SON DAKİKA

Konya Valiliğinden plaka açıklaması! Kontroller sıklaşacak, ağır cezalar var

Konya Valiliği, araç plakalarıyla ilgili açıklama yaptı. Yapılan açıklamada yönetmelik hatırlatıldı, kentte kontrollerin sıklaşacağı aktarıldı. Valilik, yönetmeliğe uygun olmayan araçlara bin 698 liraya kadar para cezası kesileceğini ve yönetmelik dışı plaka basana/dağıtana 10 bin lira ceza verileceğini açıkladı.
23 Kasım 2016, Çarşamba - 13:59
Konya Valiliğinden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Hırsızlık, kaçakçılık, kapkaç vb. suçları işleyenlerin sahte veya ikiz plaka taktıkları, kırmızı ışık, hız ve emniyet şeridi gibi trafik kurallarını ihlal edenler ile otoyollar ve köprülerden kaçak geçiş yapanların elektronik denetim sistemlerinde plakanı doğru okunmasını engelleyecek şekilde plakaların ebatlarını değiştirdikleri veya üzerinde silinti ve kazıntı yaptıkları ve bu amaçla merdiven altı olarak adlandırılan iş yerlerinde ve internet üzerinden verilen siparişlerle plaka basımı ve dağıtımı yapıldığı tespit edilmiştir.

Bu tür hukuka aykırı hareket edenlere uygulanmakta olan 92 TL idari para cezasının caydırıcı olmaktan uzak olduğu görüldüğünden 29.10.2016 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 676 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 20 ve 21’ inci maddeleri ile Karayolları Trafik Kanunu 23 ve 131’ inci maddelerinde değişiklik yapılmış, yapılan bu değişiklikle;

YÖNETMELİĞE UYGUN OLMAYAN PLAKALARA 412 LİRA CEZA VE UYARI

-Yönetmelikte belirtilen nitelik ve ölçülere aykırı plaka takan, öngörülen sayıda plaka takmayan ya da farklı okunmasına veya okunmamasına neden olacak şekilde plakasında değişiklik yapan araç sahibine 412 Türk Lirası idari para cezası verilir, plakanın uygun duruma getirilmesi için 7 gün süre tanınır.

İKİNCİ CEZA 844 LİRA

-Bu süre sonunda tescil plaklarını uygun duruma getirmeyenler hakkında 844 Türk Lirası idari para cezası verilir ve tescil plakası uygun duruma getirilinceye kadar araç trafikten men edilir.

BİN 698 LİRA CEZA VE MEN

-Tescilli aracı plakasız kullanan sürücüye 1.698 Türk Lirası idari para cezası verilir ve tescil plakası uygun duruma getirilinceye kadar araç trafikten men edilir.

SAHTE PLAKAYA 5000 BİN LİRA CEZA

 -Başka bir araca tescilli veya sahte plakayı takan veya kullananlara 5.000 Türk Lirası idari para cezası verilir ve araç trafikten men edilir. Ayrıca bu kişiler Tür Ceza Kanununun 204’ üncü maddesi hükmüne göre cezalandırılır” şeklinde yeniden düzenlenmiştir.

BASIN VE DAĞITIM YAPANLARA 10 BİN LİRA CEZA

-2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 131’ inci maddesine; "Basılı kağıtlar ve tescil plaklarının yetkilendirilenler dışında basımını ve dağıtımı yapanlara 10.000 Türk Lirası idari para cezası verilir. Ayrıca bu kişiler Türk Ceza Kanunu’nun 204’üncü maddesi hükmüne göre cezalandırılır” fıkrası getirilmiştir.

KONYA’DA KONTROLLER SIKLAŞACAK, UYARILMADAN CEZA KESİLECEK

-676 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 20 ve 21’ inci maddeleri ile Karayolları Trafik Kanunu 23 ve 131’ inci maddelerinde yapılan değişiklikler doğrultusunda İl merkezi ve ilçelerimizde bu tür araçlar sürekli ve sıklıkla kontrol edilecek, belirtilen şartları taşımayan araçların seyrine müsaade edilmeyerek haklarında ceza işlem uygulanacaktır.konhaber

Tescili zorunlu (L sınıfı) motorlu taşıtlardan elektrikli motorlu bisiklet (Moped ) ya da elektrikli motosikletlerin birçoğunun tescilsiz olarak trafiğe çıkartıldığı, sürücü belgesiz kişiler tarafından kullanıldığı, yüksek kabiliyeti ile dar ve kalabalık alanlar trafik yoğunluğundan etkilenmeden karıştığı hırsızlık, kapkaç, gasp ve terör gibi suçlarda trafik kazalarında sürücülerin tespitinde, zorluk yaşandığı tespit edilmiştir.

ÜÇ TEKERLİ, ELEKTRİKLİ VE PEDALLILARA TESCİL ZORUNLULUĞU

2918 sayılı Karayolları Trafik Yönetmeliği’ nde tanımı yapılarak sınıflandırılan ilan "L sınıfı elektrikli motorlu bisiklet (moped) ya da elektrikli motosikletler güçlerine ve hareket kaynaklarına göre (elektrik motorlu-içten yanmalı motorlu) ayrıma tabi tutularak sınıflandırılmış, anma gücü/ güç çıkışı 0,25 kw’ den fazla olan ve yine 25 km/saatten daha fazla hıza ulaşabilen, elektrik motorunun bataryası çıkarıldığında veya gücü kesildiğinde pedal çevirme ile hareket etmeyen iki veya üç tekerlekli, elektrik motorlu ya da içten anmalı motorlu taşıtların tescili zorunludur.

Anma gücü/güç çıkışı 0,25 kW’ den az olan ve yine 25 km/saatten daha az hıza ulaşabilen, hızlandıkça gücü düşen veya 25 kw’ye ulaştıktan sonra pedal çevrilmeye ara verildikten hemen sonra tamamen kesilen elektrikli bisikletlerin herhangi bir tescil ve sürücü belgesi zorunluluğu bulunmamaktadır.

KONTORLLER SIKLAŞIYOR

Trafik denetlemesi yetki ve sorumluluğu bulunan personelimizce il merkezi ve ilçelerimizde, tescili zorunlu "L sınıfı elektrikli motorlu bisiklet (moped) ya da elektrikli motosikletler” ve sürücüleri üzerinde; sürücü ve araç tescil belgeleri, fenni/teknik muayene ve zorunlu olanlarda sigorta olup olmadığı, karayolu ve yaya yollarında diğer yol kullanıcılarının korkmasına ve zarar görmesine neden olacak şekilde saygısız ve uygunsuz şekilde kullanılıp kullanılmadığı ve bunlara harici müzik, ses sistemi gibi monte edilerek teknik değişiklik yapılıp yapılmadığı yönünde bu tür araçlar sürekli ve sıklıkla kontrol edilecek, belirtilen şartları taşımayan araçların seyrine müsaade edilmeyerek ceza işlem uygulanacaktır.

Kamuoyunun bilgisine saygıyla sunulur"
Konya Namaz Vakitleri
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Diğer Haberler