SON DAKİKA

Yüzyıllık rüyadan gerçeğe…

Konya-Çumra 3. Merhale Projesi kapsamında inşa edilen Apa-Hotamış İletim (AHİ) Kanalı, Mavi Regülatöründen başlayıp Hotamış Depolamasına kadar uzanıyor. 124 bin 678 metre uzunluğundaki kanal hem sulama hem derivasyon amacına hizmet ediyor.
Güncelleme: 10 Eylül 2019, Salı - 09:15
Göksu Havzası’ndan getirilen su, Türkiye’nin tahıl ambarı Konya Ovası’nda toprakla buluştu.

Mavi Tünelden gelen 36 m3/s su ile BSA Kanalı akımlarını da alarak toplamda 70 m3/s suyu taşıma kapasitesine sahip olan AHİ Kanalı, Konya Ovasında kıvrıla kıvrıla ilerleyip geçtiği yerlerde tarım arazilerini suya kavuştururken, güzergâh üzerindeki Timraş Obruğuna da su vererek Hotamış Depolamasına ulaşıyor. AHİ Kanalının devreye girmesiyle yüzyıllık rüyada büyük bir adım daha atılmış oldu.



Faydaları Saymakla Bitmiyor
Konya-Çumra 3. Merhale Projesi kapsamında işletmeye alınan Bağbaşı Barajı ile inşasında sona gelinen Bozkır ve Afşar Barajlarında toplanacak Yukarı Göksu Havzasının suları, önce Mavi Tünel sonra da AHİ Kanalı vasıtasıyla Konya Kapalı Havzasına aktarılıyor. AHİ Kanalı, Çumra ve Karapınar Ovaları`nda halen yeraltısuyu ile yetersiz sulama yapılan veya hiç sulanamayan tarım arazilerini suya kavuşturacak. İnşaatı devam eden Konya Ovası Sulamaları 1,2,3 projesi ile planlama aşamasındaki diğer sulama projeleri hayata geçtiğinde 1 milyon 920 bin dekar tarım arazisinde modern sulamaya geçilecek.



Güzergah üzerinde yer alan Timraş Obruğuna su veren AHİ Kanalı yeraltısuyunu da destekleyecek. Sulama amaçlı kullanılan YAS kuyularından çekilen su miktarı azalacak. Böylece yeraltısuyu seviyesindeki düşüşlerin azalması hedefleniyor.

Yine güzergah üzerinde bulunan Süleymanhacı Köyündeki Acıgöl’e de su aktaracak olan AHİ Kanalı, kuruyan gölün tekrar can kazanmasını sağlayacak.

AHİ Kanalı nihai olarak havzaya aktarılan suları Hotamış Depolamasına iletecek.

Türkiye’nin insan eliyle yapılmış en geniş suni depolama alanı olan Hotamış Depolaması eski bir sulak alan. Yaklaşık 26 km kret uzunluğuna ve 580 milyon m3 su depolama hacmine sahip olan Hotamış Depolaması yakın geçmişte göçmen kuşların uğrak noktasıydı. Üzerine iki tane yapay adacık da inşa edilen Hotamış Depolamasının, AHİ Kanalından gelen sular sayesinde göçmen kuşların yeniden uğrak yeri olması bekleniyor.



Yüzyıllık projeyi adım adım hayata geçirerek Konya Ovasını suyla buluşturmanın haklı gurunu yaşadıklarını söyleyen DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın, "Göksu Havzası sularını Konya Kapalı Havzasına ulaştıran önemli projelerden biri olan AHİ Kanalı performans testlerine başlandı. Hidrolik olarak suyun Hotamış Depolamasına iletimi gerçekleşti. Konya Ovasındaki büyük tarım arazilerinin modern sistemle sulanmasını sağlayacak olan sulama projelerimiz de hızla devam ediyor. Böyle büyük projelerin hayata geçmesi kolay değil. Bize desteklerini esirgemeyen Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve Tarım Bakanımız Sayın Bekir Pakdemirli’ye de teşekkürlerimi sunuyorum.” dedi.
Konya Namaz Vakitleri
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Diğer Haberler