SON DAKİKA

Milli Kütüphane'de dijital devrim

Milli Kütüphane arşivinde bulunan, Cumhuriyetin ilk yıllarından bugüne kadar yayınlanan yüzbinlerce makale ve çok sayıda materyal, bilgisayar ortamında araştırmacıların erişimine sunuldu.
26 Ağustos 2014, Salı - 15:05
Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bakanlık olarak, Milli Kütüphane kayıtlarındaki önemli entellektüel birikimi teknolojiyle bütünleştirerek hizmete sunduklarını bildirdi.
 
Milli hafızada, sistem analizi ile teknolojik altyapının yeniden kurgulanmasında önemli değişiklikler gerçekleştirdiklerini belirten Çelik, "Cehalete ve karanlığa karşı aralıksız çalışan araştırmacı ile akademisyenlerin önünü açmak için akılcı ve sağlam adımlarla ilerliyoruz" dedi.
 
Çelik, Milli Kütüphane arşivlerindeki yüz binlerce makale ve materyali dijital kanallar üzerinden "tek tık"la ulaşılabilir hale getirdiklerini ifade ederek,  kullanıcıların yeni uygulamayla kesintisiz ve sınırsız bilgiye ulaşabileceğini söyledi.
 
Milletin hafızası koruma altında
 
Milli Kütüphane'de, geçen yıl başlatılan modernizasyon çalışmaları kapsamında, sistem analizi ile teknolojik altyapının yeniden kurgulanmasının sağlandığını anlatan Çelik, şunları kaydetti:
 
"Dünya standartlarına uygun olarak yeniden tasarlanan Milli Kütüphane'nin web sayfasındaki elektronik veri tabanları zenginleştirilerek, online üyelik sistemleri yenilendi. Etkin ve verimli makale taraması için hayati önem taşıyan bibliyografyalar, araştırmacıların ana kaynağa ulaşmasında rehberlik yapan dizinlerdir. Bibliyografyalar konusunda kapsamlı ve ayrıntılı bir çalışma yapıldı. Bibliyografyaların taranmasıyla veri giriş sistemin de önemli değişiklikler gerçekleştirildi.
 
Bakanlığımın korumak ve geliştirmek zorunda olduğu alanlardan biri de milletin hafızası olarak nitelediğim Milli Kütüphane. Bu hafızayı öyle kullanılır bir hale getirmek zorundasınız ki bu hafızayı geleceğe taşıyacak, ulusunuzun, hatta dünyanın önünde yeni kapılar açacak beyinler zaman kaybetmeden, kolayca, akıcı ve kesintisiz bir şekilde bilgiye ulaşsın. İnsanlar yetileri doğrultusunda dünün ışığını, bugünden yarına tutmak için yaşamını yok sayıp çalışıyor. Onların önünü öyle bir açmalısınız ki ışık süzülmemeli, tüm gücüyle akmalı. Biz onu yapmaya çabalıyoruz."  
 
Ömer Çelik, milli hafızada atıl kalmış önemli eserlerin artık araştırmacıların, akademisyen, öğrenciler ve vatandaşların, hatta tüm dünyanın tek tuş ötesinde olacağını, bilgiye ulaşımdaki kolaylığın sınır ve zaman kavramlarını da değiştireceğini ifade etti.
 
"Binlerce makaleye tek tuşla ulaşılacak"
 
Etkin ve verimli makale taraması yapabilme olanağı sağlayan "Türkiye Makaleler Bibliyografyası" ve "Cumhuriyet Dönemi Makaleler Bibliyografyası" üzerinde ayrıntılı bir çalışma yapan Bakanlık, bilgileri tek bir arayüzden taranabilir hale getirdi. "1923'ten Günümüze Makaleler" sloganıyla araştırmacılara hizmet veren bibliyografya, 5 bin dergideki 1 milyona yakın bilimsel makale ile Türkiye'de yayınlanan en önemli ve en kapsamlı elektronik kaynaklardan biri olma özelliğini taşıyor. 
 
Bakanlığın geçen yıl sonu itibarıyla teknolojik gelişmelere uyarladığı ve veri giriş altyapısını yeniden kurguladığı sisteme yazar isimleri, yayın isimleri otorite dizinleri de eklendi. Yeni kullanıcı arayüzüyle yazar, makale, konu, dergi adı gibi filtrelemeler çok etkin ve verimli şekilde kullanıcıların hizmetine sunuldu.
 
Bibliyografyalar, Türkiye'de ilk olarak 1952 yılında basılı olarak yayınlanmaya başlandı. "Türkiye Makaleler Bibliyografyası" olarak yayınlanan makaleler, 1995 yılından itibaren internet ortamına taşındı. Geçen yıl sonu itibariyla başlatılan çalışmalarda analiz, tasarım ve yazılım süreci tamamlanan "Türkiye Makaleler Bibliyografyası"na,  "makaleler.mkutup.gov.tr" adresinden ulaşılabilecek.
Konya Namaz Vakitleri
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Diğer Haberler