları bulunduğunu anlattı.

Ayrıca, güneş enerjisi alanında da Pakistan’da referans olabilecek projeleri hayata geçirmek üzere Zorlu Solar Pakistan şirketini kurduklarını anımstan Ak, "Pencap eyaletinde kurmayı planladığımız 100 megavatlık güneş enerjisi santrali için önlisans başvurumuza onay da aldık. Pakistan’da rüzgar ve güneş başta olmak üzere farklı alanlarda özel yatırımlara imza atmak üzere çalışmalarımızı sürdürüyoruz." ifadelerini kullandı.









Kaynak: Anadolu Ajansı
Konya Namaz Vakitleri
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Diğer Haberler