SON DAKİKA

500 binden 8 milyona çıktı ama hala yarı yarıya!

DASK Başkanı Murat Kayacı, 17 Ağustos depreminin yaşandığı 1999 yılında Türkiye’de 500 bin olan deprem teminatlı konut sayısının 8 milyona çıktığını söyledi.
17 Ağustos 2017, Perşembe - 06:55
Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kayacı, 17 Ağustos Gölcükdepreminin yaşandığı 1999 yılında Türkiye’de 500 bin civarında deprem teminatlı konut varken, bu sayısının bugün 8 milyon olduğunu ifade etti. Buna göre neredeyse her iki evden birinin Zorunlu Deprem Sigortası (ZDS) kapsamında olduğunu kaydedildi.

Kayacı yaptığı yazılı açıklama ile Türkiye’yi derinden sarsan 17 Ağustos depremi ardından ülke genelinde sigortalılık oranının yüzde 50’ye yaklaştığını belirtti. Kayacı, "Olası bir İstanbuldepreminde hasarların tazmininde yeterli  kaynaklarımızın olmasının yanı sıra afetin tüm operasyonel sürecini yönetmek amacıyla da hızla çalışıyor ve ilgili devlet kurumları ile iş birliktelikleri geliştiriyoruz. Şu anda Düzce’de yüzde 84, Bolu’da yüzde 75, Yalova’da yüzde 74, Tekirdağ ve Sakarya’da yüzde 69 sigortalılığa ulaşıldı” dedi. 

‘Yeterli değil’

Sigortalılık oranlarında yeterli seviyenin henüz yakalanamadığını belirten Kayacı, "Hedefimiz Türkiye’deki tüm konutların depreme karşı sigortalanması. DASK’ın kurulduğu günden bu yana 175 milyon lira hasar ödemesi yaptı. En büyük ödeme olarak Van depreminde 125 milyon lira hasar ödemesi gerçekleştirildi” dedi. Kayacı, DASK’ın ödeme gücünün 15 milyar lirayı aştığını aktardı.

Açıklamaya göre, Marmara yüzde 55’lik sigortalılık oranı ile ilk sırada yer alırken, Marmara Bölgesi’ni yüzde 44 ile İç Anadolu, yüzde 43 ile Ege, yüzde 38 ile Akdeniz, yüzde 37 ile Karadeniz, yüzde 35 ile Doğu Anadolu ve yüzde 32 ile Güney Doğu Anadolu bölgeleri takip ediyor.

‘Güvenli yapılaşma hedefiyle çalışmalıyız’

Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkanı Feyzullah Yetgin, Deprem kuşağında yer alan Türkiye’de depreme hazırlıklı olmak için güvenli ve kaliteli yapılaşma anlayışıyla hereket edilmesi gerektiğini ifade etti. Yetgin, "2017 yılında yaşadığımız bu depremler, deprem yönetmeliklerine uygun şekilde projelendirilerek inşa edilen binaların ne kadar önemli olduğunu gösteriyor” dedi. 

Türkiye’deki yapı stokunun yaklaşık yüzde 75’inin çürük ve denetimsiz olmasının yanı sıra, çarpık yerleşim, plansız kentleşme, ulaşım ve altyapı alanlarının yetersiz olması nedeniyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın, 2012 yılında kentsel dönüşüm hareketi başlattığını belirten Yetgin, "Ancak tüm düzenleme ve yapılanmalara rağmen hala depreme tam anlamıyla hazırlıklı olmadığımızı söyleyebiliriz. Bugün ülkemizde yaklaşık 15 milyon konutta halen su yalıtımı uygulaması bulunmuyor. Yaklaşık 6.5 milyon konut da deprem açısından riskli bina statüsünde yer alıyor” diye konuştu.  

‘Depreme karşı dönüşüm’

Toplu Konut İdaresi Başkanı Mehmet Ergün Turan, 17 Ağustos depreminde yaşanan ağır tabloyu tekrar yaşamamak için 286 bin 500 konutluk 191 kentsel dönüşüm projesi yürüttüklerini söyledi. Turan, bu şekilde şehirlerin sağlıklı ve hızlı bir şekilde deprem ve afetlere karşı hazırladıklarını dile getirdi. 

TOKİ üretimlerinin yüzde 36’lık bölümünün 1’inci dereceden 5’inci derece deprem kuşakları öncelikli olacak şekilde projelendirildiğini kaydeden Başkan Turan, "Dönüşüm, şehirlere yük getirmemeli aksine şehre değer katan projeler olmalı” ifadelesini kullandı.haber7
Konya Namaz Vakitleri
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Diğer Haberler