SON DAKİKA

Atık yağdan yılda 200 milyon $ planı

Türkiye’de çöpe giden hayvan kemiği, deri ve iç yağlardan yılda 150 bin ton biyodizel yakıt elde edilmesi planlanıyor. Proje hayata geçerse ekonomiye yıllık 200 milyon dolarlık gelir sağlanıp, 5 bin kişiye de iş olanağı yaratılacak
23 Nisan 2016, C.tesi - 09:24
Türkiye’de her yıl kırmızı ve beyaz et üretiminden 150 bin ton atık yağ elde ediliyor. Büyükbaş hayvanlar ile tavukların kemik, iç yağ ve derilerinden edilen bu yağlar mevcut koşullarda çöpe gidiyor, yani atık halde doğaya karışıyor. Yurtdışında ciddi bir biyodizel yakıt kaynağı olarak bu yağların ekonomiye kazandırılması için bir grup işadamı harekete geçti. Renderingciler ve Yağ Sanayicileri Birliği Derneği Başkan Yardımcısı Mustafa Gökboğa, Türkiye genelindeki 60 tesiste hayvansal yağları kimyasal ve fiziki işlemlerden geçirip ekonomiye yılda 200 milyon dolarlık gelir yaratabileceklerini söyledi.

KEMİKLER TOPLANACAK
Türkiye’de her yıl Kurban Bayramı’nda binlerce hayvanın kesildiğini ve kemiklerin çöpe gittiğini ifade eden Gökboğa, "Ciddi bir çevre katliamına yol açan hayvansal atıkların toplanması için acil bir yönetmeliğe ihtiyaç var. Bu konuda sağlık, enerji, tarım ve çevre bakanlıkları birlikte hareket ederek halk sağlığını koruyacak bir yönetmelik çıkarabilirler. Bu sayede tıpkı kağıt toplayıcıları gibi kemik toplayıcılığı da bir iş kolu haline gelebilir" dedi. Gökboğa sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye’de 60 civarında rendering tesisi var. Her birinde 40-50 kişi çalışıyor. Toplayıcılarla birlikte bu sayı 100’ü buluyor. Bu tesislerin tam kapasite çalışmasıyla 5 bin kişiye iş olanağı yaratılabilir."

MOTORİNE % 1’LİK KATKI ŞART OLSUN
Hayvansal yakıtlar birçok ülkede biyodizel yakıt üretiminde kullanılıyor. İngiltere’de, Yenilenebilir Taşıt Yakıtı Yükümlülükleri (RTFO), ’yol yakıtlarının’ belirli bir yüzdesinin yenilenebilir kaynaklardan gelmesini şart koşuyor. Eğer petrol şirketleri bu oranları sağlayamazsa litre başına 30 peni ödemek zorunda. Hollanda’da da 2007’den itibaren biyoyakıt zorunluluğu var. Bu ülkelerde hayvansal yağların başlıca biyoyakıt kaynakları arasında yer aldığını kaydeden Gökboğa şu açıklamayı yaptı: "Türkiye’de de çıkarılacak bir yönetmelikle petrol dağıtım şirketlerine İngiltere’dekine benzer bir şart getirilebilir. Bu hem çevre hem de ekonomik ömrünü yitirmiş bu malzemelerin yeniden ekonomiye kazandırılması için çok ciddi bir adım olur. Türkiye’de yılda 18 milyon ton motorin tüketiliyor. Hesaplarımıza göre motorine yüzde 1’lik hayvansal yağ katma zorunluluğu getirilirse Türkiye yıllık 180 bin ton daha az akaryakıt ithalatı yapmış olur."
Konya Namaz Vakitleri
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Diğer Haberler