SON DAKİKA

Yaklaşan bayram öncesi vatandaşlara kurbanlık hayvan uyarısı

Konya Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Aşkın Yaşar kurbanlıklarla ilgili önemli uyarılarda bulunarak, vatandaşların sağlıklı ve güvenilir bir kurban süreci geçirmesi için veteriner hekimlerle mutlaka işbirliği içinde olunması gerektiğini söyledi.
31 Temmuz 2019, Çarşamba - 09:51
Konya Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Aşkın Yaşar, yaklaşan kurban bayramı nedeniyle vatandaşara önemli uyarılarda bulundu.

Kurbanın acı çektirmeden, çevreyi kirletmeden sağlıklı ve hijyenik bir şekilde kesimi, insan sağlığı açısından önemine dikkat çeken Başkan Yaşar, şu ifadelere yer verdi: "Konya Veteriner Hekimleri Odası olarak, her yıl kurbanlık alınması ve kesimi esnasında, etlerin muhafazasında ve kurban atıklarının bertaraf edilmesinde, halk sağlığı açısından dikkat edilmesi gerekli hususları kurban öncesi halkımızla paylaşmanın yararlı olacağı kanaatindeyiz."

"Kurban kesen vatandaşra önemli görevler düşüyor"
Kurban Bayramında, ülke genelinde yaklaşık olarak 900 bin büyükbaş ve 2,2 milyon küçükbaş hayvanın naklinin ve kesiminin yapıldığını belirten Yaşar," ülkemizde yıllık olarak kesilen hayvan miktarının büyükbaşta yaklaşık yüzde 6, küçükbaşta ise yüzde 5’ine tekabül etmektedir. İlimizde 2018 yılında 50 bin 628 büyükbaş ve 238 bin 298 küçükbaş hayvan kurbanlık olarak kesilmiştir. 2019 yılı için İlimizde 62 bin 372 büyükbaş ve 293 bin 463 küçükbaş kurbanlık hayvan mevcuttur. Tarım ve Orman Bakanlığı bu yılda dişi hayvan kesimini yasaklamış olup bu kurbanlık hayvanlar için de geçerlidir. Ancak, damızlık dışı olduğu veteriner hekim raporuyla belirlenen dişi hayvanlar bu kapsam dışındadır. Bu kadar çok sayıda hayvanın bu kadar kısa sürede nakledilmesi ve kesilmesi, gerekli tedbirler alınmadığı ve gerekli alt yapı oluşturulmadığı takdirde, insan sağlığı, hayvan sağlığı ve çevre ile ilgili önemli sorunları da beraberinde getirecektir. Bu konuda, kurban kesen vatandaşlarımıza da önemli görevler düşmektedir" dedi.

"Kesilen hayvanların sağlıklı olması gerekir"
Kesilen hayvanın sağlıklı olmasının son derece önemli olduğunu belirten Başkan Yaşar: "İnsanlarda görülen hastalıkların % 61’i hayvan kökenlidir. Bunun yanında, insan sağlığı açısından gıdaların ortaya koyduğu riskin de % 90’ı hayvansal kökenli gıdalardan kaynaklanmaktadır. Bu nedenle, hayvan ve hayvansal ürünlerden gelebilecek bu tehlikelerin azaltılması veya ortadan kaldırılması açısından kesilen hayvanın sağlıklı olması gerekir. Veteriner hekim kontrolü dışında yetiştirilen, sevki yapılan, satışa sunulan ve kesilen hayvanlar, bulaşıcı ve salgın hayvan hastalıklarının yayılma riskini arttırmakta ve bu hayvanlardan elde edilen etler insan sağlığı açısından önemli risk oluşturmaktadır. Kurbanlık hayvan satışlarının büyük çoğunluğu, hayvan pazarları veya kurbanlık satış yerlerinde yapılmaktadır. Bu yerlerde yapılacak etkili veteriner hekim denetimleri, hayvan sağlığı ve halk sağlığı açısından riskleri önemli ölçüde bertaraf edecektir. Buralar belediyelerin kontrollünde bulunmaktadır.

KURBANLIK ALIP, KENDİLERİ KESECEK KİŞİLERİN DİKKAT ETMESİ GEREKLİ HUSUSLAR

Kurbanlık hayvanlarla ilgili öenmli uyarılarda bulunan Konya Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Aşkın Yaşar, dikkat edilmesi gereken hususları şu şekilde sıraladı:

"Kurbanlık hayvanlar, hayvan pazarları, hayvan borsaları veya Kurban Hizmetleri Komisyonu’nca belirlenen kurbanlık satış yerlerinden veya doğrudan hayvancılık işletmesinden alınmalıdır. Buraların dışındaki yerlerden kurban alınmamalıdır."

Aranacak Belgeler
Büyük baş hayvanlarda;

Hayvanın, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığında kayıtlı olduğunu gösteren, kulak küpelerinin olmasına,
Veteriner hekim tarafından muayene edilerek sevk edildiğini gösteren, veteriner sağlık raporu ve hayvanların pasaportlarının olmasına,
Küçükbaş hayvanlarda;
Kulak küpelerinin ve veteriner sağlık raporunun olmasına.
Dikkat etmeliyiz.

Kurbanlık Hayvanın Seçimi
Hayvanın besi durumu (kondüsyonu) iyi olmalı
Dişi hayvan olmamalı
Büyükbaş hayvanlar 2 yaşından küçük olmamalı
Hastalık belirtisi sayılan;
a- Yüksek ateşi
b- Tüyleri karışık ve mat olmamalı
c- Bakışları ve dış görünümü cansız
d- Pis kokulu ishal ve burun akıntısı olmamalı
e- Çevreye karşı aşırı tepkili veya çok duyarsız olmamalı
f- Vücudun çeşitli yerlerinde şişlikler olmamalıdır.

Kurbanlıkların Kesimi
Yaşar: "Kurbanlık hayvanların kesimleri için öncelikli tercihimiz, veteriner hekim kontrolü yapılan ve hijyen şartları çok daha iyi olan, Bakanlıktan ruhsat almış mezbaha ve kombinalar veya geçici kesim yerleri olarak düzenlenen yerler olmalıdır. Kesim yapılacak yerler temiz ve serin olmalı ve buralarda bol miktarda su bulunmalıdır. Kesim işlemi, mümkün olduğunca hayvanlar askıya alınarak yapılmalıdır. Böylece kesme ve yüzme işleminin daha temiz ve sağlıklı bir şekilde yapılması yanında kanın akması da daha iyi sağlanacaktır" dedi.

Kesimde Dikkat Edilmesi Gereken Önemli Noktalar
Kesim yerlerinin temiz olması gerektiğne dikkat çeken Yaşar: "Kesim yapan kişinin sağlıklı ve temiz olması gerekir. Elinde kesik veya yara varsa hijyenik eldiven kullanmalıdır. Bıçaklar sık sık temizlenmelidir. Hastalıklı doku ve organların kesimi sırasında kirlenen bıçaklar dezenfekte edilmelidir. Hayvan tutulup yatırılırken veya askıya alınırken işkence-eziyet edilmemelidir. Kesim mümkünse askıya alarak yapılmalıdır. İç organlar yüzme işini takiben en kısa sürede çıkarılmalıdır. Yutak boşaltılmalı, mide-bağırsak, safra ve idrar kesesi ve üreme organları çıkarılmalı, memeler karkastan uzaklaştırılmalıdır. Kesim sırasında kan, bağırsak içeriği gibi maddelerle çevrenin kirlenmesi engellenmelidir Tüketilecek sakatatlar temiz bir şekilde çıkarılmalıdır. Kurban atıkları çöp varillerine ve gelişi güzel çevreye atılmamalı, kanalizasyon kanallarına dökülmemelidir. Çevre temizliği ve halk sağlığı açısından bu tür atıklar sokak hayvanlarının erişemeyeceği şekilde derin çukurlara gömülmelidir" diye konuştu.

Kurban Etlerinin Muhafazası
Kurban etlerinin ne şekilde muhafaza edilmesi gerektiğnin de anlatan Yaşar, sözlerini şu şekilde sürdürdü:" Et ve et ürünleri bakterilerin çoğalmaları için son derece uygun bir ortam niteliğindedir. Uygun koşullarda bir bakteri 12 saatte 16 milyara ulaşabilmektedir. Bu durum hafif bir bakteri yüküne sahip bir etin iyi muhafaza edilmediği takdirde bir gece sonra insan sağlığı açısından ne derece büyük bir tehlikeye dönüşebileceği konusunda fikir vermektedir. Kurban etleri, parçalar halinde temiz kaplara konulmalı ve önce güneş görmeyen serin bir yerde 5-6 saati geçmeyecek şekilde bekletilerek etin sıcaklığının düşmesi sağlandıktan sonra buzdolabına kaldırılmalıdır. Kurbanlık etler henüz kesim sıcaklığında iken buzdolabına poşet içinde veya hava alamayacak bir durumda büyük parçalar halinde üst üste konulursa, buzdolabı ısısı etin iç kısımlarını soğutmaya yetmez. Bu nedenle etin hava almayan kısımlarında çok kısa sürede (2. gün) bozulma ve kokuşma hatta yeşillenme görülür. Böyle kısımlar kesinlikle tüketilmemeli atılmalıdır"

Konya Namaz Vakitleri
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Diğer Haberler