SON DAKİKA

Erdoğan'dan İslam dünyasına çağrı

Cumhurbaşkanı Erdoğan 30. İSEDAK toplantısından bölge sorunları ve çözümlerine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. İslam dünyasının yaşadığı sorunlar üzerinde düşünmesi gerektiğini vurgulayan Erdoğan birlik ve beraberlik çağrısı yaptı. Erdoğan, "Bizim sorunlarımızı, dışarıdan birileri gelip çözmeyecek. Bizim sorunlarımızı sadece ve sadece biz çözebiliriz" dedi.
27 Kasım 2014, Perşembe - 12:05
İslam İşbirliği Teşkilatı Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi'nin (İSEDAK) Daimi Başkanı olarak, İstanbul Kongre Merkezi'ndeki 30. İSEDAK Toplantısı'nın açılış konuşmasını yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, şimdiye kadar faaliyetlerini hep yakından takip ettiği, izlediği ve başbakanlığı sürecinde gereken her desteği vermeye çalıştığı İSEDAK çalışmalarını 5 yıl süreyle birlikte ifa edeceklerini söyledi. Bu süre içerisinde İSEDAK'ın ülkeler, halklar için, tüm insanlık için hayırlı adımlar atmasının, şahsının ve tüm üyelerin gayesi olacağını belirten Erdoğan açıklamalarından öne çıkan başlıklar şöyle:
 
"Mescidlerimiz katliam mekanlarına dönüştürülüyor"
 
İslam coğrafyasının büyük sorunlar içinde olduğunu vurgulayan Erdoğan "İslam coğrafyası tarihinde hiç olmadığı kadar kan ve gözyaşı ile anılır hale geldi. Hergün birkaç ülkede Kerbala ile karşı karşıya kalıyoruz. Çocuklarımız kadınlarımız öldürülüyor. Mescidlerimiz katliam mekanlarına dönüştürülüyor. Mecdislerimizi emin mekanlar haline getiremediğimiz için Mescid-i Aksa postallar altında çğneniyor. Sesimiz çıkabiliyor mu? Hayır" dedi. 
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasında İslam coğrafyasına birlik çağrısı yaptı. Erdoğan konuşmasında "Bizim sorunlarımızı, dışarıdan birileri gelip çözmeyecek. Bizim sorunlarımızı sadece ve sadece biz çözebiliriz. Bakın açık açık söylüyorum. Dışarıdan gelenler İslam coğrafyasının petrolünü seviyorlar, altınlarını seviyorlar, elmaslarını seviyorlar. Ucuz iş gücünü seviyorlar. Çatışmalarını, kavgalarını, anlaşmazlıklarını seviyorlar. İnanın bizi sevmiyorlar" ifadelerine yer verdi. 
 
"Bu acı manzara karşısında daha ne kadar mazeretlere sığınacağız"
 
Erdoğan "Bu acı manzara karşısında daha ne kadar mazeretlere sığınacağız. Soruyorum? Burası bir aile meclisi. Dünya bizi dinliyor. Şii olmak Suriye'de öldürülen çocukları, Suriye'de katledilen 300 bin masumu, yerinden edilen 7 milyon insanı seyretmeye bahane olabilir mi? Yine soruyorum, Sünni olmak türbelere yapılan saldırıları, terör örgütlerini, seçilmiş yöneticilerinin darbe ile görevden uzaklaştırılmasını, hakkını arayanların sokakta vurulmasını meşrulaştırabilir mi?" dedi. 
 
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan!ın konuşmasından satır başları şöyle:
 
Bizim sormamızı sorguluyor olmamımızı istemiyorlar bizim siyasi ilmi tarihi hatırlatmamızdan çok ama çok rahatsız oluyorlar. Bizim barıştan dayanışmadan söz etmemizden çok ama çok rahatsız oluyorlar.
 
Biz petrol uğruna elmas altın uğruna bitmek bilmeyen hırs uğruna çocuklara kıyan tarafta olamayız. Irkçılığın yanında duramayız. 
 
İslam coğrafyasına tarihi çağrı
 
Kardeşlerim İslam coğrafyasının yaşadığı trajediden daha ağır olan suskunluk ve anlamsız mazeretlere sığınmaktır. 
 
Bu toplantı vesilesi ile tekrar hatırlatmak ve vurgulamak isterim Türkiye olarak başka devletlerin iç işlerine müdahale arzumuz yoktur. İhmal ettiği kardeşleri ile kucaklaşma arzusu içindeyiz. 
 
Bütün kalbimle samimiyetimle ve hasbiliğimle İslam coğrafyasının tamamına hangi mezhepten olursa olsun, tüm Müslüman kardeşlerime bir çağrı, bir davet yapıyorum. Ne olur, şöyle kenara çekilelim ve manzaraya bir bakalım. Kim kazanıyor, kim kaybediyor? Ölümlerden kazanan kim, çatışmalardan kazanan kim, aramızda var olan sorunlardan kazanç sağlayan kim? Bu soruların cevaplarını verebilirsek, o cevapların gereğini yerine getirmek için bir küçük adım dahi atabilirsek işte o zaman çözümün fitili tutuşturulmuş demektir
 
BM'nin gerçek manada bir reforma ihtiyacı vardır. Şu anda bütünüyle İİT acaba bir etkinlik bu anlamda yapabildi mi? 197 ülke var, bunun içerisinde 57 ülke İİT'nin üyesi. Bir şey yapabildik mi, yaptık mı? Hayır. Ne zaman, ne gibi adım atacağız? Buralarda stratejilerimizi gözden geçirmemiz lazım
 
Bunun için birşey yapabildik mi? Ne zaman ne gibi adımlar atacağız? 
 
İranlı kardeşlerimizin bir sözü var "oturdular, konuştular, dağıldılar" bu konuda bir adım atmazsak neticesi olmayan toplantılar yapmış oluruz. Biz neticesi olmayan toplantılar yapmak istemiyoruz. Netice almamız gerekiyor. 
 
Bizim finansman gücümüz nerelerde değerlendiriliyor bunu araştırmamız lazım. İnanın bizim finansman gücümüz farklı zamanlarda karşımıza çok farklı bir şekilde çıkabiliyor.
 
Bu toplantıda yeni birşeyi ileri sürüyorum İSEDAK Menkul Kıymetler Borsası yanında bence İSEDAK'ın Gayrimenkul Kıymetler Borsası kurması çok daha faydalı olacaktır. İSEDAL altın borsası noktasında da bir adım atmalı. Bunların üzerinde de durulması gerekiyor.
Konya Namaz Vakitleri
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Diğer Haberler