SON DAKİKA

Kriz üssü! Amacının dışında kullanıldı

Kurulduğundan bu yana hep kriz ve Türkiye aleyhtarı faaliyetlerle birlikte anılan İncirlik Üssü, şimdi de Almanya’nın hedefinde.
19 Mayıs 2017, Cuma - 09:08
Türkiye, FETÖ’cü himaye eden Almanya’dan vekillerin İncirlik Üssü’nü ziyaretine izin vermedi. Kurulduğu günden bu yana Türkiye aleyhtarı faaliyetlere sahne olan İncirlik Üssü yeniden gündemde.

Körfez Savaşı’nda yerleşen Çekiç Güç’le Kandil’i güçlendiren destekler buradan yapıldı, 15 Temmuz’da FETÖ’cü darbecilerin karargahı olarak kullanıldı. Bugün ise gizlilik gereği politikacıların ziyaretinin istenmediği Üs, Almanya’nın politik hedefleri için kullanılıyor.

GÜLE GÜLE DERİZ

Almanya, milletvekili heyetinin İncirlik Üssü’nü ziyaretine izin verilmemesinin ardından "İncirlik Üssü’nden çıkarız” restinde bulunup Ürdün, Kuveyt ve Güney Kıbrıs’ta alternatif üs çalışmalarını hızlandırdı. Ancak Berlin hükümetinin bu tavrına Türkiye sert tepki gösterdi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Almanya İncirlik’ten çıkmak isterse kendileri bilir, onlara yalvaracak değiliz. Gelmek istediler, yardımcı olduk. Ayrılmak isterlerse de güle güle deriz” dedi.

ÖNEMLİ GÖREVLER ÜSTLENDİ

İncirlik Üssü’nün inşası, Türkiye’nin NATO üyeliği öncesi 1951 yılında ABD mühendisleri tarafından başlatıldı. Soğuk Savaş döneminin tehdit algılarına yönelik olarak kurulan Üs, "NATO’nun güney doğu kanadı olarak anılan Türkiye ve Yunanistan’ı Sovyetler Birliği’ne karşı korumak üzere Doğu Akdeniz’in savunmasını amaçlayan hava koordinasyon merkezlerinden biri” olarak faaliyet gösterdi. İncirlik Üssü, bugüne kadar 1958 Lübnan krizi başta olmak üzere Körfez Savaşı, Afganistan ve Irak savaşlarında komuta kontrol, lojistik ve hava desteği açısından önemli görevler üstlendi.

KURULUŞ AMACI DIŞINDA KULLANILDI

Ancak İncirlik Üssü, bugüne kadar kuruluş amacına uygun görevler yapmadı. Yanı başımızda Türkiye’yi tehdit eden terör örgütleri yuvalanırken, Türkiye’nin bu sırada NATO’ya yaptığı çağrılar karşılıksız kaldı. Türkiye, DEAŞ’a karşı El Bab’da verdiği mücadelede hem İncirlik Üssü’nde bulunan koalisyon güçleri hem de NATO müttefikleri tarafından yalnız bırakıldı. İncirlik Üssü, başta ABD ve Almanya olmak üzere NATO üyesi ülkelerin bölgedeki çıkarlarını gerçekleştirmek üzere kullandıkları bir üs haline dönüştü.

15 TEMMUZ’UN KARARGAHI

Birinci Körfez Savaşı sırasında Irak’ın kuzeyini Saddam Hüseyin’den korumak için Çekiç Güç İncirlik’e konuşlandı. Çekiç Güç, görev yaptığı dönem boyunca PKK’nın Kuzey Irak’taki varlığını güçlendirme amaçlı destekleriyle anıldı. İncirlik Üssü son olarak 15 Temmuz darbe girişiminin karargahı olarak gündeme geldi. Girişimin bütün hazırlık ve koordinasyonunun buradan yapıldığına dair iddialar ortaya atıldı. Bugün halen İncirlik Üssü’nün hukuki statüsü tartışmalı durumda. Üssün Amerika üssü mü, NATO üssü mü yoksa Türkiye’nin bir hava üssü mü olduğu belirsizliğini koruyor.

BERLİN’DEN KRİZ ÇIKARMA GAYRETİ

Amerikan askerinin yoğun olarak bulunduğu İncirlik Üssü’nde DEAŞ ile mücadele kapsamında uluslararası koalisyonun kurulmasının ardından NATO üyesi diğer ülkelerin de askerleri aralıklarla görev yaptı. Almanlar da 260 askerle ve Tornado keşif uçaklarıyla bölgede bulunuyor. Almanya, 15 Temmuz darbe girişimi öncesi İncirlik’te kendilerine ait bir birim kurma talebiyle Türkiye’nin kapısını çaldı. Bu konudaki görüşmeler devam ederken darbe girişimi yaşandı, FETÖ’cü darbecilere sığınma sağlayan Almanya’nın İncirlik’te üs projesi kadük kaldı. Almanya’nın Türkiye ile bir politik kriz ortaya çıktıktan hemen sonra siyasiler nezdinde askeri bir üs olan İncirlik’i ziyaret etme çabası da dikkati çekiyor. Kaynaklar, İncirlik’in politik bir yer olmadığı, gizliliğin temel olduğunu vurguluyorlar. Almanya’nın Türkiye ile politik krizi tırmandırma amaçlı Üssü ziyaret etmeyi istediği yorumları yapılıyor. Öte yandan Almanya’nın Alman Gizli Servisi elemanları ve ajanlarının da Üs’te yoğun olarak bulunduğu ve faaliyetlerini buradan kontrol ettikleri iddia ediliyor.

KAYNAK:YENİŞAFAK
Konya Namaz Vakitleri
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Diğer Haberler