Havalar soğudu boza üretimi başladı

Arpa, mısır ve buğday gibi tahılların hamurunun ekşitilmesiyle yapılan, kış mevsiminin vazgeçilmez içecekleri arasında yer alan bozada üretim sezonu açıldı.

Giriş Tarihi: 18 Kasım 2017, C.tesi - 12:27
Haberler » GÜNCEL
Arpa, mısır ve buğday gibi tahılların hamurunun ekşitilmesiyle yapılan, besleyici özelliğe sahip ve kış mevsiminin vazgeçilmez içecekleri arasında yer alan bozada üretim sezonu açıldı.

Boza üreticisi Nurettin Soydan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dedelerinin 1913 yılında Bilecik’in Pazaryeri ilçesine göç ettiğini ve boza üretmeye başladığını belirtti.

Ürettikleri boza ve helvanın Bilecik ve Pazaryeri ilçesinin tanıtımına katkı sağladığına inandığını ifade eden Soydan, dedesinin 82 yıl önce çok zor şartlarda açtığı dükkanının bugünlere geldiğini söyledi.

"Biz çocuktuk. Dedem gelip geçenlere üçer üçer beşer beşer boza satardı"

Soydan, ilçelerinin büyükşehirler arasında bağlantıyı kuran önemli bir güzargah üzerinde yer aldığını dile getirerek, "Biz çocuktuk. Dedem gelip geçenlere üçer üçer beşer beşer boza satardı. Bu kişiler daha sonra bozamızın reklamını gittikleri her yerde kendileri yaptı. Bugünlerin serüveni böyle başladı." dedi.

"Bozanın yararları hakkında çok çalışma yapıldı"

Havaların soğumasıyla birlikte bozada üretim sezonunun açıldığını dile getiren Soydan, bozanın üretim süreciyle ilgili bilgi verdi.

Soydan, bozanın mısır, buğday, şeker ve sudan üretildiğini belirterek, şöyle konuştu:

"Tanklarda mısır ve buğday uzun süre kaynatılır. Piştikten sonra soğutmaya geçilir. Soğuyunca süzmeye geçilir. İşlemin ardından bir gece dinlenir, ertesi sabah işçiler şekerini atarlar. Bir müddet erimesini bekledikten sonra şişelere dolum işlemine geçilir. Kutulanır ve paletlere konularak dağıtım yapılır. Son yıllarda bozanın yararı ile ilgili çok çalışmalar yapıldı. Bozanın kemik yapısını güçlendirdiğini, öksürük ve gribe iyi geldiği, kadınların sütünü artırdığı araştırmalarla ortaya kondu."

Günlük 5 ton üretim kapasitesi

Pazaryeri’nde 2000 yılında kurdukları 650 metrekare alanda günde 5 ton boza üretim kapasiteleri bulunduğunu kaydeden Soydan, "Ülke genelinde tanınmamız dolayısıyla kışın üretimimiz çok yüksek oluyor. Marmara Bölgesi’ne kendimiz dağıtıyoruz, ülkenin birçok iline ise kargo aracılığıyla gönderiyoruz. 1, 2 ve 3’er litrelik şişeler ile bardakta satışımız oluyor." ifadesini kullandı.


  • Bakan duyurdu! Tespit ettik ve cezalarını kestik...
  • Oktay: Yeni bir ruh ve atılımla yeni bir hikaye yazacağız
  • Kurtulmuş Konya’da konuştu: Kaşıkçı olayı bütün taraflarıyla ortaya konulmalı
  • Koalisyonun Deyrizor’daki cami saldırısında 16 sivil öldü
  • Ömer Çelik’ten Cemal Kaşıkçı açıklaması!
  • TSK, Münbiç’te 63’üncü devriye görevinde
  • Hukuk mezunlarına meslek öncesi sınav
  • ’’Uçan Baluk’’ TSK’nın gözbebeği olacak
  • Çin’in dijital istihbarat savaşı
  • Leyla Şahin Usta’dan  ’Cemal Kaşıkçı’ açıklaması
  • TESK’ten “gıdada israf“ uyarısı
  • İsrail 2 Filistinli balıkçıyı gözaltına aldı
  • İstanbul merkezli 3 ilde terör operasyonu: 8 gözaltı
  • Türkiye’nin ilk özel endüstri bölgesi ilan edildi
  • Taşıt alımları yarıya iniyor
  • Trump: Suudilerle bazı sorularımız olacak
  • Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan ’Kaşıkçı’ açıklaması: Suudi Arabistan Kralı ile görüştüm ve...
  • İçişleri Bakanı Soylu: Muhtarlar en önemli ve öncelikli hassasiyetimiz oldu
  • Suudi Arabistan: Kaşıkçı konsolosluktaki arbedede öldü

Yorumlar

Yorum yap

NAMAZ VAKİTLERİ
İmsak 05:35
Güneş 06:56
Öğle 12:42
İkindi 15:44
Akşam 18:15
Yatsı 19:30
Lig Sonuçları

Belge.com.tr SOSYAL AĞLARDA

  • Belge.com.tr Facebook'ta

  • Belge.com.tr Twitter'da

  • Belge.com.tr Google +1'da