SON DAKİKA

Asırlık ’kendir’ geleneğini mağarada sürdürüyorlar

Gaziantep’in Şehreküstü Mahallesi’nde asırlık kendir geleneğini yaşatan ustalar, Sulu Mağara’daki el yapımı tezgahlarda günde kilometrelerce yürüyerek kendir üretiyor.
03 Şubat 2017, Cuma - 12:05
Gaziantep Şehreküstü Mahallesi’nde asırlık kendir geleneğini yaşatan ustalar, Sulu Mağara’daki el yapımı tezgahlarda günde 50 kilometreye yakın yol yürüyerek kendir üretiyorlar.

Fabrikalardan temin ettikleri atık iplikleri nemli ortamda işleyen ustaların nemli ortamda ilerleyen teknolojiye rağmen el yapımı tezgahlarda ürettiği kendirler, file, hamak, balıkçı ağı ve çeşitli malzemeleri bağlamada kullanılıyor.

Ahşaptan yapılmış çıkrıkla çalışan ustalar, aralarında çocukların da bulunduğu çalışanlarla ipleri tezgahlar arasında koşarak sarıp kendire dönüştürüyor.



Bir asırlık geçmişi bulunan kendirciliği yoğun çabayla yaşatan kendirciler, günlük yaklaşık 50 kilometre yol yürüyerek, 100 kilogram civarında kendir üretiyor.

Ustalardan Cuma Demir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 7 yaşından beri kendircilik yaptığını bildirdi.

Kendir yapımı için büyük bir emek harcadıklarını belirten Demir, "Burada bu mesleği yaşatmaya çalışıyoruz. Sayımız giderek azalıyor. Haftanın 6 günü çalışıyoruz. Büyük bir emekle kaliteli ürünler meydana getirmeye çalışıyoruz. Kendir halat olmak üzere birçok iş için kullanılıyor." dedi.
Konya Namaz Vakitleri
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Diğer Haberler