SON DAKİKA

Peygamber Efendimizin en sevdiği çorba

Hadis ve tarih kitaplarında Allah Rasulü'nün sofra kültürü ve adabı hakkında ciddi bilgilere ulaşılabiliyor. Anadolu'da çokça kullanılan arpa, Hz. Peygamber'in mutfağında da başrolü oynuyordu. Yine arpadan yapılan deşişe ise Peygamber'in (sav) en sevdiği yiyeceklerden biriydi.
06 Temmuz 2015, Pazartesi - 17:19

Hz. Peygamber'in (sav) çok sevdiği bilinen bir çorba vardı. Osmanlı döneminde yapımı ve fakirlere dağıtımı için araziler tahsis edilen bu çorbanın adı deşide'dir.

 


Deşişe, iri parçalar halinde dövülerek öğütülen buğday ve arpadan yapılır. Tarifte iri parçalar halindeki arpa ve buğday dövmesine et, hurma veya her ikisinin de katıldığı bilgisi aktarılır. Buna göre deşişe'nin birbirinden farklı en az dört şekilde yapıldığı anlaşılmaktadır.

 


Bu çorba için yazılacak en sıhhatli tarif arpa dövmesi, hurma veya et ile yapılandır.

 

 

 

Yemek pişirilen ve servis edilen kap kacaklar çoğunlukla toprak ve hurma ağacından üretilirdi

 

Hz. Peygamber'in (sav) çok sevdiği çorbanın tarifi ise;


Malzemeleri

 


1 su bardağı arpa dövmesi

 


100gr. çekirdekleri çıkartılmış hurma

 


1 litre su

 


Yapılışı

 


Arpa dövmesi bir gece önceden ıslatılır. Suyu ile birlikte tencereye koyulur. Hurma ezilir ve karışıma eklenir. Sonrasında arpa yumuşayıncaya kadar kaynatılır.

Konya Namaz Vakitleri
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Diğer Haberler