SON DAKİKA

Türkiye, Moğolistan’da Türk tarihinin izlerini arıyor

TİKA, Moğolistan’ın başkenti Ulan Bator’a 60 kilometre mesafede bulunan Bilge Tonyukuk Anıtları’nın bulunduğu vadide Türk tarihine ışık tutacak yeni kazı çalışmalarını başlatacak.
28 Mayıs 2016, C.tesi - 11:45
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Moğolistan’ın başkenti Ulan Bator’a 60 kilometre mesafede bulunan Bilge Tonyukuk Anıtları’nın bulunduğu vadide Türk tarihine ışık tutacak yeni kazı çalışmalarını başlatacak.

TİKA Ulan-Bator Program Koordinatörü Veysel Çiftçi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tarihte ilk defa Türk adının geçtiği Bilge Tonyukuk Anıtları’nın yer aldığı 66 kilometrekarelik vadide, Türk ve Moğol arkeologlarının 1 Haziran 2016 tarihinden itibaren kazı çalışmalarına başlanacağını söyledi.

Çiftçi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Başbakan olduğu dönemde, Bilge Tonyukuk Anıtları’nın bulunduğu vadiye yaptığı ziyarette verdiği "Moğolistan’da ortak kültürel mirasımızın korunması ve gelecek nesillere aktarılması" talimatı üzerine bölgedeki kazı alanını genişlettiklerini vurguladı.

Bölgeden bugüne kadar çıkartılan eserlerin Moğolistan Milli Tarih Müzesi Türk Kültür Varlıkları Teşhir Salonu’nda sergilendiğini hatırlatan Çiftçi, yeni müzeyled Moğolistan’ın turizmine de katkı sağlanacağı değerlendirmesinde bulundu.

Bilge Tonyukuk kimdir?
Bilge Tonyukuk adıyla bilinen ilk Türk yazar, tarihçi ve devlet adamı olan Tonyukuk, İlteriş Kağan (Kutluk), Kapagan Kağan, Bögü Han ile Bilge Kağan’a başvezirlik yapmış ve savaşlarda başkomutan olarak görev bulunmuştur. Göktürkler devrinde yaşamış olan Tonyukuk adına MS 720-725 yıllarında kitabe diktirmişti. Sade bir dille yazılan kitabede, Çin esareti ve zulmünden söz ediliyor, halka öğütler veriliyor.
Konya Namaz Vakitleri
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Diğer Haberler