SON DAKİKA

Atatürk'ten Erdoğan'a Çankaya hikayesi...

91 yıllık Cumhuriyet tarihinde ilk kez halk tarafından seçilen bir Cumhurbaşkanı; Recep Tayyip Erdoğan, Abdullah Gül’den koltuğu devraldı. Köşk, Atatürk ile başlayan serüvende 12’nci misafirlerini ağırlıyor. Çankaya, kimi zaman askeri darbelere, kimi zaman dost çatışmalarına sahne oldu. Tarih, başkomutanlara verilen idam cezasına tanık olurken, başbakana anayasa kitapçığı fırlatan Cumhurreislerini gördü. İşte Atatürk’ten Erdoğan’a uzanan Çankaya hikâyesi.
29 Ağustos 2014, Cuma - 22:23
91 yılda değişen sadece görüntü kalitesi değildi elbette. 12. Cumhurbaşkanına uzanan yolda Çankaya Köşkü çok farklı olaylar yaşadı. Askeri darbeler, idam cezası verilen cumhurreisler tarihin tozlu raflarında yerini aldı.
 
 
 
Uzun yıllar demokrasi sancısı yaşayan Türkiye’deki değişim hiç de kolay olmadı.
 
29 Ekim 1923 günü Cumhuriyetin ilanı ile meclis ilk cumhurbaşkanını, Mustafa Kemal Atatürk olarak belirledi. Gazi, 1938 yani ölümüne kadar devam ettiği bu görevde, en uzun kalan kişi oldu.
 
Atatürk’ün ölümünün ardından İsmet İnönü’ye gün doğdu. Milli Şef cumhurbaşkanlığı makamına oturur oturmaz ilk işi, devlet kurumlarına kendi fotoğrafını yerleştirmek olacaktı. Ülkede 1950’li yılında tek parti dönemi bitiyor, Cumhuriyet Halk Partisi’nde büyük düşüş yaşanıyordu. Kaybedilen genel seçimler cumhurbaşkanlığı makamını da etkiliyordu. İnönü, başkomutanlık ünvanını, ekonomist Celal Bayar’a kaptırdı.
 
10 yıl Çankaya’da kalan Bayar bir gün askeri darbeyle sarsıldı ve idam cezasına çarptırıldı. İlerleyen yaşı ve kronik hastalığı onu darağacından kurtardı ama askerin gölgesi her daim milletin üzerinde olacaktı.
 
Asker demokrasiye balta vurmuş, cumhurun reisini kendi tayin ediyordu. Cemal Gürsel ismi onlardan biriydi.
 
Gürsel’in geçmeyen hastalığı makamı erken bırakmasına neden oldu. Yerine Çankaya’ya çıkacak isim yine asker kökenli olan Cevdet Sunay’dı. O tarihlerde ülke sokakları sağ-sol çatışmaları ile tanıştı. Türkiye’de istenmeyen olaylar yaşanırken siyaset kazanı kaynıyordu. 1973 yılında üç partinin desteğini alan Deniz Kuvvetleri Komutanı Fahri Korutürk 6’ncı Cumhurbaşkanı seçildi.
 
Kıbrıs Harekatının yaşandığı Korutürk döneminde tam sekiz hükümet kuruldu. Sokakta yaşanan çatışmalar ise her geçen gün daha da artıyordu.
 
Binlerce gencin ölümüne neden olan olaylar askeri yine harekete geçirdi. Dönemin Genelkurmay Başkanı Kenan Evren “Yaşananlara Göz Yumamayız” dedi.
 
Cumhurun iradesine ipotek koyan Evren, o cumhurun reisi olduğunu ileri sürdü. Anlaşılan asker köşkü çok sevmişti.
 
Evren’in görev süresinin bitmesi yeni sivilleşme hareketlerini beraberinde getirdi. Dönemin Başbakanı Turgut Özal, partisinin desteği alarak Cumhurbaşkanı seçildi. 3 yıl gibi kısa süre Çankaya’da oturabilen Özal’ın ölümü vatandaşı yasa boğdu.
 
Özal’ın kuşkulu ölümü tartışılırken Süleyman Demirel Cumhurbaşkanlığına adaylığını açıkladı. Siyasetin fötr şapkalı ismi köşkün yeni sahibi olmuştu.
 
Demirel, kendini destekleyen partilerle zaman zaman anlaşamadı. 28 Şubat postmodern darbeye sessiz kalması, halkın büyük bölümünün tepkisini çekti. Süleyman Demirel’den ise geriye işte bu görüntüler kaldı.
 
10’ncu cumhurbaşkanı üç partinin desteği ile seçildi. Anayasa Mahkemesi Başkanlığından Cumhurbaşkanı makamına geçen Ahmet Necdet Sezer Çankaya’yı adeta her kesime kapattı. Ne konuk alıyor ne kendisi konuk oluyordu. Gün geldi kendisine seçen partilerle ters düştü. Ve Milli Güvenlik Kurulu toplantısında dönemin Başbakanı Bülent Ecevit’e fırlattığı anayasa kitapçığı ile hatırlanır oldu.
 
2007 yılı cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ülke 367 krizi ile tanıştı. Ak Parti iktidarının adayı Abdullah Gül, aylar süren siyasi krizleri beraberinde getirdi. Uzun süren tartışmaları vatandaş sandıkta bitirdi. Gül, meclis tarafından 11. cumhurbaşkanı seçilirken, ana muhalefet CHP yemin törenine katılmadı. Devir-teslim töreni istemeyen Sezer Ailesi’nin ardından, köşkün yeni first ladysi ilk kez bir başörtülü oldu
 
Takvimler 10 Ağustos 2014 tarihini gösterdiğinde Türkiye büyük değişim yaşadı. Referandum ile reisimi ben seçeceğim diyen halk ilk kez hiçbir aracı olmadan kendi başkanını seçti. Yüzde 52’lik oy oranına ulaşan Recep Tayyip Erdoğan 12’nci Cumhurbaşkanı oldu.
 
40 Yıllık dava arkadaşım dediği Abdullah Gül’den görevi devralan Tayyip Erdoğan, ‘muhtar bile olamaz’ manşeti atanlara nazire yapar gibiydi.
 
Ekonomist,memur en çok asker hegomanyası altında olan Çankaya Köşkü’nün yeni sahibi bundan böyle imam hatip kökenli Erdoğan’dı.
 
Konhaber.com / Abdullah Uluyurt
Konya Namaz Vakitleri
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Diğer Haberler