SON DAKİKA
Dr.İmbat Muğlu
Kandil Tek Bir Dağ Değildir…
12 Haziran 2018, Salı
Kandil Dağı, Zağros sıradağlarının uzantısı bir dağ olup 3587 metre yükseltiye sahiptir.İran-Irak sınırında bulunan dağın büyük kısmı Irak tarafında bulunmaktadır. Kandil Dağı üzerindeki en önemli yerleşim birimleri, dağın doğu yakasındaki İran’a bağlı olan Piranşehir ve batı yamacında bulunan ve Irak’ın en büyük şehirlerinden Süleymaniye’dir. Akarsuların derin yarıklar ve vadiler oluşturduğu dağ birçok farklı bitki ve hayvan türüne ev sahipliği yapmaktadır. Kandil denilen bölgenin büyük bölümü geçit vermez dağlarla çevrili. Kandil’de bilinen mağara sayısı binlerle ifade edilecek kadar çoktur.Bu mağaralar da, düz duvarı andıran yalçın kayalıkların içindedir Bölgede üç kasaba ve 150’yi aşkın köy bulunuyor. Kasabalardaki belediye, eğitim ve kültürel hizmetler, örgütün denetiminde yapılıyor.PKK, yıllardır yönetim ve eğitim üssü olarak işte Kandil çevresindeki bu bölgeyi kullanıyor.1974 yılında terörist başı bebek katili Abdullah Öcalan tarafından kurulan PKK, doğudaki ve güneydoğudaki etkinliğini zaman içerisinde artırsa da burada yeterli bir güce ulaşamadığı için Suriye sınırlarına yerleşti ilk zamanlarında Suriye’nin kuzeyinde eğitim kamplarını kurarak bu coğrafya da büyümeye başladı.Bölücü terör örgütü burada istediği ortamı bulamadığı gibi Suriye’de rahatsızlık  yaratmaya başladı. Harekat alanı yeterince daralan örgüt Suriye’deki Bekaa vadisinden Kandil dağlarındaki vadiye taşınmıştır.PKK terör örgütü Irak’ın kuzeyinde Saddam Hüseyin yönetimine karşı savaşan KDP ve KYB gibi örgütlerin faaliyet gösterdiği dağlık bölgelerin büyük bölümünü bölgedeki diğer  silahlı grupların da yardımı ile kendine anayurt yada diğer adı ile merkez ilan ederek yerleşti. Kandil bugüne kadar hem Irak hem de İran yönetimine karşı mücadele veren Kürt örgütleri tarafından kullanıldı. İran ve Irak, geçen süre içinde sayısız operasyonlar yapmasına rağmen örgütleri bölgeden temizleyemedi.

 Körfez Savaşında meydana gelen güç boşluğundan yararlanan Öcalan, Irak’a yerleşti. Ardından 2003 yılında patlak veren Irak Savaşı’nda da oluşan boşluğu PKK lehine çevirerek Kandil Dağı ve çevresine yerleşerek büyük bir PKK kampı kurdu. Küçük grupların Kandil bölgesine yerleşmesinin ardından PKK terör örgütü, kısa sürede bölgeyi kontrol altına aldı.Bölgede zamanla silah gücünü artıran PKK, halkın da desteğini alınca Zaho, Zap, Hakurk, Dohuk, Mahmur, Avaşin, Mesina, Barzan başta olmak üzere birçok özel kamp kurdu. Bu kampların her biri çok farklı görevler için donatılarak bölgede güçlü bir örgüt haline geldi. PKK terör örgütünün faaliyette bulunduğu birçok kamp ve dağ bulunmaktadır. Stratejik yerlere konuşlanmış olan PKK kampları, kendi içerisinde de birçok kampa ayrılıyor. Her bir kampın içerisindeki bölük bölük ayrılmış olan kamplar, farklı görevler üstlenmiş durumda İşte, örgütün bulunduğu bazı kamplar.Kandil Kampı:İlk olarak kurulan bu kamp, PKK’nın ana karargâhı olarak kullanılıyor. PKK’nın şimdiki liderleri Murat Karayılan ve Cemil Bayık burada yer alıyor. Bunların yanı sıra PKK’nın en üst kademelerinin çoğu bu kampta yer alıyor.Harun Kampı:Kandil Dağı’nın zirvesinde yer alıyor. PKK’nın komuta kademesinin bulunduğu yerlerden biri.Zap Kampı:Türkiye’ye sızmak için geçiş noktası olarak kullanılıyor. Zap suyu kenarındaki bu yer Türkiye’ye sızma olarak kullanıldığı için herhangi bir yapılanma yok. Sadece konaklama olarak kullanılıyor.Metina Kampı:Hakkari Çukurca sınırına 15-20 kilometre uzaklıkta yer alıyor.Avaşin Kampı:Hakkâri Dağlıca’nın karşısında yer alıyor.Haftanin Kampı:Türkiye sınırının dibine kurulmuş olan bu kamp, Türkiye’ye sadece üç saatlik yürüyüş mesafesinde yer alıyor.Dole-Koge Kampı:PKK’nın ideolojik karargahıdır.Irak ile İran sınır hattında kurulu olan bu kampta siyasal çalışmaları kapsayan eğitim kampıdır. Bu karargahın içerisinde okul, hastane, elektrik santralleri bulunuyor.Kalaturka Kampı:Ağır silahlarla korunan bu kamp, eleman yetiştirme merkezi olarak kullanılıyor. Örgüte yeni katılanlara askeri ve siyasi eğitim veriliyor. Uydu telefonunun bulunduğu bu kamp, Şehit Harun Kampı’na sadece 1.5 saat uzaklıkta.Batı Cephesi Kampı:Helgort Dağı ile Süleymaniye arasında kalıyor.Hakurk Kampı:Şekif Dağı eteklerinde kurulu olan bu kamp, Türkiye ve KDP’nin olası müdahalelerine karşı oluşturuldu.Lolan Kampı:Hakurk Vadisi yakınında, Lolan deresinin kıyısında yer alan bu kamp, örgüte yeni katılanların kaldığı yer olarak kullanılıyor.Kelereş Kampı:Van Başkale’nin karşısında, İran-Irak sınırına yakın bir yerde bulunuyor.

TSK’nın büyük operasyonlarına karşılık örgüt tarafından olağanüstü büyük önlemlerin alındığı ve örgütün silahlı güçlerinin büyük bölümünün her an bölgeyi terk edebilecek şekilde organize olduğu bilinmekte. Başta Kandil olmak üzere Irak’ın kuzeyinde bulunan  iç kesimlerdeki dağlık alanlarda faaliyet gösteren PKK, silahlı güçlerinin büyük bölümünü, eylem pozisyonuna geçirerek muhtelif noktalara dağıttı. Kandil dağından inen silahlı grupların Türkiye’ye yakın kesimlerde yer alan Amediye ilçesi sınırlarında yer alan Metina ve Gare dağları ile Şemdinli’nin karşısına düşen Zagroslar, Hakurk, Çukurca’ya yakın mesafede bulunan Zap ile Uludere’nin karşısındaki Haftanin ve Sınaht bölgesine kaydırmakta.PKK’nın Irak’ın kuzeyindeki ve özellikle Kandil’deki rahatlığının arka planında bu bölgede çokça ABD askeri üslerinin ve UNICEF Bayrağını taşıyan yerleşim alanlarının olmasıdır. Kandil PKK terör örgütünün yapılanma,dinlenme,yönetme tesislerinden oluşmaktadır.PKK’nın tekrar toparlanma süreci yaşadığı şu günlerde eğer İran’ın Türkiye lehine olan bu tutumunda ciddiyetini sürdürürse Kandil dağının doğusunun PKK’ya kapanması olasıdır. İşte tam operasyon yapmak için büyük bir fırsat dediğimiz şu günlerde İran’ın tutumunun devamı ve ABD’nin Türkiye’nin bölgeye yaptığı askeri operasyona engel teşkil etmemesi durumunda Türk Silahlı Kuvvetlerinin Zeytin Dalı Harekatı’ndaki başarısının aynısını göreceğimize emin olabilirsiniz.