SON DAKİKA

Saadet Partisi ’Hayır’ dedi ama...

Saadet Partisi’nin açıkladığı referandumda ’hayır’ kararı Necmettin Erbakan’ın başkanlık sistemine olan görüşleriyle ters düşüyor.
19 Ocak 2017, Perşembe - 11:41
Saadet Partisi, ’Milli Görüş’ün 50 yıllık siyasi hayatında sürekli seslendirdiği başkanlık sistemine ’hayır’ dedi. Genel Başkan Temel Karamollaoğlu, mevcut haliyle referanduma sunulması durumunda parti olarak "hayır" oyu kullanacaklarını açıkladı. Karamollaoğlu’nun bu açıklaması kamuoyunda parti geleneği ve hedeflerinin bir çırpıda silinip atıldığı yorumlarına yol açtı. Taban ise Milli Görüş lideri Erbakan’ın da başkanlık sistemini istediğinin herkes tarafından bilinmesine rağmen bu açıklamanın yapılmasına tepki gösterdi.

MİLLİ NİZAM PARTİSİ PROGRAMI, 1969

Başkanlık sistemi ilk defa Erbakan Hoca’nın Milli Nizam Partisi’nin programında yer almıştı. Programda "Daha hızlı kalkınmaya mecbur olan Türkiye’mizde devlet hizmetlerinin verimli, süratli ve kudretli yürütülebilmesi ve ve Anayasamızın bünyemize intibakı bakımından daha mütekamil bir yapıya kavuşturuşması ve tatbikattaki aksaklıkların giderilmesi için Başkanlık sisteminin getirilmesini zaruri görüyoruz." denilmişti.

Beyannamede, "İcra organının daha kudretli olması ve süratli çalışabilmesi için Reisicumhurun tek dereceli olarak halk tarafından seçilmesi ve icrai organın düzenini BAŞKANLIK (Presindentielle) sistemine göre tanziminin yapılması gerekmektedir.’ ’Seçme ve seçilme hak ve hürriyetlerinin üzerine konulan anti demokratik tahditler kaldırılmalı milletvekili sayısı azaltılmalı, tek meclis sistemine dönülmeli, Devlet ve hükümet başkanlıkları birleştirilmeli ve BAŞKANI millet seçmeli. Referandum Millet vetosu ve halk teşebbüsü müesseleri kabul edilmelidir.’  ’Devlet Başkanlığı olan Cumhurbaşkanlığı ile Hükümet Başkanlığı olan Başbakanlık birleştirilecek icraya kuvvet, sürat ve müesseriyet sağlanacaktır. Başkanı tek dereceli olarak millet seçecektir. Böylece millet devlet kaynaşması ve bütünleşmesi kendiliğinden doğacak ve Cumhurbaşkanı seçimi mevzuunda rejimimizi yıpratan iç ve dış spekülasyonlara imkan kalmayacaktır.’ sözlerine yer verilmişti.

Ayrıca MSP’nin 5 Haziran 1977 seçimleri için hazırladığı seçim beyannamesinde ilk madde halkın doğrudan seçeceği başkanlık sistemini hatırlatıyor.

İŞTE 1977 YILINDAKİ O BİLDİRGE

MSP Beyannamesi’ndeki diğer vaatler de şöyle sıralanıyor:
- Senatonun kaldırılması
-  Millet Meclisi’nde temsilci sayısının değiştirilmesi




TÜRKEŞ DE DESTEKLEMİŞTİ

Rahmetli Alparslan Türkeş, ise Başkanlık sistemine kitabınla yer verdiği açıklamalarla desteklemişti. Türkeş, "Temel Görüşler" isimli kitabında, "Çağımız kuvvetli, adil ve hızlı icra çağıdır. Türk milleti, dünya imparatorlukları kurduğu devirlerde bunu uyguladı. Bu icra gücünün tek elde toplanmasıyla mümkün. Tarih ve töremize uygun olarak başkanlık sistemini savunuyoruz” demişti.
Konya Namaz Vakitleri
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Diğer Haberler