SON DAKİKA

Ben Tedavisinin Önemi Ve Kanser Riski

Güncelleme: 05 Eylül 2019, Perşembe - 11:42

Cildimiz yapısal olarak bizi koruyan bir örtü niteliğindedir. Birkaç katmandan oluşan bu yapı, dış etmenlere, güneş ışınlara ve özellikle de mikroplara karşı bizi korumaktadır. Ona göre yapıya sahiptir. Elbette ciltte de bazı sağlık sorunları bu koruma esnasında oluşabilmektedir. Doğuştan ya da sonradan oluşan benler, bazen cilt kanserine de neden olabilecek özellikler taşımaktadırlar. Bu nedenle yapılacak olan ben tedavisi oldukça hassas ve itinalı şekilde olmalıdır. Cilt kanseri içinde en yoğun karşılaşılan melonom cilt kanseridir. Cilde rengini veren melonasit hücrelerinde oluşan bu durum, koyu renkli benlerin oluşmasına neden olacaktır. Bazal hücreli korsinom, skuamöz hücreli korsinom olarak iki türü daha bilinmektedir. Uzman bir hekim bu konuda size en iyi yardımı sunabilir.

Genel olarak normal benler ile kanserli benlerin birbirinden ayrılması neredeyse imkansızdır. Özellikle baş bölgesinde görülen, sonradan çıkan ve büyüyen benler riskli olarak görülmektedir. Kanser tipleri içinde cilt kanseri, en sık rastlanan türdür. Ancak ölüm oranı diğer türlere nazaran daha enderdir. Op. Dr. Altan Karan son dönemde cilt kanserinin daha fazla görüldüğünü belirtiyor. Özellikle UV ışınlarına fazla muhatap olmak, solaryum gibi etmenler, cilt üzerinde bazı tahribata yol açıyor. Bu da ciltte kanserli hücrelerin oluşmasına neden olmaktadır. Doğumla gelen ya da çocukluk evresinde beliren benler genellikle iyi huylu tümörler olarak adlandırılırlar. Kadınlarda görülme oranı, erkeklere oranla daha düşüktür. Genellikle görülme yaşı 14- 34 yaşları arasındadır.

Cilt kanserinde genetik faktörler de oldukça önemlidir. Yakın derecede akrabalarında melanom görülen hastaların %10’un da hastalığın görüldüğü kayıtlarda da mümkündür. Bu faktörü arttıran bir diğer unsur ise, yaşam tarzlarının, beslenmenin benzerlik göstermesi olarak görülebilir. İyileşmeyen yaralar, pigmentlerin dış çevreye yayılması, kırmızılık veya şişlik, hassasiyetin artması, benin yüzeyinde engebelerin oluşması ve şekil değiştirmesi genellikle kanserli benlerin habercileridir. Bu gibi durumlarda Genel cerrahi uzmanı Altan Karan bu benleri en uygun ve hassas şekilde deriden almak zorundadır. İlerlemenin artmaması, büyüme ve köklerin gelişmemesi için benlerin hassas bir şekilde temizlenmesi oldukça önemlidir. Bu nedenle operasyonun ciddi ve uzman bir cerrah tarafından yapılması şarttır. Alnında uzman kişilerin tedavi sürecinde tercih edilmesi gerekir.
Normal bir ben ile kanserli olan benin ayrıt edilmesi gerçek anlamda zordur. Uzman bir dermatolog bu durumu daha net bir şekilde tespit edebilir. Kişilerin kendi kendilerine bu muayene yapmaları da teşhiste önemli bir konudur. Ayda 2 kez bedeni kontrol etmek. Var olan benlerde ki değişimi gözlemlemek, erken teşhis için kişinin kendince alabileceği bir önlemdir. İzmir kliniğimizde ameliyatsız ben alma işlemi 10 dk gibi kısa sürede gerçekleştirilir. Aynı şekilde uzman doktorumuz bu kontrolleri sağlayabilmektedir. Erken teşhisin tüm kanser türlerinde olduğu gibi cilt kanserinde de hayat kurtarıcı olduğu unutulmamalıdır. Genellikle cerrahi müdahale ile hızlı bir tedavi süreci yapılabilmektedir.
 
Randevu ve İletişim Numaraları
Tel: 0 (232) 504 00 00
Cep ve Whatsapp: 0 (533) 963 54 45
 
 
Konya Namaz Vakitleri
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Diğer Haberler